Menü

Étvágycsökkentés természetes módon

Számos étrend-kiegészítő, illetve egyéb mesterséges módszer vagy esetleg műtét áll azok rendelkezésére, akik az étvágyukat csökkenteni szeretnék. Azonban rengeteg természetes módszer is létezik, amit ezeken kívül segítségül hívhatunk, ha szeretnénk kevesebbet enni.

Tapasztalhatjuk, hogy nem minden étel telít el ugyanúgy. A szénhidrátokkal szemben bizonyos fehérjék, illetve zsírok ebben a tekintetben hatékonyabb munkát végeznek, ugyanis jobban eltelítenek, és biztosítják, hogy később éhezzünk meg. Az étkezésekben jelenlévő szénhidrátok bizonyos hányadát érdemes tehát ilyen összetevőkre cserélni.

Néhány magas fehérjetartalmú étel például a tojás, a borsó, a bab, a szójás termékek, de a görög joghurtot is említhetnénk. Az egészséges zsírokat pedig legjobb, ha olajos magvakból, avokádóból vagy oliva olajjal visszük be.

Az is remek megoldás lehet, ha az étkezések előtt megiszunk egy pohár vizet, hiszen ez is eltelít valamennyire.

Már a csapból is a magas rosttartalmú ételek fogyasztása folyik, mégis meg kell őket említeni ebben a tekintetben is, hiszen az étvágyra is jótékony hatással vannak. Mivel a rostok nem bomlanak le az emberi szervezetben, tehát nem emésztjük meg őket, így tovább is maradnak a testben, ezáltal tovább nem leszünk majd éhesek. Érdemes tehát több teljes kiőrlésű gabonát valamint sok hüvelyeseket, almát, avokádót, zöldségeket fogyasztani.

Érdekes módon az étkezések előtti mozgás is étvágycsökkentőként funkcionál, mivel a mozgás után közvetlenül az étvágyért felelős hormonok gátlás alatt állnak.

Bizonyos tanulmányokban olyan következtetésekre is jutottak, hogy érdemes a nassolnivaló tejcsokoládét étcsokoládéra cserélni, mert ez utóbbi is jó hatással van az étvágy csökkentésére.

Érdemes olyan ételeket fogyasztani, amelyeknek magas a tápanyag- és energiatartalma, viszont kevés kalóriát tartalmaznak. Ilyenek a zöldségek, a gyümölcsök, a bab és a már említett teljes kiőrlésű gabonafélék. Ezek segítenek abban, hogy ne érezzük magunkat éhesnek, mégsem kell belőlük sokat enni.

A mindenki által jól ismert stresszt is megemlíthetjük ezen a ponton. A különféle hangulati, pszichikai változások sajnos sokunkat késztetnek komfortevésre, és ilyenkor hajlamosabbak vagyunk kisebb tápanyagértékű ételt magunkhoz venni, amiknek a kalóriatartalma rendszerint jóval magasabb.

Sokat segíthetünk magunkon a tudatos evéssel is. A tudatosság az életben számos probléma, illetve feladat során támogatónk lehet. Kapcsoljuk ki a tévét, és figyeljünk az ételre, ami előttünk van. Ha tudatosítjuk magunkban mi a célunk az adott tevékenységgel, és rendesen összpontosítunk is arra, amit csinálunk, kevesebbet fogunk fogyasztani.

A narancs jótékony hatásai

Ha a narancs előnyeiről van szó, mindenkinek az ugrik be, hogy ez az élénk színű gyümölcs remek C-vitamin-forrás. Pedig számtalan pozitív egészségügyi hatása van még, amiért érdemes gyakrabban fogyasztani. Mutatjuk, melyek ezek.

Tibeti fokhagyma kúra

A népi gyógyászat természetesen nem csak Magyarországon híres, hanem más kontinensek, más országok lakosságában is évezredek óta bevált módszer. A tibetiektől is tanulhatunk, erre jó példa a fokhagyma kúra.

Hogyan készítsünk chutneyt? Ez most lekvár vagy savanyúság?

Se nem lekvár, se nem savanyúság, még csak nem is mártás, sem nem szósz. Vagy egy kicsit mindegyik együtt, de az biztos, hogy húsok mellé zseniális! Azok, akik szeretnek kipróbálni új ízeket és textúrákat, ők biztosan szeretni fogják a „chutney”-t.

Vitaminok fontossága ősszel

Beköszöntött az ősz, sőt már a hűvöseb idő is utolért bennünket! Ilyenkor érdemes odafigyelni arra, hogy ne betegedjünk meg, és karban tartsuk az immunrendszerünket. Ennek az alapja a megfelelő táplálkozás és vitaminbevitel.

Most akkor mennyi az annyi?

Számtalan cikk és tanulmány látott már napvilágot a koffeinfogyasztással kapcsolatban. Utánanéztünk, mennyi a biztonságosan elfogyasztható napi koffeinmennyiség.

Meta cím: Most akkor mennyi az annyi?