Menü

10 ezer lépés naponta az egészségért!

Igen, az ajánlás szerint ennyit kell megtenni naponta a hosszabb, egészséges életért, vajon könnyen teljesíthető?

Fiatalként talán könnyen rávágom, hogy igen, s bár idősebb korban nyilván nehezebben teljesíthető, de kedvező hatásai miatt mindenképp érdemes törekedni rá. Állítólag ahhoz, hogy megőrizzük egészségünket, fittek maradjunk és ne hízzunk el, elkerüljük napi tízezer lépést kell megtennünk.

Bizony ezzel nem mondtam újat, hiszen sokszor hallottuk már, hogy a napi 10 ezer lépés milyen mértékben járul hozzá az egészségünkhöz, nézzük, hogy lehet megvalósítani ezt az elsőre nehéznek tűnő küldetést?

Jó hír, hogy a tízezer lépés nincs annyira kőbe vésve, természetesen már kevesebb is sokat számít, sőt, egy új tanulmány szerint a napi 7 ezer lépés is jelentős egészségügyi előnyökkel jár, ez a szám pedig már jobban hangzik és nem tűnik lehetetlen feladatnak.

A fent említett lépésszámot, hogy lehet elérni?

Természetesen elhatározás kérdése ez is, mint minden más. Csupán annyi szükséges hozzá, hogy eldöntsük gyalog járunk dolgozni, gyalog sétálunk a gyerekkel iskolába, vagy ha ez nem megvalósítható (jómagam 3 gyerekkel indulok a város három pontjára reggelente, tehát nálam például ez bármennyire is szeretném esélytelen) ám lehetséges iskola vagy óvoda után egy – egy sétát tenni, s letenni az autót, mikor a közeli boltba, vagy játszótérre indulunk.

Ha tehetjük hétvégén tervezzünk rendszeresen egy-egy túrát, sétát a családdal.

Akik felelős állattartók, ők gyakran sétálnak a kutyusaikkal, nekik a napi lépésszám ezáltal könnyebben kivitelezhető, hiszen nekik köszönhetően jóval gyakrabban kimozdulnak a gazdik is a friss levegőre. Örömmel láttam nyugdíjas ismerőseinknél, hogy amióta örökbe fogadtak kutyust, sokkal többet mozognak és sétálnak a friss levegőn a kutyasétáltatásoknak köszönhetően.

A napi tízezer lépés megtétele a súlytartásban, súlycsökkentésben is segíthet, természetesen hozzá kell tenni, hogy csak abban az esetben segíti céljainkat a megtett jó pár km, ha séta után nem gondoljuk megérdemeltnek a pluszkalóriabevitelt, valami egészségtelen étellel, mert akkor kárba is veszett a munka.

Hasznos eszköz lehet a lépésszám eléréséhez a lépésszámláló, vagy sportóra, aktivitásmérő, mely ösztönöz, motivál arra, hogy elérjük a kívánt eredményt.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

Lélekerősítő technikák

Van, hogy minden összejön: szerelmi csalódás, fejmosás a főnöktől, apró baleset, betegség, balul sikerült ötlet, oktalan felszólító levél. Mindenkinek vannak jobb és rosszabb periódusai az életben. Van, aki könnyen túlteszi magát a problémákon, másnak meg gombóc nő a torkában és összeszorul a gyomra, és a legszívesebben meglapulna, elbújna a főnök, a kollégák, a család elől.

Futás biztonságosan!

Régóta gondolkozom azon, hogy mennyire biztonságos sport a futás a szabadban, erdőben, terepen – egyedül. Hogyan tehetjük biztonságosabbá a szabadtéri edzéseinket? Ezzel foglalkozunk ma.

Speciális edzés? Kettlebell!

Miért, milyen, hogy néz ki, mire jó és hogy kell használni?
A kettlebell egy speciális gömb alakú súlyzó, mellyel az egész testet jól át lehet mozgatni.

Hidegterápia, a fagyos egészség

Te hogyan bírod a hideget? Na, és a hideg zuhanyt? Na, és ha azt mondom, hogy sokkold a tested fagyos hideggel? Pedig kimondottan jó hatással lehet az egészségünkre. Íme a tudnivalók.