Menü

Egészséges karácsonyi desszertek

Az ünnepek közeledtével szinte minden háztartásban sürgés-forgás van a konyhában. Készülünk a karácsonyi menüvel, aminek elmaradhatatlan eleme a desszert, ráadásul ilyenkor sóssal, édessel is készülünk, hogy mindenki megtalálja a kedvére valót. Azonban a lakoma miatt nem feltétlen kell csalnunk, ha éppen diétázunk vagy egészséges étrendet követünk. Lehetnek az ünnepi fogások is éppolyan egészségesek, mindössze egy kis kreativitásra van szükségünk. Egyrészt szinte minden alapanyag vagy hozzávaló helyettesíthető valamilyen egészségesebb alternatívával, másrészt olyan új variációkat is kipróbálhatunk, amikre eddig nem is gondoltunk.

Kezdjük például az egyik klasszikussal, a püspökkenyérrel vagy másnéven gyümölcskenyérrel. Bár a benne lévő aszalt gyümölcsök nem cukormentesek, elkészíthetjük lassú felszívódású, azaz alacsony glikémiás indexű liszttel és hozzáadott cukor nélkül, így máris nem lesz egészségtelenebb, mint egy marék mazsola. A tésztát készíthetjük akár liszt nélkül is. Ekkor néhány tojás és 1 banán alkotja majd az alapot, ehhez adjuk hozzá a sót, sütőport, olajat, végül pedig cukor helyett egy kis eritrittel édesítjük. Az aszalt gyümölcsök helyett rakhatunk bele étcsokoládét, mandulát vagy gesztenyét is, de almából akár frisset is használhatunk, hiszen nem ereszt sok levet és sütve is rendkívül finom.

Ha valaki tej-, glutén- és cukormentes desszertre vágyik, szintén nem kell elkeserednie. Nem csak hogy finom és laktató, de igazi karácsonyi ízvilága van a gesztenyegolyóknak. Gyúrjunk össze darált gesztenyét és darált diót, ezt pedig ízesítsük holland kakaóporral, fahéjjal és eritritter. Jó hír, hogy sütnünk sem kell, mindössze a hűtőben pihentetni pár órát, hogy elérje a megfelelő állagot és már tálalhatjuk is a szuper egészséges karácsonyi desszertünket.

A nagymama konyhájából jól ismert mézeskalácsról sem kell lemondanunk. Liszt helyett használjunk mandulalisztet vagy valamilyen teljes kiőrlésű lisztet, cukor helyett pedig nyírfacukrot vagy eritritet. Ügyeljünk azonban az adagolásra, mivel a nyírfacukor bár egyenértékű az egyszerű kristálycukorral ilyen szempontból, az eritrit esetében viszont 40 százalékkal többet kell használnunk ugyanazon édes íz eléréséhez.

A mézet sajnos nem hagyhatjuk ki a receptből, ha igazán autentikusak akarunk lenni, ám agávé sziruppal helyettesíthető, ami jóval lassabban szívódik fel, mint a méz, így nem emeli meg ugrásszerűen a vércukorszintet.

Nem lehetetlen tehát az egészséges karácsonyi menü összeállítása, azonban bármi is kerül az asztalra, a hangsúly mindig a mértékletességen van.

Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez

Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.

Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol

Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.

Mi legyen a tányérodon, ha nem szeretnél állandóan fáradt lenni?

Reggel alig bírsz kikászálódni az ágyból, napközben pedig úgy érzed, mintha egy láthatatlan súlyt cipelnél magaddal? Nem biztos, hogy csak több alvásra van szükséged. Könnyen lehet, hogy az étrended az, ami folyamatosan kimerít, még akkor is, ha alapvetően egészségesnek gondolod, amit megeszel.