Menü

Mit jelent a sportdiagnosztika és kinek ajánlott?

Manapság egyre többet hallani teljesítmény- vagy sportdiagnosztikáról, mit jelent ez, mi a célja és kiknek ajánlott?

A teljesítmény-diagnosztika célja a pillanatnyi állapot, a meglévő képességek felmérése, az esetleges hiányosságok feltérképezése, majd a kapott eredmények elemzése és egy személyes edzésterv összeállítása, mely a sportoló fejlődését segíti.

Vajon miért és kiknek ajánlott teljesítménydiagnosztikai vizsgálatra menni?

Akik határozott céllal sportolnak, fejlődni szeretnének, látványosabb eredményekre vágynak, ők fejlesztést igényelnek, számukra nagyon fontos egy állapotfelmérés.

Az állapotfelmérés meghatározása után a szakember meghatározza a fejlődéshez szükséges helyes irányt, a megfelelő edzéstervet a különböző diagnosztikai vizsgálatokkal, melyet az edzésmunka alatt folyamatosan kontrollál és, ha szükséges, korrigál.

Csak élsportolók veszik igénybe ezt a szolgálatatást?

Nemcsak élsportolóknak hasznos a labordiagnosztika, hanem azoknak is, akik épp most kezdik a sportolást, hiszen számukra is fontos információk derülhetnek ki egy ilyen vizsgálaton. A legjobb döntés az lenne, hogy – amennyiben megtehetjük - miután megvettük a futócipőt, a következő utunk egy sportlaborba vezessen.

Mit mérnek egy ilyen vizsgálaton?

A sportdiagnosztikai vizsgálaton meghatározzák az egyéni pulzuszónákat, alapállóképességet, testösszetételt, testzsírszázalékot is, melyek azért is különösen fontosak, mert ezek ismeretében lehet személyre szabott edzéstervet kialakítani. A teljesítménydiagnosztika segít abban is, hogy milyen területeken kell változtatni, hogy az adott sportágban a legjobban tudjon teljesíteni a sportoló.

Hogyan függ össze a labordiagnosztika és a táplálkozás?

A táplálkozásnak szintén komoly szerepe van az edzésmunkában, így a sportlabor és a sportdietetika két olyan eszköz, melyek szorosan egymásra épülnek és melyek összehangolásával jobb eredményt lehet elérni.

Miért ajánlott a sportkardiológiai vizsgálat és mit jelent?

A sportolás megkezdése előtt mindenképpen ajánlott elmenni egy sportkardiológiai vizsgálatra, ebből pontos képet kaphat a sportoló és edzője a terhelhetőségről és egészségügyi állapotról. A sportkardiológiai vizsgálatot rendszeresen, évenként javasolják minden sportolónak, függetlenül attól, hogy élsportoló, vagy hobbiszinten űzi az adott sportágat.

Legyen bármi is a célunk a sportban, akár egyéni rekord, akár fogyás, izomnövelés, vagy hatékonyság, egészséges életmód, a sportdiagnosztika komplex és átfogó vizsgálat, melynek eredményei után tanácsokat kapunk céljaink eléréséhez.

Könnyen elkészíthető húsvéti dekorációk

Már csak néhány hét és itt a Húsvét, a legfontosabb keresztény ünnepünk. Ahogy más ünnepkor, úgy Húsvétkor feldíszítik sokan a lakásukat, ünnepivé varázsolják az étkezőasztalt, a nappalit, az előszobát, a teraszt. Az ünnepi dekorációt egy kis ügyességgel mi is könnyen elkészíthetjük.

Rendetlenség otthon? Így hat ránk

Milyen hatással van ránk a rendetlenség? Nos sokkal többet számít, mint hinnénk. A rendetlen lakás közvetlenül hat ránk és kapcsolatban áll azzal, ahogy érezzük magunkat. Ha azt a mondást emlegetik nekünk, hogy rend a lelke mindennek, nos annak van alapja.

Március 20., a nemzetközi boldogságnap

Az ENSZ közgyűlése 2012-ben előterjesztette és konszenzussal elfogadta, vagyis naptárba vette a boldogság világnapját, ami március 20-ra illesztett. Itt az idő ünnepelni!

A kevés alvás súlyos következménye

Az alváshiány az egyik legsúlyosabb egészségügyi probléma napjainkban: bármennyire is úgy gondoljuk, hogy a fáradtságon kívül nem lesz következménye, hosszú távon növeli a krónikus betegségek kockázatát.

Új szuperélelmiszer: az algák

Ma már egyre szélesebb körben ismert a tény, hogy az emberiség élelemmel való ellátása többé nem fenntartható. A bolygónak így is sok millió lakóját sújtja már az éhezés, ezért a kutatók egyik célkitűzése, hogy egy fenntarthatóbb módot találjanak az élelmiszertermelésre, és a legújabb eredmények szerint az algák ebben nagy segítségünkre lehetnek.