Menü

Alkohol, avagy a fogyás ellensége

Aki mindenképpen szeretné elérni az áhított nyári alakot, annak már tavasz előtt érdemes elkezdeni dolgozni rajta. Természetesen a testmozgás elengedhetetlen eleme az egészséges testalkat elérésének, azonban a diétánkat is fontos kiegyensúlyozni.

A diéta szóról legtöbbünknek a különböző étrendek jutnak eszébe, mint például szénhidrátcsökkentett, zsírszegény, ketobiotikus vagy épp fehérjedús. Azonban nem csak az ételekre vonatkoznak a diéták, hanem az italokra is. Gondoljunk csak bele: egy diétában sem engedélyezettek a cukros üdítők, legfeljebb a gyümölcslevek, de vannak étrendek, ahol ezeket is kerülik. Az alkohol szintén egy általában tiltólistás elem a diétákban, olykor feltételesen, bizonyos mértékben fogyasztható. Ez nem csak azért van, mert nagy mértékben egészségtelen és függőséghez vezethet, hanem azért is, mert rendkívül hizlalnak, sőt, jobban, mint gondolnánk.

Egy dél-koreai, közel 27 millió embert érintő kutatás során azt találták, hogy az alkoholfogyasztás közvetlenül összeköthető a túlsúly és a metabolikus szindróma kialakulásával. Az is hangsúlyozza a probléma komolyságát, hogy a résztvevők egyik egyéb tulajdonsága sem befolyásolta az alkohol testsúlyra gyakorolt káros hatását, tehát teljesen mindegy, hogy valaki férfi, nő, idős, fiatal vagy tegyük fel dohányzik.

A felmérés során azt is megvizsgálták, hogy az alkohol mennyisége hogyan alakítja a lehetséges következmények kialakulásának esélyeit. Az alkoholt standard egységekben mérték, ami nagyjából egy pohár, tehát 2 dl sörnek, háromnegyed pohár bornak vagy 2,5 cl whiskynek felel meg. Ez persze országonként változhat, például az Egyesült Államokban a egy standard italt pontosan 14 gramm tiszta alkoholban határoznak meg, ezt számolják át sörre, borra és tömény szeszre, Magyarországon pedig ugyanez a standard egység mindössze 10 gramm.

Az eredmények azt mutatták, hogy aki másfél egység alkoholt fogyasztott naponta, már 10 százalékkal nagyobb eséllyel alakult ki nála túlsúly. Két egység elfogyasztása naponta 25 százalékra emelte a kockázatot, azonban fél egység, tehát egy ’fél ital’ elfogyasztásánál azt találták, az alkohol nem befolyásolja az elhízás kialakulásának rizikóját.

Az alkohol egyébként diétás szempontból már csak összetevői és kémiai tulajdonságai alapján sem ajánlott ital, mivel rengeteg szénhidrátot tartalmaz és visszatartja a szervezetben a vizet. Ha mégis olyan alkalom adódik, ahol szeretnénk elfogyasztani egy pohárral, érdemes kalóriaszegény italt választani, mivel folyadékkal könnyen extra kalóriákat is bevihetünk a szervezetünkbe, ráadásul észrevétlenül.

Hogy melyik ital számít kalóriaszegénynek? Ilyen például a vodka-szóda citrommal. Nincsen 100 kalória sem, a szóda pedig hidratál, így a kiszáradás is kevésbé fenyeget. Kerüljük a cukorszirupos, gyümölcsleves koktélokat, valamint, ha van rá lehetőség, sörből is próbáljunk ’light’ verziót kérni, vagy mondhatnánk úgy is, hogy minél világosabbat. A bor esetében sokakban felmerülhet, hogy kis mennyiségben akár egészséges is lehet, legalábbis így tartják. A bor valóban egészséges lehet abból a szempontból, hogy antioxidánsok és gyulladáscsökkentő anyagok találhatók benne, azonban erre is vonatkozik a fentebb említett mérték. A borok közül általában a száraz fehér és rosé borok tartalmazzák a legkevesebb kalóriát, ami ugyanígy igaz a pezsgőkre is.

Advent: a lassulás művészete egy zajos világban

Ahogy közeledik az év vége, a városok fényei egyre élesebben rajzolódnak ki a korai sötétedésben, és velük együtt megérkezik az advent hangulata is. Ez az időszak eredetileg a várakozásról szólt – arról a csendes, bensőséges állapotról, amikor nem rohantunk, csak hagytuk, hogy megérkezzen az ünnep.

Négynapos munkahét – Feszített tempó vagy több pihenés?

A négynapos beosztás gondolata régóta kering a közbeszédben, de az utóbbi években lett igazán komoly alternatíva. A modell lényege, hogy hétfőtől csütörtökig tartanak a kötelező teendők, napi nyolc vagy tíz órában. A péntek szabad, a hétvége pedig ezáltal hosszabb és regenerálóbb. A kérdés az, hogy ez a gyakorlatban is működik-e, vagy csak egy jól hangzó ígéret.

Természetes gyógymódok alkalmazása a szem egészségéért

A szemünk folyamatosan ki van téve a környezeti ártalmaknak, a digitális eszközök képernyőjének kék fényének, és a mindennapi fáradtságnak. Míg a modern orvostudomány fejlett megoldásokat kínál a súlyos látásproblémákra, számos enyhe, átmeneti panasz (például szárazság, irritáció, fáradtság) esetén a természetes gyógymódok hatékony és kíméletes kiegészítő terápiát jelenthetnek. Ezek az évszázados praktikák a gyógynövények gyulladáscsökkentő és nyugtató tulajdonságait aknázzák ki.

Miért hallgatunk még rádiót? – A hang, ami mindig visszatalál hozzánk

A streaming, a podcastok és a nonstop pörgő (rövid) videók korában könnyű azt hinni, hogy a rádió már csak poros relikvia, vagy legfeljebb az autózás kísérőzaja. Ez részben igaz is, azonban ennél sokkal izgalmasabb jelenségről van szó, hiszen rengetegen hallgatják ma is szabadidejükben vagy éppen munka közben.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.