Menü

A kettlebelles edzés előnyei

A kettlebell egy speciális gömb alakú súlyzó, mellyel az egész testet jól át lehet mozgatni, hatékony zsírégető és alakformáló mozgásforma.

Akiknek nincs lehetőségük szabadban vagy konditeremben edzeni, kiváló lehetőség otthoni alakformálásra a kettlebelles edzésfajta. Eme edzésnek köszönhetően fejlődik az egyensúlyérzék is, rugalmasabbá válik a mozgás, ráadásul a mélyizmokat is alaposan megdolgoztatja, természetesen minden edzés előtt alaposan be kell melegíteni, majd az edzés végeztével lenyújtani az izmokat.

Honnan ered a kettlebell?

Története több évtizedre nyúlik vissza. Katonák kiképzésének szerves része volt a harangsúlyos edzés. Állóképességük, rugalmasságuk fejlesztésére használják mind a mai napig.

Milyen és mekkora kettlebellt érdemes vásárolni?

Nagyon sokféle formában és súlyban kapható. Fittségtől, erőnléttől, kezdő, illetve haladó szinttől és céljainktól függően 6-8-10 kilós gömbsúlyokat érdemes használni.

Kettlebell edzéssel egyesíthető az erő, a zsírégetés, a fogyás és igen gyors eredményt lehet elérni, rövid idő alatt formába hozhatjuk magunkat. Teljes testet átmozgató gyakorlatokról van szó, az interneten számos edzésvideóval.

Miért jó próbáljuk ki a kettlebell edzést?

Fizikumunk erősebb lesz, fittebbekké válunk. Kiváló egy sor problémára, mint például derékfájás, keringési problémák. Zsírégetésben verhetetlen, rendkívül jó izomépítő, gyors megoldás fogyásra és remek kiegészítő keresztedzés más sportágak mellé. Különbség a hagyományos súlyzókkal szemben, hogy a kettlebellen a fogás nem a tengelyen történik, a markolat messze esik a súly középpontjától, így a gyakorlatok elvégzése folyamatos koordinációt igényel. A helyes kivitelezés egyszerre több izomcsoport bevonásával történik, ezáltal javul a mozgáskoordináció és a koncentrációs készség.

Alig van időm. Hogy fog ez beleférni a napirendembe?

Mivel ez az edzés nagyon intenzív, ezért 40-45-50 percnél sosem fog tovább tartani, ám már ennyi is érezhetően hatékony lesz, mindez pedig heti 2-3 alkalommal már tökéletes lehet – megfelelő étrend mellett - a testünk formálására.

Kutatások ugyanis kimutatták, hogy elég, ha egy héten 2-3 alkalommal 20-30 percet foglalkozunk a testünk karbantartásával, már ennyi edzéssel kitoljuk a várható élettartamunkat.

A kettlebell egyetlen eszköz, mellyel egy egész konditermed lehet, kis helyen is elfér és számtalan gyakorlat végezhető vele. Jelenleg a gyakorlatok variációinak száma meghaladja a 300-at. Ha eddig nem tettük, érdemes beszerezni a jövőben. Az első edzéseket azonban mindenképp hozzáértő felügyeletével végezzük el, hogy elkerüljük a sérüléseket.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.

Futás kutyával

Egy kutya lefutotta a félmaraton, pedig csak pisilni engedték ki, olvastam a minap egy nem mindennapi cikkben. Félmaratont futókhoz csatlakozott a kutyus, aki becsülettel végig is futotta a távot Kanadában, ráadásul nem is akármilyen helyezést ért el: sikerült az első 10 között beérni, és az előkelő 7. helyen teljesítette a távot. Mire kell figyelni, ha kutyussal futunk, erről lesz szó ma.

A visszahízás okai

A fogyókúrázók klasszikus, 22-es csapdája előbb-utóbb minden fogyni vágyót utolér. A jelenség maga arra utal, hogy a diétázók eleinte gyors fogyásnak indulnak, majd - a fogyókúra abbahagyását követően - visszatérnek eredeti súlyukhoz. (Vagy rosszabb esetben akár plusz kilókkal is gyarapodhatnak.)