Menü

A sav-bázis diéta

A diéták jó részének egy kellemetlen hozadéka, hogy a gyomorsav erősebb dolgozik, ezzel gyomorégést tapasztalhatunk, ez pedig rágcsáláshoz vezet, innentől pedig borul a dolog. Dolgok, amiket tudni érdemes a sav-bázis diétáról.

Bizonyos élelmiszerek fokozzák a savtermelődést, ezért érdemes erre komolyabban is odafigyelni, ennek folyományaként alakult ki a sav-bázis diéta. A lényege abban rejlik, hogy olyan ételeket fogyasszunk, amik kis mértékben, vagy egyáltalán nem okoznak gyomorégést. Ehhez az interneten már nagyon sok helyen rákereshetünk táblázatokra, amik segítenek abban, hogy milyen ételeket preferáljunk. A táblázatoknál arra kell figyelni, hogy nem mindegyik jelöli a teljesen savtermelődést elkerülő élelmiszereket, hanem vannak olyanok is, amik csak kis mértékben okoznak problémát. Ehhez mindenképpen orvosi segítség szükséges, illetve sok idő és tapasztalat.

Azért nem jó túl savas ételeket készíteni és fogyasztani, mert a testünk sav-bázis egyensúlyát felboríthatja. Biztosan mindenki hallott már a pH-értékről, ami nem jelent mást, mint a pozitív és a negatív ionok egyensúlyát. Míg a pozitív ionok sav képzőek, addig a negatív ionok bázis képzőek. Szervezetünk folyamatosan törekszik az egyensúly fenntartására. Otthoni körülmények között testünk pH-értékét tesztcsíkokkal lehet ellenőrizni. Vizeletből vett mintánál az egészséges tartomány úgy néz ki, hogy reggel 6,0-6,5, este 6,5-7,5 között mozog az érték. A legpontosabb eredmény kimutatásához étkezés előtt egy órával és étkezés után két órával érdemes mérni.

Sok cikk foglalkozik az „elsavasodás” témájával is, mely a mai világ felgyorsult, gyorséttermi fogyasztásának egyik velejárója. Általában magas a fehérjebevitelünk (gondoljunk itt a húsokra, tojásra, tejtermékekre) mellett kevés bázistermelő élelmiszert veszünk magunkhoz (például friss zöldséget). Persze ne feledkezzünk meg a fehérlisztről, a szénsavas italokról, a kávéról, és a diéták egyik fő ellenségéről, a cukorról sem, ezek mind-mind rátesznek egy lapáttal a problémára. A gyógyszerek, a műételek és az édesítőszerek is ide sorolhatóak. Akik érzékenyebb gyomorral rendelkeznek, azok ne csodálkozzanak, hogy kvázi a fülükön is gyomorsav bugyog kifelé, ha ezekből sokat eszik.

A diéta maga úgy néz ki, hogy két hétig kell követni savas ételeket, a táblázatban feltüntetett lúgos összetevőkkel kell próbálkozni, de nagyon fontos, hogy ne billenjünk át a ló túlsó oldalára ezzel. Ezért is fontos az orvosi konzultáció, mivel a lúgos étrendet nem szabad alkalmazni azoknak, akik veseelégtelenségben, bizonyos fajta szívbetegségben szenvednek, vagy akár olyan gyógyszert szednek, ami befolyásolja a szervezet kálium-szintjét.

Ami viszont egy nagy előnye annak, ha rendbe rakjuk ezzel gyomrunk működését, az az, hogy javíthatjuk energiahiányunkat, elkerülhetjük a gyakori megfázást és influenzát, az orrdugulást, könnyebben vesszük az akadályokat a stresszes helyzetekben, kevesebbet fog fájni a fejünk, és a nők szempontjából is nagyon hasznos, mert kisebb az esélye egy petefészek-, vagy emlőciszta kialakulásának.

Érdemes odafigyelni szervezetünk sav-bázis egyensúlyára, ezzel kialakítani egy helyes táplálkozást, megkezdve egy erre való diétával, amihez mindenképp kérjük ki orvosunk véleményét. Elkerülhetünk nagyon sok kellemetlen tünetet és jobb kedvünk is lesz.

Az akut veseelégtelenség okai

Akut veseelégtelenségről akkor beszélünk, ha a veseműködés néhány óra vagy néhány nap leforgása alatt oly mértékben romlik, hogy a veseszövetek több mint 60 százaléka már nem képes ellátni feladatát.

Házi praktikák tyúkszem ellen

Mielőtt nekilátnánk a tyúkszem kezeléséhez, bizonyosodjunk meg, hogy tényleg arról van-e szó. A vírusok által okozott tyúkszemek inkább a fiatalokra jellemzőek.

Hogyan feküdjünk, hogy jól aludjunk?

Az alvásnak kiemelten fontos szerepe van életünkben, hiszen ha nem tudunk pihenni, annak komoly egészségügyi következményei vannak és hosszú távon igen veszélyes lehet. Mai cikkünkben összeszedtük, milyen pózban ajánlott piheni és hogyan lehet pihentető az alvásunk.

Göndör haj ápolása

A göndörhajúakat sokan irigylik természetesen szép fürtjeikért, ők maguk pedig néha legszívesebben cserélnének azokkal, akiknek egyenes haja van, - az egyenes hajúak meg hullámos hajról álmodnak-, való igaz a göndör haj akkor szép, ha megfelelő ápolást kap, mely sokszor többet jelent egy egyszerű hajmosásnál.

Rendszeresen fellángol az ajakherpesze? Ez okozza a kiújulását

Akinek egyszer már kialakult az ajkán herpesz, annak sajnos fel kell készülnie arra, hogy a kellemetlen, fájdalmas hólyagok újra megjelennek.