Menü

Hogyan csökkenthetjük a vastagbél daganat kialakulásának esélyét?

A napokban tele volt a sajtó a hírrel, hogy elhunyt Kirstie Alley, a 90-es évek nagysikerű Nicsak, ki beszél filmek főszereplője. Halálát vastagbél daganat okozta, amelyet csak röviddel azelőtt fedeztek fel. S habár az ember néha hiába tesz meg mindent az egészsége érdekében, nem jár sikerrel, most bemutatjuk, milyen eszközök állnak rendelkezésünkre, hogy a kialakulás valószínűségét minimálisra csökkentsük.

2022-ben a tüdő- és hörgődaganatok után a kolorektális (vastag-, illetve végbél) daganatok állnak a rák által okozott halálozási lista élén.

A vastagbéldaganatot a rendszeres szűrővizsgálatokkal lehet leghatékonyabban kordában tartani. A tavalyi év statisztikái alapján azt figyelték meg, hogy 50 év körül ugrásszerű csúcs figyelhető meg a vastagbéldaganatok előfordulásában, ezért 45 éves kor után mindenképpen ajánlott ellenőrzésre járni. Ez az új ajánlás mindenkire vonatkozik 45 és 75 éves kor között függetlenül attól, hogy addigi élete során volt-e neki vagy családtagjainak bármiféle kórelőzménye. A 76 és 85 év közöttiek vizsgálatára is van lehetőség egészségi állapottól, illetve a korábbi monitorozási eredményektől függően.

Noninvazív tesztek

Szűrővizsgálatok tekintetében ma már számos módszer áll rendelkezésünkre. A legegyszerűbb a székletvizsgálat, amely során a páciens maga vesz mintát, amit a laborban vizsgálnak meg, hogy található-e benne vér vagy daganatos sejtek. Sajnos ezek a tesztek adhatnak fals pozitív eredményt, ami szükségessé teheti valamelyik invazív teszt alkalmazását. A székletvizsgálat előtt általában egy hétig nem szabad gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapítót szedni, valamint 3 napig kerülni kell a vörös húsok és a citrusfélék fogyasztását és a C-vitamin szedését. Ha bármilyen gyanús dolgot észlelnek, szükség van a kolonoszkópiára (vastagbéltükrözés). A székletben jelenlévő vér nem jelent automatikusan daganatos elváltozást, egyéb állapotok is okozhatnak ilyen tünetet (pl. fekély, aranyér). Ezt a tesztet érdemes évente elvégeztetni.

Széklet DNS vizsgálat: A kolorektális daganat DNS-e mutálódhat. A teszt során ezeket a mutációkat keresik. Ez az USA-ban már biztosan elérhető, rendkívül drága teszt. A vizsgálathoz egy egész székletre szükség van, viszont előnye, hogy elég háromévente egyszer megcsináltatni.

Vizuális, invazív tesztek

A következő tesztek elvégzéséhez a vastagbélnek tisztának kell lennie. Ehhez beöntés, tabletta vagy hashajtó folyadék szükséges.

Kolonoszkópia, vagyis vastagbéltükrözés: Széleskörűen alkalmazott módszer, amely során az orvos a vastagbél teljes szakaszába betekintést nyer egy kolonoszkóppal, ami egy rugalmas, világító cső, végén egy kamerával. Mivel az orvos itt mindent élőben lát, ott áll meg, ahol szeretne, pontos képet kap a bél állapotáról, mintát is tud venni onnan, valamint adott esetben kisebb, gyanús polipokat is egyből el tud távolítani.

Virtuális kolonoszkópia: A vizsgálat előtt a páciensnek kontrasztanyagot kell innia, majd a végbélbe vezetnek fel egy rugalmas csövet, amibe levegőt fújnak, és egy számítógépes program röntgenfelvételek és CT segítségével háromdimenziós képeket készít a végbélről, illetve vastagbélről. Ebben az esetben a páciens kismértékű sugárzást kap.

Szigmoidoszkópia: Ez a kolonoszkópiához hasonló vizsgálat annyi különbséggel, hogy a cső, amit felvezetnek, mindössze 60 cm hosszú, így az orvos csak a végbelet és a vastagbél alsó szakaszát képes áthatóan megvizsgálni.

Az elmúlt időszakban több híresség is igyekezett felhívni a figyelmet a kolonoszkópia, illetve a szűrővizsgálatok fontosságára, többek között Ryan Reynolds is. Lehet, hogy az előkészületek vagy maga a vizsgálat kellemetlen (bár bódításban nem az), egy egyszerű és tiszta módja az életmentésnek.

Forrás: https://edition.cnn.com/2022/12/06/health/colon-cancer-screening-explainer-wellness

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

A fejfájások típusai - A legtöbb kezelhető

A fejfájás az egyik leggyakoribb panasz; alig van olyan ember, aki élete során ne találkozna vele. Becslések szerint Magyarországon körülbelül egymillió migrénes van, és ennél is nagyobb azok száma, akik a visszatérő fejfájás egyéb formáiban szenvednek.