Menü

Pocakkal a vízben

A várandósság egy olyan állapot, amit nem szabad félvállról venni, hiszen a nők teste kap egy plusz terhelést. Ahhoz, hogy jól érezzék magukat, bizony, mozogni kell, ha megengedett, de sokan félnek a veszélyeitől is, például az úszással járó betegségektől.

Sokan félnek attól, hogy úszás közben valamilyen fertőzést kapnak, ami nem csak az kismamának, hanem a baba egészségének is árthat. A reklámok azt sugallják, hogy a mindenfélével átitatott tamponok megvédik a nőket a hüvelybe kerülő baktériumoktól, pedig ezek ebben az esetben többet ártanak, mint használnak. Pont azért van ez így, mert az eszköz felszínén megtelepedő kórokozók könnyen szaporodnak, onnan pedig igen gyorsan feljebb jutnak. Szóval egy szó, mint száz, egy állapotos nőnek nem szabad tampont használnia.

A nőgyógyászok döntő többsége azt javasolja, hogy ne hagyjanak fel a kismamák az uszodai mozgásformával, hiszen a víz kicsit tehermentesít, átmozgatja az össze izmot, edzésben tart, és a babának is kellemes hangokkal jár a pocakon kívüli víz csobogása. Ez egy tökéletes mozgásforma a téli időszakban is, hiszen hideg időben is elérhető egy fűtött légterű uszoda. Egyetlen javaslatot tesznek, amire komolyan oda kell figyelni, mégpedig, hogy olyan uszodára essen a választás, ahol van lehetőség babaúszásra is, hiszen ott olyannyira ellenőrzött az adott medence vize, hogy egy baba is nyugodtan pancsolhat benne, így egy várandós nőre sem lesz veszélyes.

Persze nem kell azonnal azt gondolni, hogy a többi uszoda veszélyes vízminőséggel működik, csupán ezzel a módszerrel biztosra mehet, nem kell aggódni. Az orvos javaslata alapján a terhesség 32. hetéig nyugodtan lehet közösségi fürdőbe menni, sőt, úszni is. a 32, hét után már csak akkor tempózzanak a hölgyek, ha az orvos megbizonyosodott arról, hogy a méhszáj nem nyílik, de a 36. hét után semmiképpen sem javasolt már, hiszen ez a fajta mozgás is beindíthatja a szülési folyamatot.

A fürdőkomplexumok jó része már rendelkezik jacuzzival, melegvizes medencével, szaunával is, amiket viszont egyáltalán nem javasolt igénybe venni áldott állapotban. A jacuzzi levegő buborékai és a nyomáserősség nem tesz jót, a melegvizes medence és a szauna hője pedig azt eredményezi, hogy az erek tágulnak, ami vérbőséget okozhat, ami az izmok mozgásához és az összehúzódások beindulásához vezethet.

Az otthoni fürdőzés sem tiltott, bár itt is figyelembe kell venni a víz hőmérsékletét, inkább törekedni kell egy úszómedence és egy melegvizes medence hőfoka közti hőmérsékletre. Ami viszont ebben az esetben is nagyon fontos, hogy a vizet a megfelelőképpen fertőtlenítsék. A vízben töltött idő után a fürdőruhát a lehető leghamarabb le kell cserélni száraz ruhára és a legjobb, ha rögtön a medencéből a zuhany alá igyekszik a kismama, ezzel elkerülheti a nedves fürdőruha általi fertőzésveszélyt.

Az úszás egy remek mozgásforma a kismamák részére akár télen is, hiszen tehermentesítve mozgatja át az izmokat, ezzel edzésben tartva a testet, de mindenképpen oda kell figyeli a higiéniára, hogy elkerüljék a fertőzéseket.

Biztonsági intézkedések otthon, avagy totyogóval az élet

A bababiztonsági intézkedések elengedhetetlenek, ha tipegővel élünk. Íme néhány fontos biztonsági óvintézkedés, amire szükség van, ha kisgyerek van a háznál.

Otthon hagyni a gyereket egyedül – mire figyelj

Minden gyerek életében eljön az a pillanat, hogy meg kell tanulnia egyedül is otthon maradni, mivel nem ülhet mindig a szoknyánk szélén, de vajon hány éves kortól biztonságos ez? Mire figyeljünk, ha otthon marad egyedül?

Segítség, nem szólal meg a gyerekem – mutizmus gyermekkorban

Vannak olyan gyerekek, akik dacból vagy viccből nem szólalnak meg egy adott szituációban, de vannak olyanok is, akik nem tudnak megszólalni, ők szenvednek egy olyan kommunikációs zavarban, amit mutizmusnak nevezünk.

A helyes fogmosás alapjai

Fogaink egy életen át tartó mindennapos gondozást igényelnek, ami magában foglalja a megfelelő szájápolási termékek beszerzését, illetve a rendszeres fogorvosi viziteket is. Mire ügyelj fogmosásnál? Milyen eszközökre van szükség a szájhigiénia fenntartásáért?

Nyers zöldség a babának – szabad vagy sem?

Édesanyaként annyi megoldandó feladattal szembesülhet az ember lánya, amennyire korábban nem is számított. Azt hisszük, minden úgy megy majd, mint a karikacsapás, de általában nem így van. Az egyik ilyen megoldandó feladat a hozzátáplálás. El kell döntenem, mikor, mit, mennyit és hogyan adom az újdonságokat a babámnak.