Menü

Téli finomság – a gesztenye jótékony hatásai

A gesztenye már évszázadok óta közkedvelt csemegének számít, jellemzően az őszi és téli időszakban találkozhatunk vele. A gesztenyefa termése, mely akár több száz évig is élhet. Magas tápanyag- és rosttartalma miatt ételek alapanyagaként is felhasználják, de magában fogyasztva kiváló nassolnivaló vagy desszert is lehet.

Magas rosttartalmának köszönheti azt, hogy jótékony hatással van a bélműködésre. Bár nem gondolnánk, de éppen hasmenés ellen szokták javasolni, azonban a béltisztításban és méregtelenítésben is segítségünkre lehet. A benne található rostok ugyanis elősegítik a vastagbélben lerakódott káros anyag eltávolítását.

Szintén rosttartalma teszi alkalmassá arra, hogy csökkentse a koleszterinszintet, ezzel javítva a szív-és érrendszer működését. Ha az érrendszerünk egészsége érdekében fogyasztjuk, érdemes teát készíteni belőle, pontosabban a leveléből és a terméséből. A benne található zsírsavak és ásványi anyagok tovább erősítik szívvédő tulajdonságát.

Jó hír a gluténérzékenyek számára, hogy a gesztenye egyáltalán nem tartalmaz glutént, így csemegeként is fogyaszthatják, de a belőle készült liszttel tésztákat, kenyeret és nudlit is készíthetnek. Fontos azonban megjegyezni, hogy magas fehérje- és szénhidráttartalma miatt nem számít diétás élelmiszernek, így csak mértékkel fogyasszunk belőle.

A gesztenye vitaminokban is bővelkedik, leginkább C-vitamin, B6-vitamin és B1-vitamin, B2vitamin és E-vitamin tartalma kiemelkedő. Emellett tannin is található benne, aminek köszönhetően antioxidánsként sem elhanyagolható, így kiválóan alkalmas általános immunerősítésre vagy megfázás kezelésére. Érdemes megemlíteni folát tartalmát is, mivel ez a B9-vitamin egyik természetes, biológiailag aktív formája. Ez többek között serkenti a memóriáért felelős agyterületeket, valamint a hormonrendszerre kifejtett hatásán keresztül kedélyjavító tulajdonsága is van.

Ásványi anyagok is találhatók benne, többek között foszfor, kalcium, kálium, nátrium és vas. Ezek közül az utolsó, a vas rendkívül fontos, mivel a foláttal és B6-vitaminnal hozzájárul a vörösvérsejtek termeléséhez, amivel a vérszegénység megelőzhető vagy akár meg is szüntethető.

Beszerezhetjük akár boltokban, már eleve sült formában, de gyakran találkozhatunk vele a vásárokban, piacon is. Vigyázzunk, mert a parkokban található gesztenye általában vadgesztenye, mely a szelídgesztenyével ellentétben nem alkalmas emberi fogyasztása, mivel mérgező a termésük.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.