Menü

Vitaminok: mit mivel mikor és hogyan

A vitaminokkal kapcsolatos legfontosabb kérdések, melyeket érdemes tisztázni mielőtt elkezdjük szedni őket: a mikor, a mit mivel és a hogyan.

A legtöbb vitamint a legjobb ételekkel bevinni a szervezetbe, természetes úton, ám vannak olyan helyzetek, pl. bizonyos diéták, szigorú étrendek, mentes és speciális ételek, tartós betegségek, vagy egy adott életkor felett, amikor étrendkiegészítőkkel kell pótolni a hiányt és kiválasztani a megfelelő vitaminokat.

Amit talán nem mindenki tud, hogy mely vitaminokat mely ételekkel, italokkal nem ajánlott együtt fogyasztani, illetve már az elején le kell szögezni, hogy az alkoholfogyasztás és a dohányzás jelentősen gátolja több vitamin hasznosulását.

A következők együttes fogyasztása esetén vegyük figyelembe a következő szempontokat:

A kávé és a B1-vitamin együtt nem jó páros! A kávéban és a teában található csersav, illetve a szénsavas italok fogyasztása csökkentik a B1-vitamin felszívódását.

Általános szabály, hogy az ásványi anyagok felszívódása savas közegben az ideális, ezért jó például a vastablettát C vitaminnal vagy savas hatású ételekkel együtt (pl. paradicsom, citrusfélék) szedni. Kisfiaimnak a mai napig a vasat C vitaminnal adom, erre gondosan ügyelek és arra, hogy tejet ne igyanak az azt követő egy órában. A vasat tartalmazó vitamint és a többi vitaminkészítményt 2-3 óra különbséggel célszerű bevenni.

A vitaminok két csoportra oszthatók. Vannak vízben és zsírban oldódó vitaminok.

A vízben oldódó vitaminok a felszívódás után fejtik ki hatásukat, a felesleg pedig távozik. Túladagolástól ezért nem kell tartani.

A zsírban oldódó vitaminok jobban felszívódnak, ha étkezéskor vesszük be őket, azonban a felszívódásukat rontja, ha egyszerre több, különböző zsírban oldódó vitamint veszünk be.

Magnéziumot D vitaminnal együtt érdemes szedni, a magnézium és a B6-vitamin pedig optimalizálják egymás hatását.

Lehetőleg az életkorunknak, nemünknek, fizikai aktivitásunknak megfelelően válasszunk étrend-kiegészítőt, melyek megfelelő arányban tartalmazzák a szükséges összetevőket. A szakemberek a vitaminkészítmények szedését általában kúraszerűen javasolják.

A vitaminok többségét legjobb esetben táplálékaink részeként vigyük be a szervezetünkbe, ezért is ajánlott minél többször nyers zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, illetve a fermentáltan bevitt tápanyagok is nagyon hatékonyak.

Ezt együk szaloncukor meg süti helyett

A múlt cikkünkben alternatívákat kerestünk egészséges szaloncukorra, most azonban szaloncukor és sütemény helyetti nyalánkságokra keresünk ötleteket.

Szarkopénia - Izomerő- és izomtömegvesztés a kor előrehaladtával

Míg az oszteoporózis a mozgás passzív résztvevőit, a csontokat, úgy a szarkopénia a mozgásban aktívan résztvevő izmokat érinti. A kor előrehaladtával megjelenő izomerő és izomtömeg csökkenést (szarkopéniát) szintén sokak tapasztalják a 65-70 éves, illetve ennél idősebbek körében. Azt viszont kevesen tudják, hogy napjainkban már ez a folyamat is lassítható, megfelelő diétával és rendszeres testmozgással.

A tömegnövelő étrend alapjai

Sokan ott hibázzák el ezt az egészet, hogy nem tudják, hogyan kell olyan környezetet teremteni a szervezetben, ami lehetővé teszi egyáltalán a növekedést. Elkezdenek tömegnövelőt szedni a semmire, aztán csak csodálkoznak, hogy nem történik semmi. Miért?

Mire jó a méhviasz?

A természetes alapanyagok használata évezredekre nyúlik vissza, hiszen a régmúltban nem voltak azok a laboratóriumok és ezt követően gyárak által előállított szintetikus anyagok, mint manapság. Pont egy ilyen ősanyag a méhviasz is, melynek felhasználási módja is igen sokrétű.

Az éretlen banán tényleg egészségesebb, mint az érett?

Az éretlen zöld és az érett sárga banán a színükön túl is különböznek egymástól. Bizonyára találkoztunk már a szupermarketek polcain zöldesebb árnyalatú banánnal. Ilyenkor általában hagyjuk érlelődni pár napig, míg megjelenik az érettséget jelző élénksárga árnyalat. Addigra azonban a banán rezisztens keményítőjének nagy része cukorrá alakul, ami bizony a vércukorszint megugrásához is vezethet, ha többet falatozunk belőle a kelleténél (nem véletlenül szokás a diéta alatt csínján bánni vele).