Menü

Étvágycsökkentés természetes módon

Számos étrend-kiegészítő, illetve egyéb mesterséges módszer vagy esetleg műtét áll azok rendelkezésére, akik az étvágyukat csökkenteni szeretnék. Azonban rengeteg természetes módszer is létezik, amit ezeken kívül segítségül hívhatunk, ha szeretnénk kevesebbet enni.

Tapasztalhatjuk, hogy nem minden étel telít el ugyanúgy. A szénhidrátokkal szemben bizonyos fehérjék, illetve zsírok ebben a tekintetben hatékonyabb munkát végeznek, ugyanis jobban eltelítenek, és biztosítják, hogy később éhezzünk meg. Az étkezésekben jelenlévő szénhidrátok bizonyos hányadát érdemes tehát ilyen összetevőkre cserélni.

Néhány magas fehérjetartalmú étel például a tojás, a borsó, a bab, a szójás termékek, de a görög joghurtot is említhetnénk. Az egészséges zsírokat pedig legjobb, ha olajos magvakból, avokádóból vagy oliva olajjal visszük be.

Az is remek megoldás lehet, ha az étkezések előtt megiszunk egy pohár vizet, hiszen ez is eltelít valamennyire.

Már a csapból is a magas rosttartalmú ételek fogyasztása folyik, mégis meg kell őket említeni ebben a tekintetben is, hiszen az étvágyra is jótékony hatással vannak. Mivel a rostok nem bomlanak le az emberi szervezetben, tehát nem emésztjük meg őket, így tovább is maradnak a testben, ezáltal tovább nem leszünk majd éhesek. Érdemes tehát több teljes kiőrlésű gabonát valamint sok hüvelyeseket, almát, avokádót, zöldségeket fogyasztani.

Érdekes módon az étkezések előtti mozgás is étvágycsökkentőként funkcionál, mivel a mozgás után közvetlenül az étvágyért felelős hormonok gátlás alatt állnak.

Bizonyos tanulmányokban olyan következtetésekre is jutottak, hogy érdemes a nassolnivaló tejcsokoládét étcsokoládéra cserélni, mert ez utóbbi is jó hatással van az étvágy csökkentésére.

Érdemes olyan ételeket fogyasztani, amelyeknek magas a tápanyag- és energiatartalma, viszont kevés kalóriát tartalmaznak. Ilyenek a zöldségek, a gyümölcsök, a bab és a már említett teljes kiőrlésű gabonafélék. Ezek segítenek abban, hogy ne érezzük magunkat éhesnek, mégsem kell belőlük sokat enni.

A mindenki által jól ismert stresszt is megemlíthetjük ezen a ponton. A különféle hangulati, pszichikai változások sajnos sokunkat késztetnek komfortevésre, és ilyenkor hajlamosabbak vagyunk kisebb tápanyagértékű ételt magunkhoz venni, amiknek a kalóriatartalma rendszerint jóval magasabb.

Sokat segíthetünk magunkon a tudatos evéssel is. A tudatosság az életben számos probléma, illetve feladat során támogatónk lehet. Kapcsoljuk ki a tévét, és figyeljünk az ételre, ami előttünk van. Ha tudatosítjuk magunkban mi a célunk az adott tevékenységgel, és rendesen összpontosítunk is arra, amit csinálunk, kevesebbet fogunk fogyasztani.

Ismerjük-e a zöld dió felhasználását?

A diónak számtalan jótékony hatása van a szervezetünkre nézve. Tápanyagokban és vitaminokban gazdag. Tele van omega 3 zsírsavakkal, antioxidánsokkal, csökkenti a vérnyomást és serkenti az agyműködést. De mire használhatjuk fel még éretlen zöld állapotában ezt az őszi finomságot?

Pörgesd fel az energiaszintedet pár apró trükkel!

Kimerülten minden cselekedet óriási erőfeszítést igényel, ezért folyton azon vagyunk, hogy újabb és újabb praktikákat kipróbálva mozgósítsuk az energiatartalékainkat. Az alábbi tippek is ezt a célt szolgálják.

Alacsony kalóriás édességek nyomában

Ne legyen ellenséged a nassolás, nem baj, ha szereted az édességeket, de igyekezz olyanokat válogatni, amelyektől nem fog többet mutatni a mérleg.Ha te is szereted édességgel befejezni az ebédet vagy a vacsorát, vagy édes reggelivel indítani a napodat, akkor néha biztosan megfordul a fejedben, hogy megpróbáld csökkenteni a cukorfogyasztásod. Ez nemcsak az alakod, hanem az egészséged megőrzése miatt is fontos. Ha úgy érzed, hogy túlzásba vitted a cukorfogyasztást, akkor ezekkel a módszerekkel csökkentheted.

Igyál sok vizet – de mennyit? Veszélyes is lehet a túlivás

Tudjuk, hogy fontos a folyadékbevitel, hiszen „már a csapból is ez folyik”. A víz az örök fiatalság, a kicsattanó egészség és a szépség szere, amelyből nem lehet eleget fogyasztani ahhoz, hogy elérjük ezt a jótékony hatást. Ez mind igaz, ám a túlzásba vitt folyadékfogyasztás ugyanolyan veszélyekkel járhat, mint a kiszáradás. De akkor mennyi az elég?

Mit kell tudni a gyógyvizekről?

Mit nevezünk gyógyvíznek? Azokat az ásványvizeket, amelyek tulajdonságaik, összetételük alapján gyógyító hatásúak és számukra rendelet alapján az ásványvíz vagy gyógyvíz megnevezést engedélyezték.