Vitaminok: mit mivel mikor és hogyan
- Dátum: 2023.01.21., 16:43
- Martinka Dia
- képek:pexels.com
- ásványi anyag, diéta, életkor, étrend, étrendkiegészítők, felszívódás, fermentált, fizikai aktivitás, gyümölcs, hatékony, hiány, kávé, mit mivel hogyan, nem, pótol, táplálék, tea, vas, vitamin, zöldség
A vitaminokkal kapcsolatos legfontosabb kérdések, melyeket érdemes tisztázni mielőtt elkezdjük szedni őket: a mikor, a mit mivel és a hogyan.
A legtöbb vitamint a legjobb ételekkel bevinni a szervezetbe, természetes úton, ám vannak olyan helyzetek, pl. bizonyos diéták, szigorú étrendek, mentes és speciális ételek, tartós betegségek, vagy egy adott életkor felett, amikor étrendkiegészítőkkel kell pótolni a hiányt és kiválasztani a megfelelő vitaminokat.
Amit talán nem mindenki tud, hogy mely vitaminokat mely ételekkel, italokkal nem ajánlott együtt fogyasztani, illetve már az elején le kell szögezni, hogy az alkoholfogyasztás és a dohányzás jelentősen gátolja több vitamin hasznosulását.
A következők együttes fogyasztása esetén vegyük figyelembe a következő szempontokat:
A kávé és a B1-vitamin együtt nem jó páros! A kávéban és a teában található csersav, illetve a szénsavas italok fogyasztása csökkentik a B1-vitamin felszívódását.
Általános szabály, hogy az ásványi anyagok felszívódása savas közegben az ideális, ezért jó például a vastablettát C vitaminnal vagy savas hatású ételekkel együtt (pl. paradicsom, citrusfélék) szedni. Kisfiaimnak a mai napig a vasat C vitaminnal adom, erre gondosan ügyelek és arra, hogy tejet ne igyanak az azt követő egy órában. A vasat tartalmazó vitamint és a többi vitaminkészítményt 2-3 óra különbséggel célszerű bevenni.
A vitaminok két csoportra oszthatók. Vannak vízben és zsírban oldódó vitaminok.
A vízben oldódó vitaminok a felszívódás után fejtik ki hatásukat, a felesleg pedig távozik. Túladagolástól ezért nem kell tartani.
A zsírban oldódó vitaminok jobban felszívódnak, ha étkezéskor vesszük be őket, azonban a felszívódásukat rontja, ha egyszerre több, különböző zsírban oldódó vitamint veszünk be.
Magnéziumot D vitaminnal együtt érdemes szedni, a magnézium és a B6-vitamin pedig optimalizálják egymás hatását.
Lehetőleg az életkorunknak, nemünknek, fizikai aktivitásunknak megfelelően válasszunk étrend-kiegészítőt, melyek megfelelő arányban tartalmazzák a szükséges összetevőket. A szakemberek a vitaminkészítmények szedését általában kúraszerűen javasolják.
A vitaminok többségét legjobb esetben táplálékaink részeként vigyük be a szervezetünkbe, ezért is ajánlott minél többször nyers zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, illetve a fermentáltan bevitt tápanyagok is nagyon hatékonyak.
A sokoldalú rozmaring
A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.
Melyik sófajta a legegészségesebb?
Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!
Mit kell tudni az inozitról?
Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.
Az acerola jótékony hatásai
Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.
Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?
A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.