Menü

Tíz kávétípus, amit mindenkinek ismerni kell

Magyarországon a kávéért is legalább olyan sokan rajonganak, mint a finom ételekért vagy a fociért. Épp ezért komoly tömegeket érint a hazai kávéfogyasztási kultúra mostani átalakulása: egyre több itallapra kerülnek fel az olyan különlegességek, mint a latte macchiato, az americano vagy a ristretto. Az otthoni kávéfőzés is egyre profibbá válik: a legújabb automata kávégépekkel ezek mindegyike elkészíthető, ráadásul egyetlen gombnyomással.

Espresso

Ez az olasz "alapkávé", a kis fekete, minden további kávéspecialitás alapja. Általában a csésze kétharmadáig öntik az eszpresszót, vagyis egy adag körülbelül 30-35 milliliter. Sötétbarna színű, krémes ital, habos felső réteggel.

Ristretto

Az eszpresszó erősebb változata, amely a szokásos 30-35 milliliteres mennyiségnél rövidebb (20-25 milliliter). Ezt nemcsak a víz mennyiségének változtatásával, hanem a darálási finomság növelésével érik el. Színe emiatt feketébb, íze markánsabb, állaga pedig sűrűbb, mint az epressóé.

Doppio

Dupla kávé, méghozzá kétszeres értelemben: a felhasznált kávé és a vízmennyiség is kétszer annyi, mint az eszpresszónál.

Cappuccino

Az espresso mellett a legismertebb olasz kávévariácó, aminek összetétele a következőképpen alakul: 1/3 espresso, 1/3 forró tej, 1/3 tejhab, esetleg kakaópor a tetejére. Abban tér el a sima tejeskávétól, hogy koffeintartalma kevesebb, és több tejjel készítik, illetve speciális cappuccino-csészékben szolgálják fel.

Espresso macchiato

Ez tulajdonképpen egy rendes adag espresso, kevés tejhabbal a tetején. Bár az alapanyagok megegyeznek a cappuccinóéval, más az ízhatás - az espresso macchiato erőteljesebb és koncentráltabb. Gyakran kisebb üvegpoharakban szervírozzák.

Latte macchiato

A név olaszul foltos tejet jelent, mert az elkészítéskor a pohárba előbb lágyan gőzölt, habosított tejet öntenek, majd 1-2 perces várakozás után belecsorgatnak egy adag eszpresszót. Ezzel réteges ital születik: alul forró tej, felette espresso, majd a lágy tejhab. Általában magas falú üvegpohárba töltik, így szépen látszanak az elkülönülő rétegek.

Café latte

Igazi klasszikus ez a nálunk is jól ismert tejeskávé, aminek a lényege: sok gőzölt tej (2/3 rész) és kevés espresso (1/3), a tetejére pedig krémes tejhabot csurgatnak. Ez a latte macchiatoval ellentétben homogén ital, amiben a tej összekeveredik a kávéval, és kellemes bézs színt kap.

Flat white

Ez a mostanában nagyon divatos kávéital lényegében espresso tejhabbal, 1/3 rész espressoból és 2/3 rész mikrohabból áll. A tejhab ebben az esetben hígabb és lágyabb, könnyedebb, mint mondjuk a cappuccinónál - ezzel szoktak a baristák mintákat varázsolni a kávé tetejére.

Espresso lungo

Hosszú kávé, vagyis a szokásos mennyiségnél több vízzel készül, és az őrlést is valamivel durvábbra veszik. A kávé így hígabbá válik, íze viszont kevésbé intenzív. Espresso-csészében kínálják, hiszen az espressóval megegyező kávémennyiséget tartalmazza, ez azonban a csészét szinte színültig megtölti.

Americano

A név onnan ered, hogy ez az amerikaiak kedvence, a “gyenge kávé", ugyanis a hosszú kávénak egy változatáról van szó. Az espressot felöntik körülbelül fél deciliternyi forró vízzel, ami valamennyire így is megőrzi az eredeti ízét.

A fő különbség az espresso lungóhoz, vagyis a hosszú kávéhoz képest, hogy az americanóbban fele-fele arányban van a kávé és a víz, előbbinél pedig az arány 1/3 és 2/3, a víz javára. Általában nagyobb csészében vagy magasabb pohárban szolgálják fel.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.