Menü

A kettlebelles edzés előnyei

A kettlebell egy speciális gömb alakú súlyzó, mellyel az egész testet jól át lehet mozgatni, hatékony zsírégető és alakformáló mozgásforma.

Akiknek nincs lehetőségük szabadban vagy konditeremben edzeni, kiváló lehetőség otthoni alakformálásra a kettlebelles edzésfajta. Eme edzésnek köszönhetően fejlődik az egyensúlyérzék is, rugalmasabbá válik a mozgás, ráadásul a mélyizmokat is alaposan megdolgoztatja, természetesen minden edzés előtt alaposan be kell melegíteni, majd az edzés végeztével lenyújtani az izmokat.

Honnan ered a kettlebell?

Története több évtizedre nyúlik vissza. Katonák kiképzésének szerves része volt a harangsúlyos edzés. Állóképességük, rugalmasságuk fejlesztésére használják mind a mai napig.

Milyen és mekkora kettlebellt érdemes vásárolni?

Nagyon sokféle formában és súlyban kapható. Fittségtől, erőnléttől, kezdő, illetve haladó szinttől és céljainktól függően 6-8-10 kilós gömbsúlyokat érdemes használni.

Kettlebell edzéssel egyesíthető az erő, a zsírégetés, a fogyás és igen gyors eredményt lehet elérni, rövid idő alatt formába hozhatjuk magunkat. Teljes testet átmozgató gyakorlatokról van szó, az interneten számos edzésvideóval.

Miért jó próbáljuk ki a kettlebell edzést?

Fizikumunk erősebb lesz, fittebbekké válunk. Kiváló egy sor problémára, mint például derékfájás, keringési problémák. Zsírégetésben verhetetlen, rendkívül jó izomépítő, gyors megoldás fogyásra és remek kiegészítő keresztedzés más sportágak mellé. Különbség a hagyományos súlyzókkal szemben, hogy a kettlebellen a fogás nem a tengelyen történik, a markolat messze esik a súly középpontjától, így a gyakorlatok elvégzése folyamatos koordinációt igényel. A helyes kivitelezés egyszerre több izomcsoport bevonásával történik, ezáltal javul a mozgáskoordináció és a koncentrációs készség.

Alig van időm. Hogy fog ez beleférni a napirendembe?

Mivel ez az edzés nagyon intenzív, ezért 40-45-50 percnél sosem fog tovább tartani, ám már ennyi is érezhetően hatékony lesz, mindez pedig heti 2-3 alkalommal már tökéletes lehet – megfelelő étrend mellett - a testünk formálására.

Kutatások ugyanis kimutatták, hogy elég, ha egy héten 2-3 alkalommal 20-30 percet foglalkozunk a testünk karbantartásával, már ennyi edzéssel kitoljuk a várható élettartamunkat.

A kettlebell egyetlen eszköz, mellyel egy egész konditermed lehet, kis helyen is elfér és számtalan gyakorlat végezhető vele. Jelenleg a gyakorlatok variációinak száma meghaladja a 300-at. Ha eddig nem tettük, érdemes beszerezni a jövőben. Az első edzéseket azonban mindenképp hozzáértő felügyeletével végezzük el, hogy elkerüljük a sérüléseket.

Exorexia (kóros sportolás) tünetei és kezelése

Az exorexia súlyos edzésmániát, kóros edzést, egyfajta függőséget jelent. Érintettjei testsúlyukat és alakjukat akarják teljesen kontrollálni, amihez edzéseik számát egyre csak emelik, annak elmaradásakor feszültek és indulatosak lesznek. Olyan szenvedélybetegségről van tehát szó, amelynél az eredetileg egészségesnek induló mozgás válik betegessé, kényszeressé.

Bébiétel, színdiéta, szélsőséges módszerek! Drasztikus sztárfogyókúrák!

Csinos hölgy rettentően vidáman, friss salátával teli tálból eszik, kezében villa, és
hibátlan csillogó, vakító fogsor. Ki ne ismerné ezeket a diétás reklámképeket? A baj sohasem a diétával van, hanem sokkal inkább azzal, ha valaki drasztikus módszerekhez folyamodik.

Alacsony kalóriás édességek nyomában

Ne legyen ellenséged a nassolás, nem baj, ha szereted az édességeket, de igyekezz olyanokat válogatni, amelyektől nem fog többet mutatni a mérleg.Ha te is szereted édességgel befejezni az ebédet vagy a vacsorát, vagy édes reggelivel indítani a napodat, akkor néha biztosan megfordul a fejedben, hogy megpróbáld csökkenteni a cukorfogyasztásod. Ez nemcsak az alakod, hanem az egészséged megőrzése miatt is fontos. Ha úgy érzed, hogy túlzásba vitted a cukorfogyasztást, akkor ezekkel a módszerekkel csökkentheted.

Brüsszel nevezetességei és látnivalói

Belgium fővárosa, Brüsszel, leginkább az Európai Unió fő székhelyeként ismert (holott több intézménye is máshol van). Lévén, hogy Brüsszel már elég messze van Magyarországtól így nem nevezhető “kedvelt” célpontnak, viszont egy nagyon hangulatos, divatos és sokszínű várost ismerhetünk meg rengeteg programmal ha leküzdjük a több, mint 1000 kilométeres távolságot.

Életre kelt kövek

Hogyan kelhet életre egy kő? Úgy, hogy díszítést és funkciót adunk neki. Hazánkban egyre népszerűbbé válik a kavicsfestés. Hiszen színesek, vidámak, szépek és nem mellesleg a díszítésük remek időtöltés lehet számunkra, vagy akár az egész család számára. A festet kavicsokkal díszíthetjük kertünket, készülhet könyvtámasz, de akár gyerekjátékot is varázsolhatunk belőle.