Az állati és növényi fehérjék nyomában
- Dátum: 2022.12.13., 03:56
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- állati fehérje, aminosav, bab, egészség, növényi fehérje, sajt, táplálkozás, tej, tejtermékek, zöldségek
A napi fehérjefogyasztás fontos az általános egészség szempontjából. A fehérjék többek között olyan alapvető folyamatokhoz szükségesek, mint az immunrendszer működése, a sejtekben lejátszódó folyamatok, a sejtek szerkezetének kialakulása és növekedése. Ezért elengedhetetlen, hogy naponta elegendő mennyiségű fehérjét fogyassz.
A fehérjék számos élelmiszerforrásból, többek között növényekből és állatokból nyerhetőek. Egyesek azt állítják, hogy a fehérje forrása nem számít, egyaránt lehet akár állati vagy növényi eredetű. Mások pedig azon a véleményen vannak, hogy az egyik fehérjeforrás jobb, mint a másik.
Állati fehérjeforrások
Az állati fehérjeforrások általában más fontos tápanyagokat is tartalmaznak a fehérjék mellett, többek között B12-vitamint, valamint a vas egy típusát, a hem-vasat. A hem-vas könnyebben felszívódik, mint a növényi élelmiszerekben található vas, amelyet nem hem-vasnak nevezünk.
Állati fehérjékben gazdag források:
tojás
halak és tenger gyümölcsei
sovány hús
baromfi
vadhús
tejtermékek, például tej, joghurt és sajt
Ne feledd, hogy egyes állati fehérjék kevésbé táplálóak, mint mások. Az ultrafeldolgozással készült állati termékeknek, mint például a hot dog és a gyorsétkezdékben kapható ételek, magas az egészségtelen zsír és a nátrium tartalma, és nem ideálisak az általános egészség szempontjából. Ezek helyett inkább a tápláló, kevésbé feldolgozott állati eredetű fehérjeforrásokat, például egész tojást, csirkét, pulykát, lazacot, vagy kagylót fogyaszd.
Növényi fehérjeforrások
bab
diófélék
hüvelyesek
szójatermékek, mint a tofu, a tempeh és az edamame bab
hajdina
quinoa
búza
vadrizs
táplálkozási élesztő
chia magok
kendermag
spirulina
A quinoa, a hajdina, a spirulina, a szójabab, a táplálkozási élesztő, a chia mag és a kendermag mind a kilenc esszenciális aminosavat tartalmazzák, vagyis teljes értékű fehérjeforrások. Más növényi fehérjeforrások, mint például a bab, a diófélék, a hüvelyesek, a búza és a vadrizs bizonyos aminosav szintje vagy túl alacsony vagy teljesen hiányzik belőlük egy vagy több esszenciális aminosav.
Mivel azonban a növényi élelmiszerek különböző aminosavakat tartalmaznak különböző mennyiségben, az összes esszenciális aminosav bevitele a kizárólag növényi alapú étrenddel is megoldható, csak egy kicsit több odafigyelést igényel.
A változatos táplálkozás és az egymást kiegészítő növényi fehérjék kombinálása, mint például a korábban említett mogyoróvajas szendvics biztosítja, hogy az összes esszenciális aminosavhoz hozzájuttasd a szervezeted. Remek kombináció továbbá például a humusz pitával, illetve a rizs vagy a tésztasaláta babbal.
Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?
A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.
Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.
Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.
Mi az a vízikefír és hogyan készül?

A kristálygomba, vagy más néven vízikefír, egy fermentálható anyag, mely cukros vízből pezsgő, enyhén savanykás italt varázsol. Egyre többen fedezik fel hazánkban is ezt a különleges erővel bíró nedűt, amely nemcsak emésztést segít és gyulladást csökkent, hanem életet lehel a hétköznapokba is. Az alábbi cikkben megismerhetjük a használatát, a gondozását, és azt is, hogy hogyan válik belőle egy pohár kortyolható frissítő.