Menü

Étvágycsökkentés természetes módon

Számos étrend-kiegészítő, illetve egyéb mesterséges módszer vagy esetleg műtét áll azok rendelkezésére, akik az étvágyukat csökkenteni szeretnék. Azonban rengeteg természetes módszer is létezik, amit ezeken kívül segítségül hívhatunk, ha szeretnénk kevesebbet enni.

Tapasztalhatjuk, hogy nem minden étel telít el ugyanúgy. A szénhidrátokkal szemben bizonyos fehérjék, illetve zsírok ebben a tekintetben hatékonyabb munkát végeznek, ugyanis jobban eltelítenek, és biztosítják, hogy később éhezzünk meg. Az étkezésekben jelenlévő szénhidrátok bizonyos hányadát érdemes tehát ilyen összetevőkre cserélni.

Néhány magas fehérjetartalmú étel például a tojás, a borsó, a bab, a szójás termékek, de a görög joghurtot is említhetnénk. Az egészséges zsírokat pedig legjobb, ha olajos magvakból, avokádóból vagy oliva olajjal visszük be.

Az is remek megoldás lehet, ha az étkezések előtt megiszunk egy pohár vizet, hiszen ez is eltelít valamennyire.

Már a csapból is a magas rosttartalmú ételek fogyasztása folyik, mégis meg kell őket említeni ebben a tekintetben is, hiszen az étvágyra is jótékony hatással vannak. Mivel a rostok nem bomlanak le az emberi szervezetben, tehát nem emésztjük meg őket, így tovább is maradnak a testben, ezáltal tovább nem leszünk majd éhesek. Érdemes tehát több teljes kiőrlésű gabonát valamint sok hüvelyeseket, almát, avokádót, zöldségeket fogyasztani.

Érdekes módon az étkezések előtti mozgás is étvágycsökkentőként funkcionál, mivel a mozgás után közvetlenül az étvágyért felelős hormonok gátlás alatt állnak.

Bizonyos tanulmányokban olyan következtetésekre is jutottak, hogy érdemes a nassolnivaló tejcsokoládét étcsokoládéra cserélni, mert ez utóbbi is jó hatással van az étvágy csökkentésére.

Érdemes olyan ételeket fogyasztani, amelyeknek magas a tápanyag- és energiatartalma, viszont kevés kalóriát tartalmaznak. Ilyenek a zöldségek, a gyümölcsök, a bab és a már említett teljes kiőrlésű gabonafélék. Ezek segítenek abban, hogy ne érezzük magunkat éhesnek, mégsem kell belőlük sokat enni.

A mindenki által jól ismert stresszt is megemlíthetjük ezen a ponton. A különféle hangulati, pszichikai változások sajnos sokunkat késztetnek komfortevésre, és ilyenkor hajlamosabbak vagyunk kisebb tápanyagértékű ételt magunkhoz venni, amiknek a kalóriatartalma rendszerint jóval magasabb.

Sokat segíthetünk magunkon a tudatos evéssel is. A tudatosság az életben számos probléma, illetve feladat során támogatónk lehet. Kapcsoljuk ki a tévét, és figyeljünk az ételre, ami előttünk van. Ha tudatosítjuk magunkban mi a célunk az adott tevékenységgel, és rendesen összpontosítunk is arra, amit csinálunk, kevesebbet fogunk fogyasztani.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?