Menü

Nagytakarítás okosan

Sokunk nagy ellensége a takarítás. Miért olyan nagy ügy ez? Miért vesszük rá magunkat olyan nehezen, hogy nekiálljunk, és miért tart olyan sokáig? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keressük most a választ, valamint bemutatunk egy módszert, amelynek segítségével talán könnyebb és gyorsabb lesz a takarítás, és talán megszűnik kisördögnek lenni.

Sajnos a legtöbben rengeteg holmit halmozunk fel az otthonainkban. Véleményem szerint ez az első dolog, ami nagymértékben megnehezíti az alapos és könnyed takarítási folyamatot. Ha sok mindent kell lepakolni egy-egy felületről, sok mindent kell felszedni a földről (most nem a gyerekek által széthagyott játékokra gondolok), sok mindent kell kipakolni egy-egy helyről, gyakran elveheti a kedvünket a nagytakarítástól.

Szóval az első dolog, amit ajánlani tudok az, hogy a felesleges dolgoktól szabaduljunk meg! Adjuk el, ajándékozzuk el, dobjuk ki. Tudom, tudom, sok mindenre lehet, hogy még szükség lesz a jövőben – de szükség volt rá az elmúlt 5 évben? Ha nem, hát ki vele!

Könnyed nagytakarítás 7 (vagy inkább csak 5) nap alatt:

A legfontosabb dolog, hogy osszuk fel a lakást/házat területekre. A legjobb érzés talán a konyhával kezdeni. Ha a konyha tiszta, máris jobban fogjuk érezni magunkat, ezért az első napra érdemes ezt beiktatni.

Általánosságban elmondhatjuk, hogy a takarítást érdemes fentről lefelé végezni, tehát kezdjük a plafonnál: töröljük le a csillárt, szedjük le a pókhálókat.

Írhatunk egy check listet is, miket kell megcsinálnunk. Íme egy példa:

Összepakolni
Rendet tenni a mosogatóban és körülötte
Kipakolni a hűtőt, átnézni a termékeket, kitörölni, visszapakolni
Letakarítani a tűzhelyet
Kivinni a szemetet
Kitörölni a szekrényeket, fényezni az edényeket (ha túl sok az időnk!)
Felporszívózni, felmosni

A második napon mehetünk tovább. Jöhet a nappali vagy az étkező, esetleg mindkettő, ha egyben vannak. Jó esetben ezeken a helyeken nem tárolunk túl sok dolgot, így a takarítás is egyszerűbb. A harmadik napon vegyük az irányt a hálószoba/hálószobákfelé. Az alapelv mindig ugyanaz. Haladjunk fentről lefelé. Takarítsunk le mindent a plafonon. Húzzuk le az ágyneműt. Az ágytakarót rázzuk és szellőztessük ki. Jó, ha kitesszük a napra, amikor csak lehet.

Töröljük le a felületeket nedves kendővel. Porszívózzunk, különös tekintettel a sarkokra és az ágy alatt. Mossunk fel.

A negyedik és ötödik napon a fürdőszoba és a mosás kerül sorra. Nézzük a listát!

WC takarítás
Zuhanyfüggöny mosás, szárítás, napoztatás
Lefolyók tisztítása
Zuhanyzó/fürdőkád takarítás
Felületeket letörölni nedves ruhával
Porszívózás, felmosás
Mosógép mélytisztítása

A hatodik nap lehet szabad, illetve befejezheted azt, amire eddig nem volt időd, hiszen nem vagyunk egyformák, és a legtöbbünk napjai nagy rohanásban telnek, kinek a munka, kinek a gyerekek miatt. A hetedik napon pedig következik a jutalom: élvezd, amit elértél! Van egy tiszta, rendes otthonod. Egyetek együtt a családdal, pihenjetek!

S ne feledd: egy jól felépített takarítási rendszer az önmagunkkal való törődés egyik legjobb eszköze!

Az újrahasznosítás alapjai

Mi is pontosan az újrahasznosítás? Milyen tevékenységet takar, miért fontos, hogyan zajlik, ennek ismérveit gyűjtjük össze mai írásunkban!

Könnyen elkészíthető húsvéti dekorációk

Már csak néhány hét és itt a Húsvét, a legfontosabb keresztény ünnepünk. Ahogy más ünnepkor, úgy Húsvétkor feldíszítik sokan a lakásukat, ünnepivé varázsolják az étkezőasztalt, a nappalit, az előszobát, a teraszt. Az ünnepi dekorációt egy kis ügyességgel mi is könnyen elkészíthetjük.

Ez lett az év gyógynövénye

Ahogy minden évben, úgy 2023-ban is kiválasztotta a Magyar Gyógyszertudományi Társaság az év gyógynövényét.

Rendetlenség otthon? Így hat ránk

Milyen hatással van ránk a rendetlenség? Nos sokkal többet számít, mint hinnénk. A rendetlen lakás közvetlenül hat ránk és kapcsolatban áll azzal, ahogy érezzük magunkat. Ha azt a mondást emlegetik nekünk, hogy rend a lelke mindennek, nos annak van alapja.

Március 20., a nemzetközi boldogságnap

Az ENSZ közgyűlése 2012-ben előterjesztette és konszenzussal elfogadta, vagyis naptárba vette a boldogság világnapját, ami március 20-ra illesztett. Itt az idő ünnepelni!