Menü

Egészséges karácsonyi desszertek

Az ünnepek közeledtével szinte minden háztartásban sürgés-forgás van a konyhában. Készülünk a karácsonyi menüvel, aminek elmaradhatatlan eleme a desszert, ráadásul ilyenkor sóssal, édessel is készülünk, hogy mindenki megtalálja a kedvére valót. Azonban a lakoma miatt nem feltétlen kell csalnunk, ha éppen diétázunk vagy egészséges étrendet követünk. Lehetnek az ünnepi fogások is éppolyan egészségesek, mindössze egy kis kreativitásra van szükségünk. Egyrészt szinte minden alapanyag vagy hozzávaló helyettesíthető valamilyen egészségesebb alternatívával, másrészt olyan új variációkat is kipróbálhatunk, amikre eddig nem is gondoltunk.

Kezdjük például az egyik klasszikussal, a püspökkenyérrel vagy másnéven gyümölcskenyérrel. Bár a benne lévő aszalt gyümölcsök nem cukormentesek, elkészíthetjük lassú felszívódású, azaz alacsony glikémiás indexű liszttel és hozzáadott cukor nélkül, így máris nem lesz egészségtelenebb, mint egy marék mazsola. A tésztát készíthetjük akár liszt nélkül is. Ekkor néhány tojás és 1 banán alkotja majd az alapot, ehhez adjuk hozzá a sót, sütőport, olajat, végül pedig cukor helyett egy kis eritrittel édesítjük. Az aszalt gyümölcsök helyett rakhatunk bele étcsokoládét, mandulát vagy gesztenyét is, de almából akár frisset is használhatunk, hiszen nem ereszt sok levet és sütve is rendkívül finom.

Ha valaki tej-, glutén- és cukormentes desszertre vágyik, szintén nem kell elkeserednie. Nem csak hogy finom és laktató, de igazi karácsonyi ízvilága van a gesztenyegolyóknak. Gyúrjunk össze darált gesztenyét és darált diót, ezt pedig ízesítsük holland kakaóporral, fahéjjal és eritritter. Jó hír, hogy sütnünk sem kell, mindössze a hűtőben pihentetni pár órát, hogy elérje a megfelelő állagot és már tálalhatjuk is a szuper egészséges karácsonyi desszertünket.

A nagymama konyhájából jól ismert mézeskalácsról sem kell lemondanunk. Liszt helyett használjunk mandulalisztet vagy valamilyen teljes kiőrlésű lisztet, cukor helyett pedig nyírfacukrot vagy eritritet. Ügyeljünk azonban az adagolásra, mivel a nyírfacukor bár egyenértékű az egyszerű kristálycukorral ilyen szempontból, az eritrit esetében viszont 40 százalékkal többet kell használnunk ugyanazon édes íz eléréséhez.

A mézet sajnos nem hagyhatjuk ki a receptből, ha igazán autentikusak akarunk lenni, ám agávé sziruppal helyettesíthető, ami jóval lassabban szívódik fel, mint a méz, így nem emeli meg ugrásszerűen a vércukorszintet.

Nem lehetetlen tehát az egészséges karácsonyi menü összeállítása, azonban bármi is kerül az asztalra, a hangsúly mindig a mértékletességen van.

Ultrafeldolgozott élelmiszerek

Amikor belépünk egy üzletbe, kedvünkre vásárolunk a polcokról, de valószínűleg sokszor azt se tudjuk, hogy konkrétan milyen élelmiszer került a kosárba. Pedig a boltokban rengeteg a feldogozott termék, ilyen az ultrafeldolgozottak köre is.

Reggelizéssel kapcsolatos tévhitek

Ahányféle diéta és trend, annyiféle útmutatás az étkezésekről. Tények és tévhitek a reggeliről, pro és kontra.

Ashoka jótékony hatásai

Az Ashoka szó szerinti jelentése: „gondok nélkül”. A hinduk egyik legfontosabb fája, amely egész India szerte honos.

Szezonális zöldségek májusban

Elérkezett az a tavaszi hónap, amikor a piacon már csupa friss és szezonális zöldséget találhatunk. Érdemes tudni, miért fontos ezeknek az idény zöldségeknek a fogyasztása, és hogyan csempészhetünk többet belőlük az étrendünkbe. Felejtsük el végleg a telet, és készüljünk tápanyaggal és vitaminokkal teli friss ételekkel a nyárra!

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!