Menü

A sav-bázis diéta

A diéták jó részének egy kellemetlen hozadéka, hogy a gyomorsav erősebb dolgozik, ezzel gyomorégést tapasztalhatunk, ez pedig rágcsáláshoz vezet, innentől pedig borul a dolog. Dolgok, amiket tudni érdemes a sav-bázis diétáról.

Bizonyos élelmiszerek fokozzák a savtermelődést, ezért érdemes erre komolyabban is odafigyelni, ennek folyományaként alakult ki a sav-bázis diéta. A lényege abban rejlik, hogy olyan ételeket fogyasszunk, amik kis mértékben, vagy egyáltalán nem okoznak gyomorégést. Ehhez az interneten már nagyon sok helyen rákereshetünk táblázatokra, amik segítenek abban, hogy milyen ételeket preferáljunk. A táblázatoknál arra kell figyelni, hogy nem mindegyik jelöli a teljesen savtermelődést elkerülő élelmiszereket, hanem vannak olyanok is, amik csak kis mértékben okoznak problémát. Ehhez mindenképpen orvosi segítség szükséges, illetve sok idő és tapasztalat.

Azért nem jó túl savas ételeket készíteni és fogyasztani, mert a testünk sav-bázis egyensúlyát felboríthatja. Biztosan mindenki hallott már a pH-értékről, ami nem jelent mást, mint a pozitív és a negatív ionok egyensúlyát. Míg a pozitív ionok sav képzőek, addig a negatív ionok bázis képzőek. Szervezetünk folyamatosan törekszik az egyensúly fenntartására. Otthoni körülmények között testünk pH-értékét tesztcsíkokkal lehet ellenőrizni. Vizeletből vett mintánál az egészséges tartomány úgy néz ki, hogy reggel 6,0-6,5, este 6,5-7,5 között mozog az érték. A legpontosabb eredmény kimutatásához étkezés előtt egy órával és étkezés után két órával érdemes mérni.

Sok cikk foglalkozik az „elsavasodás” témájával is, mely a mai világ felgyorsult, gyorséttermi fogyasztásának egyik velejárója. Általában magas a fehérjebevitelünk (gondoljunk itt a húsokra, tojásra, tejtermékekre) mellett kevés bázistermelő élelmiszert veszünk magunkhoz (például friss zöldséget). Persze ne feledkezzünk meg a fehérlisztről, a szénsavas italokról, a kávéról, és a diéták egyik fő ellenségéről, a cukorról sem, ezek mind-mind rátesznek egy lapáttal a problémára. A gyógyszerek, a műételek és az édesítőszerek is ide sorolhatóak. Akik érzékenyebb gyomorral rendelkeznek, azok ne csodálkozzanak, hogy kvázi a fülükön is gyomorsav bugyog kifelé, ha ezekből sokat eszik.

A diéta maga úgy néz ki, hogy két hétig kell követni savas ételeket, a táblázatban feltüntetett lúgos összetevőkkel kell próbálkozni, de nagyon fontos, hogy ne billenjünk át a ló túlsó oldalára ezzel. Ezért is fontos az orvosi konzultáció, mivel a lúgos étrendet nem szabad alkalmazni azoknak, akik veseelégtelenségben, bizonyos fajta szívbetegségben szenvednek, vagy akár olyan gyógyszert szednek, ami befolyásolja a szervezet kálium-szintjét.

Ami viszont egy nagy előnye annak, ha rendbe rakjuk ezzel gyomrunk működését, az az, hogy javíthatjuk energiahiányunkat, elkerülhetjük a gyakori megfázást és influenzát, az orrdugulást, könnyebben vesszük az akadályokat a stresszes helyzetekben, kevesebbet fog fájni a fejünk, és a nők szempontjából is nagyon hasznos, mert kisebb az esélye egy petefészek-, vagy emlőciszta kialakulásának.

Érdemes odafigyelni szervezetünk sav-bázis egyensúlyára, ezzel kialakítani egy helyes táplálkozást, megkezdve egy erre való diétával, amihez mindenképp kérjük ki orvosunk véleményét. Elkerülhetünk nagyon sok kellemetlen tünetet és jobb kedvünk is lesz.

Mikortól számít valaki alkoholistának?

Az alkoholfogyasztás társadalmilag elfogadott része sok kultúrának – egy pohár bor vacsora mellé, sör a barátokkal, pezsgő ünnepléskor. De mikortól válik ez a szokás problémává? Mikortól számít valaki alkoholistának?

Mi az a vasfelszívódási zavar?

A vas többsége a vékonybél első területein szívódik fel. Ha valami akadályozza ezeket a szakaszokat – például gyulladás, cöliákia, Crohn-betegség vagy gyomor-bypass műtét –, akkor kialakulhat felszívódási zavar, még akkor is, ha a táplálékkal elegendő vas jut be a szervezetbe. Mi az a vasfelszívódási zavar?

Kiszáradás – figyelj oda!

A nagy nyári melegben könnyű elfeledkezni arról, hogy eleget igyunk, mert elvonja figyelmünket például a strandolás, pedig a kiszáradás veszélyes sokszor fennáll.

Probiotikum, higiénia, és tudatosság a nyugodt utazásért

Napsütés, tengerpart, finom ételek – a nyaralás sokak számára a kikapcsolódás csúcspontja. Ám az élményt könnyen beárnyékolhatja egy kellemetlen gyomorrontás vagy hasmenés. Szerencsére némi tudatossággal megelőzhetjük, hogy a pihenés napjait a mosdóban töltsük.

Ne hagyjunk életet a forró járműben!

Nyáron a hőmérséklet akár percek alatt életveszélyes szintre emelkedhet egy lezárt autó belsejében. Ennek ellenére még mindig előfordul, hogy figyelmetlenségből vagy pillanatnyi döntésből adódóan valaki gyermekét vagy háziállatát az autóban hagyja, amíg gyorsan elintéz valamit. Ez a „csak pár percre” hozzáállás azonban tragikus következményekkel járhat.