A rendszertelen étkezés következményei
- Dátum: 2023.01.18., 07:27
- Martinka Dia
- képek: pixabay.com
- egészség, életmódváltás, emésztőrendszer, energiaszint, felborul, habzsolás, ízlelőbimbó, kortizol, következmények, közérzet, nassolás, rendszertelen étkezés, rossz étrendbeli szokások, stressz, tápanyaghiány, vércukorszint
A rossz étrendbeli szokások kihatnak az egészségünkre, közérzetünkre, melyek közé tartozik a kihagyott reggeli, a futtában megevett késői ebéd vagy az egész napos rohanás utáni esti habzsolás. Nézzük melyek a rendszertelen evés következményei és hogy lehet tenni ellene.
Milyen hatásai vannak a rendszertelen étkezéseknek?
A rendszertelen étkezés egyik mellékhatása a felborult vércukorszint, melynek helyreállítására a szervezet kortizol, más néven stresszhormon termelésébe kezd.
A kihagyott étkezéseink miatt ráadásul csökken az energiaszintünk, nagyon nehéz végig csinálni a napot éhesen, megfelelő tápanyagok nélkül, ráadásul, ha nincs rendszer az étkezéseinkben, akkor nem tudjuk megkülönböztetni az éhséget a szomjúsággal.
A kihagyott étkezések után szinte borítékolhatóak a falásrohamok. A sóvárgás a nassolni valók után, mely legtöbbször cukrokat, egyszerű szénhidrátokat jelent, ezek pedig növelik a testsúlyt és egyéb egészségügyi problémákkal járnak.
Az „össze-vissza étkezések” legnagyobb „mellékhatása” a tápanyaghiány, ugyanis az üres kalóriás nyalánkságokból nem tudjuk fedezni szervezetünk vitamin-és tápanyagszükségletét. Emésztési problémákkal már mindannyian találkoztunk, megkeserítik a mindennapokat.
Az étkezések kihagyása gyomorproblémákhoz vezethet, székrekedéshez vagy hasmenéshez, ezek fő oka a felhalmozódott stressz és a rendszertelen étkezés. Az emésztőrendszer csak akkor működhet optimálisan, ha sok időt szánunk a rendszeres és nyugodt légkörű étkezésre.
Nem említettem még, pedig szintén probléma, az étkezés élvezetének teljes megszűnése, hiszen a kihagyott reggelik, bekapott péksütemények, falat csokik, cukorkák, pogácsák mind háttérbe szorítják az ízlelőbimbóink szerepét.
Aki futtában eszik, ráadásul nemcsak gyorsan, hanem sokat is fogyaszt, hiszen a gyors evésnek köszönhetően nehéz szabályozni az elfogyasztott ételek mennyiségét. A túlevést pedig későn vesszük észre.
A szabálytalan étkezés, a nassolás, a cukros ételek, az egyszerű szénhidrátok, a zsíros ételek és a kiegyensúlyozatlan életmódhoz, komoly tápanyaghiányhoz vezet és gyengíti az immunrendszert. Ennek tudatában próbáljuk felépíteni a napi étkezéseinket. Mindenkinek odafigyelést és sikeres életmódváltást kívánok!
A tánc 9 jótékony egészségügyi hatása

Életünk során mindannyian találkozunk a tánccal. Táncolunk az óvodában, majd az általános, és főleg a középiskolás éveinkben. Táncolunk a kedvenc zenéinkre. Táncolunk a lakodalmakban, a különféle mulatságokban, szórakozóhelyeken. Táncolunk csak úgy, otthon, amikor nem lát senki bennünket. A tánc mindannyiunk életének a része. Ráadásul pozitívan hathat a mindennapjainkra: íme a tánc 9 jótékony egészségügyi hatása.
Melyik fajta méz mire jó?

A méz nagyon sok előnyös tulajdonsággal bír. A magam részéről, bár nyilván tudom, hogy cukor - ha egészségügyileg nem tiltott a fogyasztása pl. allergia, cukorproblémák és egyéb betegségek esetén – számomra nem volt még olyan diéta, amibe ne fért volna bele mértékkel az egészséges méz.
A fine dining kultúra rövid kisokosa

A fine dining az utóbbi évek egyik legdíszesebb, és sokszor használt szava lett. 1-2 évvel ezelőtt még csak a fővárosban lehetett néhány helyet találni, ahol a “finom étkezéssel” foglalkoztak, mára már a legtöbb vidéki nagyvárosban van legalább 1-2 hely, ahol ki lehet próbálni ezeket a menüket. Azonban mit is jelent ez pontosan, és mit érdemes az ilyen ételekről tudni?
Agyvérzés: mi lehet a lelki háttere?

Itthon évi 40-50 ezer szélütés fordul elő, melynek oka a rizikófaktorok halmozott jelenléte. A magas vérnyomás, a szívbetegség, a diabétesz, a magas vérzsírszint vagy a túlzott alkoholfogyasztás mellett a lelki tényezők is kockázatot jelenthetnek.
Vegyünk helyi termékeket!

Napjainkban egyre inkább előtérbe kerülnek és felértékelődnek a regionális és a helyi termékek, melyekkel tulajdonképpen megőrizzük azt az fontos tradicionális értéket, amely generációról generációra átöröklődik. A helyi termékek népszerűsítése a turizmus és a gasztronómia szempontjából is nagyon fontos feladat.