Menü

Az állati és növényi fehérjék nyomában

A napi fehérjefogyasztás fontos az általános egészség szempontjából. A fehérjék többek között olyan alapvető folyamatokhoz szükségesek, mint az immunrendszer működése, a sejtekben lejátszódó folyamatok, a sejtek szerkezetének kialakulása és növekedése. Ezért elengedhetetlen, hogy naponta elegendő mennyiségű fehérjét fogyassz.

A fehérjék számos élelmiszerforrásból, többek között növényekből és állatokból nyerhetőek. Egyesek azt állítják, hogy a fehérje forrása nem számít, egyaránt lehet akár állati vagy növényi eredetű. Mások pedig azon a véleményen vannak, hogy az egyik fehérjeforrás jobb, mint a másik.

Állati fehérjeforrások

Az állati fehérjeforrások általában más fontos tápanyagokat is tartalmaznak a fehérjék mellett, többek között B12-vitamint, valamint a vas egy típusát, a hem-vasat. A hem-vas könnyebben felszívódik, mint a növényi élelmiszerekben található vas, amelyet nem hem-vasnak nevezünk.

Állati fehérjékben gazdag források:

tojás

halak és tenger gyümölcsei

sovány hús

baromfi

vadhús

tejtermékek, például tej, joghurt és sajt

Ne feledd, hogy egyes állati fehérjék kevésbé táplálóak, mint mások. Az ultrafeldolgozással készült állati termékeknek, mint például a hot dog és a gyorsétkezdékben kapható ételek, magas az egészségtelen zsír és a nátrium tartalma, és nem ideálisak az általános egészség szempontjából. Ezek helyett inkább a tápláló, kevésbé feldolgozott állati eredetű fehérjeforrásokat, például egész tojást, csirkét, pulykát, lazacot, vagy kagylót fogyaszd.

Növényi fehérjeforrások

bab

diófélék

hüvelyesek

szójatermékek, mint a tofu, a tempeh és az edamame bab

hajdina

quinoa

búza

vadrizs

táplálkozási élesztő

chia magok

kendermag

spirulina

A quinoa, a hajdina, a spirulina, a szójabab, a táplálkozási élesztő, a chia mag és a kendermag mind a kilenc esszenciális aminosavat tartalmazzák, vagyis teljes értékű fehérjeforrások. Más növényi fehérjeforrások, mint például a bab, a diófélék, a hüvelyesek, a búza és a vadrizs bizonyos aminosav szintje vagy túl alacsony vagy teljesen hiányzik belőlük egy vagy több esszenciális aminosav.

Mivel azonban a növényi élelmiszerek különböző aminosavakat tartalmaznak különböző mennyiségben, az összes esszenciális aminosav bevitele a kizárólag növényi alapú étrenddel is megoldható, csak egy kicsit több odafigyelést igényel.

A változatos táplálkozás és az egymást kiegészítő növényi fehérjék kombinálása, mint például a korábban említett mogyoróvajas szendvics biztosítja, hogy az összes esszenciális aminosavhoz hozzájuttasd a szervezeted. Remek kombináció továbbá például a humusz pitával, illetve a rizs vagy a tésztasaláta babbal.

A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra

A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.

Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez

Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.

Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol

Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.