Menü

Az orrvérzés kezelése

Orrvérzésről beszélünk minden olyan esetben, amikor vérzést észlelünk az orrjáratokból. Ennek mértéke változó lehet, az időnkénti enyhe vérzésektől a nagyon súlyosig terjedhet.

Általános és helyi okai egyaránt lehetnek az orrvérzésnek. Az általános okok között gyakoriak a lázas betegségek, gyulladások, a keringési és érrendszeri betegségek, a vesebetegségek, a különböző vérképzőszervi betegségek. Ezeknek gyakran lehet kísérő tünete az orrvérzés.

Gyulladások esetében a konkrét kiváltó ok a gyulladt nyálkahártyán kialakuló értágulat és vérbőség, aminek következtében a felszínesen futó kis erek könnyen megpattanhatnak. A lázas betegségek, vérképzőszervi betegségek következtében véralvadási zavarok is felléphetnek, melyek miatt kialakuló orrvérzés intenzívebb is lehet.

Az orrüregekben, orrmelléküregben lévő daganatok ugyancsak okozhatnak orrvérzést. Vérzéssel jóindulatú daganatok is járhatnak. Kisebb orrvérzések nagyon gyakran erednek az orrsövény elülső részén lévő locus Kisselbachi nevű területről. Ilyenkor a kiváltó ok jellemzően helyi, konkrétan az, hogy az orrsövénynek ez a területe a külvilághoz közel van, kiszáradhat. Érellátása nagyon gazdag, emiatt pedig sérülhetnek az erei. Ezeket az ereket károsíthatja az is, ha valaki csak egyszerűen az orrába nyúl vagy valamit behelyez az orrüregébe. Balesetek, orrcsonttörések miatt ugyancsak sérülhetnek az orr erei, értelemszerűen ezek is okozhatnak nagyon erős vérzéseket.

Az orrvérzés kezelése

Az orrvérzés az esetek nagy részében spontán megszűnik, külön kezelésre nincs szükség. Az semmiképp nem javasolt, hogy valaki ilyenkor hátrahajtsa a fejét, abban bízva, hogy így könnyebben eláll a vérzés. Ennek oka, hogy hátrahajtott fej esetében a vér hátrafelé, a tápcsatorna irányába is távozhat, emiatt ez a megoldás önmagában eredményt nem hozhat. Másrészt a véres váladék lenyelése hányingert is okozhat, ami a helyzetet tovább súlyosbíthatja. Ezt elkerülendő a banális orrvérzés elállításának helyes gyakorlata az, ha az érintettek előrehajolnak, a vérző orrnyílás oldalán az orrszárnyat megpróbálják rányomni az orrsövényre.

Utóbbival egyfajta kompressziót lehet gyakorolni a felszínen futó erekre, ami segíti a vérzés csillapítását . Ha az orrvérzés ezzel a módszerrel meg is szüntethető, de a vérzés gyakran ismétlődik, akkor érdemes szakorvost is felkeresni a pontos kiváltó ok feltérképezése és a kezelése végett.

Ha a vérzés nem szűnik a fenti beavatkozás mellett, akkor mindenképp orvosi beavatkozásra van szükség. Ennek mikéntje mindig a vérzés erősségétől és helyétől függ: enyhe esetekben elég a helyi kezelés, ami kémiai szerekkel történő ecsetelést vagy elektrokauterrel történő égetést jelent, de ha a vérzés nagyon erős, akkor az orr tamponálására is szükség lehet. A hátsó orrvérzéseknél általában nem csak elülső tamponra, hanem hátsóra is szükség van. Ennek behelyezése már szinte minden esetben kórházi ellátás keretében történik, méghozzá a garat felől (tehát nem az orr, hanem a szájüreg irányából). Ennek viselése nagyon kellemetlen, de sajnos a nagyon erős, hátsó vérzések megállítása csak így lehetséges.

Ennyire komoly kezelésre csak az esetek töredékében van szükség, a gyakoribb, banális okok által kiváltott orrvérzés jellemzően magától is eláll. Külön kezelni csak a kiváltó okot kell.

A kevés alvás súlyos következménye

Az alváshiány az egyik legsúlyosabb egészségügyi probléma napjainkban: bármennyire is úgy gondoljuk, hogy a fáradtságon kívül nem lesz következménye, hosszú távon növeli a krónikus betegségek kockázatát.

Mellkasi fájdalom: mi okozhatja?

A mellkasi fájdalomról a legtöbb embernek a szívroham jut eszébe, azonban a mellkasi fájdalomnak nagyon sok oka lehet, néhány egészen banálistól az életveszélyesig.

A melatonin lehetséges mellékhatásai

Az alvási gondokkal küzdők közül nagyon sokan keresik az alternatív megoldásokat problémáik enyhítésére, és ezek közé tartozik a melatonin szedése is. Ennek azonban mellékhatásai is lehetnek.

Szikrázik a szemed? – ezek lehetnek az okok

Sokunkkal előfordult már, hogy a semmiből egyszer csak egy előugrott egy fényszikra, vagy egy gyorsan mozgó pont, de tulajdonképpen semmi sem mozog körülöttünk, csak a szemünk érzékeli ezt. Többféle oka is lehet, de mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni.

A kontaminált vékonybél szindróma jelei

Sokszor hajlamosak vagyunk szervezetünk vészjelzéseit az elmúlt betegségekre, kiadós ünnepi étkezésekre vagy a mozgásszegény téli időszakra fogni, ám ha már hosszabb ideje fennálló panaszoktól szenvedünk, érdemes egy egyszerű vizsgálattal megbizonyosodnunk arról, nincs-e komolyabb betegségünk.