Menü

Hogyan csökkenthetjük a vastagbél daganat kialakulásának esélyét?

A napokban tele volt a sajtó a hírrel, hogy elhunyt Kirstie Alley, a 90-es évek nagysikerű Nicsak, ki beszél filmek főszereplője. Halálát vastagbél daganat okozta, amelyet csak röviddel azelőtt fedeztek fel. S habár az ember néha hiába tesz meg mindent az egészsége érdekében, nem jár sikerrel, most bemutatjuk, milyen eszközök állnak rendelkezésünkre, hogy a kialakulás valószínűségét minimálisra csökkentsük.

2022-ben a tüdő- és hörgődaganatok után a kolorektális (vastag-, illetve végbél) daganatok állnak a rák által okozott halálozási lista élén.

A vastagbéldaganatot a rendszeres szűrővizsgálatokkal lehet leghatékonyabban kordában tartani. A tavalyi év statisztikái alapján azt figyelték meg, hogy 50 év körül ugrásszerű csúcs figyelhető meg a vastagbéldaganatok előfordulásában, ezért 45 éves kor után mindenképpen ajánlott ellenőrzésre járni. Ez az új ajánlás mindenkire vonatkozik 45 és 75 éves kor között függetlenül attól, hogy addigi élete során volt-e neki vagy családtagjainak bármiféle kórelőzménye. A 76 és 85 év közöttiek vizsgálatára is van lehetőség egészségi állapottól, illetve a korábbi monitorozási eredményektől függően.

Noninvazív tesztek

Szűrővizsgálatok tekintetében ma már számos módszer áll rendelkezésünkre. A legegyszerűbb a székletvizsgálat, amely során a páciens maga vesz mintát, amit a laborban vizsgálnak meg, hogy található-e benne vér vagy daganatos sejtek. Sajnos ezek a tesztek adhatnak fals pozitív eredményt, ami szükségessé teheti valamelyik invazív teszt alkalmazását. A székletvizsgálat előtt általában egy hétig nem szabad gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapítót szedni, valamint 3 napig kerülni kell a vörös húsok és a citrusfélék fogyasztását és a C-vitamin szedését. Ha bármilyen gyanús dolgot észlelnek, szükség van a kolonoszkópiára (vastagbéltükrözés). A székletben jelenlévő vér nem jelent automatikusan daganatos elváltozást, egyéb állapotok is okozhatnak ilyen tünetet (pl. fekély, aranyér). Ezt a tesztet érdemes évente elvégeztetni.

Széklet DNS vizsgálat: A kolorektális daganat DNS-e mutálódhat. A teszt során ezeket a mutációkat keresik. Ez az USA-ban már biztosan elérhető, rendkívül drága teszt. A vizsgálathoz egy egész székletre szükség van, viszont előnye, hogy elég háromévente egyszer megcsináltatni.

Vizuális, invazív tesztek

A következő tesztek elvégzéséhez a vastagbélnek tisztának kell lennie. Ehhez beöntés, tabletta vagy hashajtó folyadék szükséges.

Kolonoszkópia, vagyis vastagbéltükrözés: Széleskörűen alkalmazott módszer, amely során az orvos a vastagbél teljes szakaszába betekintést nyer egy kolonoszkóppal, ami egy rugalmas, világító cső, végén egy kamerával. Mivel az orvos itt mindent élőben lát, ott áll meg, ahol szeretne, pontos képet kap a bél állapotáról, mintát is tud venni onnan, valamint adott esetben kisebb, gyanús polipokat is egyből el tud távolítani.

Virtuális kolonoszkópia: A vizsgálat előtt a páciensnek kontrasztanyagot kell innia, majd a végbélbe vezetnek fel egy rugalmas csövet, amibe levegőt fújnak, és egy számítógépes program röntgenfelvételek és CT segítségével háromdimenziós képeket készít a végbélről, illetve vastagbélről. Ebben az esetben a páciens kismértékű sugárzást kap.

Szigmoidoszkópia: Ez a kolonoszkópiához hasonló vizsgálat annyi különbséggel, hogy a cső, amit felvezetnek, mindössze 60 cm hosszú, így az orvos csak a végbelet és a vastagbél alsó szakaszát képes áthatóan megvizsgálni.

Az elmúlt időszakban több híresség is igyekezett felhívni a figyelmet a kolonoszkópia, illetve a szűrővizsgálatok fontosságára, többek között Ryan Reynolds is. Lehet, hogy az előkészületek vagy maga a vizsgálat kellemetlen (bár bódításban nem az), egy egyszerű és tiszta módja az életmentésnek.

Forrás: https://edition.cnn.com/2022/12/06/health/colon-cancer-screening-explainer-wellness

Hogyan küzdjük le a vizsgadrukkot?

Mindenki átélte már, senkinek sem ismeretlen a vizsgadrukk érzése: az izgalom, a gombóc a torokban, a gyomorpanasz, az izzadó tenyér, a remegés, az izgulás. Ezzel az állapottal előbb-utóbb mindenki találkozik az élete során, a vizsgadrukk azonban leküzdhető.

Hogyan győzhető le a vizsgadrukk?

Nemrég volt az érettségi, most következik az egyetemi vizsgaidőszak: kemény időszak a diákoknak, bármivel is küzdjenek jelenleg. Adódik a kérdés, hogy milyen tüneteket okozhat a szorongás, az izgalom, és mit tehetünk ellene? A vizsgadrukk voltaképpen nem más, mint szervezetünk stresszreakciója, amely azonban leküzdhető. Megszüntetni nem lehet, de csökkenteni igen.

A soványság internetes kultusza

Az utóbbi időben szerintem mindenki megfigyelte, hogy tombol a diétaláz a különböző közösségi média platformokon, és nem is csak a hírességek miatt. Ki ne ismerné a folyamatos “előtte-utána” fotókat, vagy a “transformation” videókat. Az úgynevezett body positivity kampány a mai közösségi médiában átcsap egy folyamatos fogyás kampányba, és a soványság kultusza alakul ki az emberek körében.

Energiaforrások sportoláskor: gélek, gumicukor, kóla és társai

A gumicukor, csokoládé, kóla gyakori választás sportolók körében, amikor gyors energiaforrásra van szükségük, mások gélekre, energiazselékre, italporokra, gondosan kimért grammnyi adagokra esküsznek. Vajon melyek a leghasznosabb energiaforrások a sportolók számára?

Légzőgyakorlatok, amelyek nyugtató hatásúak

A stresszfaktorokat nem tudjuk elűzni,, azon azonban dolgozhatunk, hogy kezelni tudjuk saját érzelmeinket, illetve mérsékeljük a feszültséget. Nagyszerű és könnyen elsajátítható stresszkezelő módszer például a légzőgyakorlat, amelyből számtalan változat ismert, így tényleg mindenki megtalálhatja a neki leginkább megfelelő típust. Az alábbiakban a Women's Health gyűjtése alapján ismertetünk néhányat, és mindenkit arra biztatnánk, hogy kísérletezzen bátran - mentális és lelki egészsége érdekében megéri.