Menü

Segítség, nem szólal meg a gyerekem – mutizmus gyermekkorban

Vannak olyan gyerekek, akik dacból vagy viccből nem szólalnak meg egy adott szituációban, de vannak olyanok is, akik nem tudnak megszólalni, ők szenvednek egy olyan kommunikációs zavarban, amit mutizmusnak nevezünk.

A mutizmus egy zavar, ami nem okolható halláskárosodással, sem beszédhibával, vagy beszédzavarral, a kisgyermek mégsem tud megszólalni. Ez a probléma társulhat szorongással, depresszióval, szobatisztasági gondokkal, evés- vagy alvászavarral is. Jelenleg a gyermekek 5-7 százalékát érintő problémáról beszélünk.

Két típusát különböztethetjük meg, az egyik a szelektív, a másik az totális mutizmus. A szelektív változatnál a gyermek szorong, egyes szociális helyzetekben nem tud megszólalni. Lehet ez egy elvárás okozta teljesítménytől való félelem is, főleg az óvodai, majd az iskolai közegben jön elő. Otthoni, baráti környezetben viszont csacsog, jókedvűen beszél, de amint idegen hallhatja, elnémul, de létezik olyan is, aki más hallatára csak suttogva tud beszélni. Ide sorolhatjuk azt is, amikor beszélni nem akar, de nonverbális kommunikációval megpróbálja magát megértetni.

A totális mutizmustól szenvedők pedig azok a gyerekek, akik elviekben tudnának beszélni, de gyakorlatban nem, vagy nagyon keveset, de azt is kizárólag suttogva.

Diagnózist nem lehet egyik pillanatról a másikra felállítani, hosszadalmas kivizsgálás előzi meg. Kikérdezik a szülőket, tanárokat, óvónőket, és testi, neurológiai vizsgálatot végeznek. Nem szabad összetéveszteni a hallgatással járó kórképekkel, mint gyászreakció, személyiségzavar, vagy autizmus. A mutizmushoz sokszor kapcsolódik szorongásos zavar, fóbiák kialakulása is. Megfigyelték, hogy a legtöbb szelektív mutista gyermek öröklötten nyugtalan, a nyugtalanság pedig félelmet kelt, amitől a gyermek nem tud megszólalni.

Az árulkodó jelekre érdemes odafigyelni, mint például, hogy a gyerek a szűk családdal kommunikál, de a szélesebb körrel nem, óvodában csak a kortársaihoz szól, a felnőttekhez nem, visszahúzódó, nagyon szégyenlős, fóbiás viselkedést mutat, szorong, vagy túl érzékenyen reagál bizonyos helyzetekben, esteleg mutogatva, gesztusokkal kommunikál inkább. Amikor a szülőben felmerül a kérdés, hogy nem biztos, hogy ez egy dackorszak, akkor érdemes felkeresni egy pedagógiai szakszolgálatot, ők tudnak javasolni logopédust, pszichológust, vagy orvost, aki segít a probléma okának feltárásában.

Amennyiben beigazolódik, hogy a gyermek mutizmusban szenved, a kétségbeesés után a szülőnek komoly feladatai vannak, mégpedig az elfogadás, a helyes terápiák megkezdése szakemberekkel, és végtelenül türelmesnek lenni. El kell fogadni, hogy kismanónk nem azért nem beszél, mert ezzel kivívja a figyelmünket, ezt ő nem szándékosan teszi. Meg kell erősíteni, folyamatos pozitív visszacsatolást kell adni, hogy önbizalma növekedjen, bátorítani kell, merje használni a hangját.

A mutizmus egy olyan beszédzavar, amire érdemes komolyan odafigyelni már kisgyermekkorban, hiszen minél előbb megkezdjük a terápiát, annál hatékonyabban lehet előrelépést elérni ennek leküzdésében.

Iskolai telefonhasználat pro és kontra

Mai témánk apropóját az adta, amit a minap olvastam a világhálón: a brit iskolákban szigorú ellenőrzési rendszert vezetnek be: az iskolák felelőssége lesz, hogy a diákok ne használhassák a mobiltelefonjukat a tanórákon. Iskolai telefonhasználat pro és kontra.

Ha nem múlik a gyereknél a köhögés…

Téli-télvégi időszakban gyakrabban betegek a gyermekeink, s különösen azok a gyerekek hajlamosak az influenzára, elhúzódó hurutos és/vagy száraz köhögésre, akik közösségbe járnak, azaz bölcsisek, ovisok vagy iskolába járnak, tehát szinte minden csemete.

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon, ami azt jelenti, hogy éhgyomorra indulnak el reggel – állapította meg egy kutatás, melyből sajnos megállapították, hogy három gyerekből egy reggelizés nélkül indul el otthonról az óvodába, iskolába.

Kik azok a helikopter szülők?

A helikopterszülőség évtizedek óta létező fogalom. Kik azok a helikopter szülők? Honnan jött ez a kifejezés és mit jelent?

Te tudod mi a Moro reflex?

Sokféle vizsgálatot elvégeznek egy újszülöttön, ami megmutatja, hogy minden rendben van-e az idegrendszerével vagy testfelépítésével, az egyik ilyen a Moro reflex.