Menü

A kettlebelles edzés előnyei

A kettlebell egy speciális gömb alakú súlyzó, mellyel az egész testet jól át lehet mozgatni, hatékony zsírégető és alakformáló mozgásforma.

Akiknek nincs lehetőségük szabadban vagy konditeremben edzeni, kiváló lehetőség otthoni alakformálásra a kettlebelles edzésfajta. Eme edzésnek köszönhetően fejlődik az egyensúlyérzék is, rugalmasabbá válik a mozgás, ráadásul a mélyizmokat is alaposan megdolgoztatja, természetesen minden edzés előtt alaposan be kell melegíteni, majd az edzés végeztével lenyújtani az izmokat.

Honnan ered a kettlebell?

Története több évtizedre nyúlik vissza. Katonák kiképzésének szerves része volt a harangsúlyos edzés. Állóképességük, rugalmasságuk fejlesztésére használják mind a mai napig.

Milyen és mekkora kettlebellt érdemes vásárolni?

Nagyon sokféle formában és súlyban kapható. Fittségtől, erőnléttől, kezdő, illetve haladó szinttől és céljainktól függően 6-8-10 kilós gömbsúlyokat érdemes használni.

Kettlebell edzéssel egyesíthető az erő, a zsírégetés, a fogyás és igen gyors eredményt lehet elérni, rövid idő alatt formába hozhatjuk magunkat. Teljes testet átmozgató gyakorlatokról van szó, az interneten számos edzésvideóval.

Miért jó próbáljuk ki a kettlebell edzést?

Fizikumunk erősebb lesz, fittebbekké válunk. Kiváló egy sor problémára, mint például derékfájás, keringési problémák. Zsírégetésben verhetetlen, rendkívül jó izomépítő, gyors megoldás fogyásra és remek kiegészítő keresztedzés más sportágak mellé. Különbség a hagyományos súlyzókkal szemben, hogy a kettlebellen a fogás nem a tengelyen történik, a markolat messze esik a súly középpontjától, így a gyakorlatok elvégzése folyamatos koordinációt igényel. A helyes kivitelezés egyszerre több izomcsoport bevonásával történik, ezáltal javul a mozgáskoordináció és a koncentrációs készség.

Alig van időm. Hogy fog ez beleférni a napirendembe?

Mivel ez az edzés nagyon intenzív, ezért 40-45-50 percnél sosem fog tovább tartani, ám már ennyi is érezhetően hatékony lesz, mindez pedig heti 2-3 alkalommal már tökéletes lehet – megfelelő étrend mellett - a testünk formálására.

Kutatások ugyanis kimutatták, hogy elég, ha egy héten 2-3 alkalommal 20-30 percet foglalkozunk a testünk karbantartásával, már ennyi edzéssel kitoljuk a várható élettartamunkat.

A kettlebell egyetlen eszköz, mellyel egy egész konditermed lehet, kis helyen is elfér és számtalan gyakorlat végezhető vele. Jelenleg a gyakorlatok variációinak száma meghaladja a 300-at. Ha eddig nem tettük, érdemes beszerezni a jövőben. Az első edzéseket azonban mindenképp hozzáértő felügyeletével végezzük el, hogy elkerüljük a sérüléseket.

A sav-bázis diéta

A diéták jó részének egy kellemetlen hozadéka, hogy a gyomorsav erősebb dolgozik, ezzel gyomorégést tapasztalhatunk, ez pedig rágcsáláshoz vezet, innentől pedig borul a dolog. Dolgok, amiket tudni érdemes a sav-bázis diétáról.

Étkezések gyakorisága

A táplálkozástudományi kutatások több mint húsz éve arra a megállapításra jutottak, hogy az elfogyasztott táplálék mennyiségén és minőségén, energia és tápanyagtartalmán kívül az étkezés gyakorisága is szerepet játszik a szervezet anyagcseréjében és jelentősége lehet az elhízás megelőzésében.

Miért épp a súlyzós edzés?

Az egyik leggyakoribb újévi fogadalom a fogyás és edzés elkezdése. Mutatjuk, miért lehet jó választás a súlyzós edzés.

Étvágycsökkentés természetes módon

Számos étrend-kiegészítő, illetve egyéb mesterséges módszer vagy esetleg műtét áll azok rendelkezésére, akik az étvágyukat csökkenteni szeretnék. Azonban rengeteg természetes módszer is létezik, amit ezeken kívül segítségül hívhatunk, ha szeretnénk kevesebbet enni.

Egészséges karácsonyi desszertek

A karácsony közeledtével nem feltétlen kell megszakítanunk a diétánkat. Mutatunk néhány egészséges desszert variációt az ünnepekre.