Alkohol, avagy a fogyás ellensége
- Dátum: 2023.02.16., 17:12
- Balogh Emese
- képek:pexels.com
- alkohol, alkoholizmus, diéta, fogyás, hizlal
Aki mindenképpen szeretné elérni az áhított nyári alakot, annak már tavasz előtt érdemes elkezdeni dolgozni rajta. Természetesen a testmozgás elengedhetetlen eleme az egészséges testalkat elérésének, azonban a diétánkat is fontos kiegyensúlyozni.
A diéta szóról legtöbbünknek a különböző étrendek jutnak eszébe, mint például szénhidrátcsökkentett, zsírszegény, ketobiotikus vagy épp fehérjedús. Azonban nem csak az ételekre vonatkoznak a diéták, hanem az italokra is. Gondoljunk csak bele: egy diétában sem engedélyezettek a cukros üdítők, legfeljebb a gyümölcslevek, de vannak étrendek, ahol ezeket is kerülik. Az alkohol szintén egy általában tiltólistás elem a diétákban, olykor feltételesen, bizonyos mértékben fogyasztható. Ez nem csak azért van, mert nagy mértékben egészségtelen és függőséghez vezethet, hanem azért is, mert rendkívül hizlalnak, sőt, jobban, mint gondolnánk.

Egy dél-koreai, közel 27 millió embert érintő kutatás során azt találták, hogy az alkoholfogyasztás közvetlenül összeköthető a túlsúly és a metabolikus szindróma kialakulásával. Az is hangsúlyozza a probléma komolyságát, hogy a résztvevők egyik egyéb tulajdonsága sem befolyásolta az alkohol testsúlyra gyakorolt káros hatását, tehát teljesen mindegy, hogy valaki férfi, nő, idős, fiatal vagy tegyük fel dohányzik.
A felmérés során azt is megvizsgálták, hogy az alkohol mennyisége hogyan alakítja a lehetséges következmények kialakulásának esélyeit. Az alkoholt standard egységekben mérték, ami nagyjából egy pohár, tehát 2 dl sörnek, háromnegyed pohár bornak vagy 2,5 cl whiskynek felel meg. Ez persze országonként változhat, például az Egyesült Államokban a egy standard italt pontosan 14 gramm tiszta alkoholban határoznak meg, ezt számolják át sörre, borra és tömény szeszre, Magyarországon pedig ugyanez a standard egység mindössze 10 gramm.
Az eredmények azt mutatták, hogy aki másfél egység alkoholt fogyasztott naponta, már 10 százalékkal nagyobb eséllyel alakult ki nála túlsúly. Két egység elfogyasztása naponta 25 százalékra emelte a kockázatot, azonban fél egység, tehát egy ’fél ital’ elfogyasztásánál azt találták, az alkohol nem befolyásolja az elhízás kialakulásának rizikóját.

Az alkohol egyébként diétás szempontból már csak összetevői és kémiai tulajdonságai alapján sem ajánlott ital, mivel rengeteg szénhidrátot tartalmaz és visszatartja a szervezetben a vizet. Ha mégis olyan alkalom adódik, ahol szeretnénk elfogyasztani egy pohárral, érdemes kalóriaszegény italt választani, mivel folyadékkal könnyen extra kalóriákat is bevihetünk a szervezetünkbe, ráadásul észrevétlenül.
Hogy melyik ital számít kalóriaszegénynek? Ilyen például a vodka-szóda citrommal. Nincsen 100 kalória sem, a szóda pedig hidratál, így a kiszáradás is kevésbé fenyeget. Kerüljük a cukorszirupos, gyümölcsleves koktélokat, valamint, ha van rá lehetőség, sörből is próbáljunk ’light’ verziót kérni, vagy mondhatnánk úgy is, hogy minél világosabbat. A bor esetében sokakban felmerülhet, hogy kis mennyiségben akár egészséges is lehet, legalábbis így tartják. A bor valóban egészséges lehet abból a szempontból, hogy antioxidánsok és gyulladáscsökkentő anyagok találhatók benne, azonban erre is vonatkozik a fentebb említett mérték. A borok közül általában a száraz fehér és rosé borok tartalmazzák a legkevesebb kalóriát, ami ugyanígy igaz a pezsgőkre is.
A karácsony üzenete a rohanó világban
A karácsony minden évben különleges megállót jelent az idő sodrásában. Miközben a hétköznapokban határidők, értesítések és elvárások irányítják figyelmünket, az ünnep csendes, mégis határozott módon emlékeztet arra, hogy léteznek értékek, amelyek túlmutatnak a mindennapi teljesítménykényszeren.
Karácsony, az emberi kapcsolatok tükrében
A karácsony nem csupán egy dátum a naptárban, hanem egy morális és érzelmi origó, amelyhez évről évre visszatérünk, hogy újraértelmezzük kapcsolatainkat és önmagunkat
Pár nap karácsonyig – amikor már minden kicsit másképp számít
Három nap van karácsonyig. Mikor ezt írom már csak - vagy még - három nap. Ez az a furcsa időszak, amikor a naptár szerint még dolgozunk, a fejünkben viszont már rég a mézeskalács és a csillagszóró pattog. Az utcákon siető emberek kezében egyszerre van jelen a kapkodás és az ünnep ígérete, a boltokban pedig ugyanaz a kérdés kering: „Vajon még van időm mindent beszerezni?”
Az ünnepi asztal csapdái
Karácsonykor sokan tapasztalják meg a túlevést, amit gyakran bűntudat és önvád követ, pedig a jelenség jóval összetettebb annál, mint hogy „nem tudtunk megállni”. Az ünnepi időszak érzelmi terhei, a felborult rutin és a hagyományok mind szerepet játszanak abban, miért eszünk ilyenkor többet a megszokottnál. A kérdés nem az, hogy hibáztunk-e, hanem az, mit üzen számunkra a testünk és a lelkünk.
Út a szabadságba
A 21. század harmadik évtizedének közepére a függőség fogalma és a felépülés módszertana alapvető átalakuláson ment keresztül. Míg korábban a függőséget morális gyengeségnek vagy pusztán biológiai kórképnek tekintették, 2025-ben a szakma egységesen egy összetett, bio-pszicho-szociális állapotként kezeli. A felépülés ma már nem csupán a szerek elhagyását jelenti, hanem egy radikális identitásváltást és a társadalmi kapcsolódás képességének visszaállítását.