Menü

Veszélyesek a téli sportok?

A téli sportok szépségeit nem lehet vitatni. Van, aki kifejezetten várja a téli hónapokat, mások ilyenkor inkább bekuckóznak és legszívesebben téli álmot aludnának májusig. Aki szeret szabadban sportolni nekik jó, hír, hogy télen sem kell lemondani a mozgás öröméről, csak óvatosabban, körültekintőbben kell mozogni, hiszen nem szeretnénk a hosszú tél utáni friss tavaszi időt máris sérülés miatti kényszerpihenővel kezdeni.

Régóta népszerű téli sport a síelés, hogy a szánkózásról, korcsolyázásról ne is beszéljünk! Ezek olyan dinamikus sporttevékenységek, amelyek szinte az összes izomcsoportunkat megdolgoztatják, ugyanakkor nem veszélytelenek.

Aki síel és/vagy snowboardozik, annak tisztában kell lennie azzal, hogy ezek balesetveszélyes sportok, hiszen egy fejsérülés akár halálos kimenetelű is lehet, ezért a téli sportokat nagy körültekintéssel kell űznünk, a sebességet pedig (például egy-egy lesiklásnál) kellően kell megválasztani.

Gyakoriak a térdsérülések, melyek fájdalmasak és olykor műtétet is igényelnek. Mindenképp mérlegelni kell, hogy az ilyen sportbalesetekből való felépülés hónapokat, sőt esetekben akár egy évet is igénybe vehet.

A korcsolyázásnál a sebesség a rizikófaktor, sajnos gyakoriak a töréses sérülések, ezért aki téli sportokra adja a fejét, bizony néhány biztonsági óvintézkedést végig kell gondolnia.

mindig melegítsünk be rendesen!
maradjunk a kijelölt pályán, útvonalon.
síelésnél kerüljük az olyan helyeket, ahol lavinaveszély van
téli terepfutások alkalmával terepcipőt használjunk
esti futásoknál ellenőrizzük fényforrásaink, fejlámpáink működését, legyen nálunk pótelem.
tartsunk pihenőt
használjunk arcunkra csősálat, mely nem engedi, hogy a hideg levegő egyből a tüdőnkbe jusson.
jeges, ónos időben maradjunk otthon és tartsunk pihenőnapot, vagy menjünk terembe edzeni, esetleg tornázzunk otthon.
hasznos és praktikus kiegészítői a téli mozgásnak a különböző melegítő zselék és krémek.

Téli sportolás alkalmával nem lehet elégszer kihangsúlyozni a megfelelő védőöltözetet, mely réteges ruházatot jelent: meleg aláöltözőket, kesztyűt, sálat, sapkát, ám a túlöltözést is feltétlen kerülni kell, s ügyeljünk arra, hogy orron át vegyük a levegőt, a sport befejeztével pedig mielőbb vegyünk meleg fürdőt, igyunk forró teát, levest és végezzünk nyújtógyakorlatokat. sérülésmentes téli sportolást kívánok!

Hogyan feküdjünk, hogy jól aludjunk?

Az alvásnak kiemelten fontos szerepe van életünkben, hiszen ha nem tudunk pihenni, annak komoly egészségügyi következményei vannak és hosszú távon igen veszélyes lehet. Mai cikkünkben összeszedtük, milyen pózban ajánlott piheni és hogyan lehet pihentető az alvásunk.

5 gyakori, gondolati síkon történő önbántalmazás

Külső szemmel talán úgy tűnhet, hogy a fiatalok számára az élet könnyű, lehetőségekkel teli és még bárhogy alakulhatnak a dolgaik a karrier, párválasztás, vagy családalapítás szempontjából. Ez azonban egy idealizált és sztereotip kép, amely eltakarja azt, hogy a fiatal felnőttek milyen nehézségekkel küzdenek, hogy valóban megéljék önmagukat és az eléjük táruló lehetőségeket.

Milyen a tökéletes fürdő?

Nincs is jobb egy forró, illatos fürdőnél a hideg téli napokon, de úgy tűnik, nem mindegy, milyen hőmérsékletű a víz.

A kettlebelles edzés előnyei

A kettlebell egy speciális gömb alakú súlyzó, mellyel az egész testet jól át lehet mozgatni, hatékony zsírégető és alakformáló mozgásforma.

Szelektálás - Még az idén dobd ki őket!

Ha lassan már olyan túlzsúfolt a lakásod, hogy belépni sem tudsz, szinte mániákus gyűjtögető vagy, nem tudsz kidobni semmit, s már lépni sem tudsz a kacatoktól, ezer éve nem szelektáltad a szekrényeid, akkor itt az ideje a nagy szelektálásnak!