Menü

Ez lett az év gyógynövénye

Éppen 10 éve, hogy minden évben kiválaszt a Magyar Gyógyszertudományi Társaság egy gyógynövényt, mely az év gyógynövénye lesz. Ezt főként a gyógynövények népszerűsítése és azok megfelelő használatának ismertetése céljából teszik. A 2023-as év gyógynövényének a vadgesztenyét választották.

A vadgesztenyét mindenki ismeri, szinte mindenhol találkozhatunk vele. Bár az első dolog, ami eszünkbe jut róla, az az, hogy nem ehető, azonban ettől függetlenül számos pozitív egészségügyi hatása ismert. Ez a szappanfafélék családjába tartozó lombhullató növény homokos és agyagos talajon is kiválóan megél, ráadásul nem csak fa formában ismert, cserjés változata is létezik.

De hogy mégis melyik része használható fel gyógyászati célokra? Jó hír, hogy szinte minden: a növény magja, a virágja, a kérge és a levele is felhasználható különböző célokra. Éppen időben vagyunk a begyűjtéshez is, mivel ennek az ideje általában áprilistól júliusig tart.

A növény kérgével a kozmetikai iparban találkozhatunk, főként fényvédő arckrémeket és napozókrémeket készítenek belőle. Ezt a benne található kumarin glikozidoknak és szteroloknak köszönhetjük.

A vadgesztenye levelében szintén kumarin glikozidok és szterolok találhatók, illetve flavonol-glikozidok és cserzőanyagok is, melyeknek köszönhetően javítja a test vérellátását, valamint véd a vérrögök kialakulása ellen, ezzel csökkentve a trombózis kialakulásának kockázatát. Ennél is gyakrabban használják fel ízületi fájdalmak enyhítésére, legtöbbször krémek formájában.

A vadgesztenye magja eszcint, kvercetint és kempferol glikozidokat tartalmaz. Az eszcin a vénákra kifejtett jótékony hatásáról ismert, aminek köszönhetően a magokat gyakran használják fel visszérbántalmak és vérkeringési zavarok enyhítésére. Ezen kívül gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatása is ismert, így sokszor hatásosnak bizonyul a vizesedéssel szemben is.

Bár legtöbbször krémek formájában találkozhatunk a vadgesztenyével – pontosabban annak kivonatával, a népgyógyászatban használják ülőfürdőként is aranyér ellen, valamint teaként is fogyaszthatjuk, amit vese-és májbetegségek esetén ajánlanak. Mindkét esetben a vadgesztenye szárított levelét használjuk fel, valamint leforrázzuk, végül pedig leszűrjük. Az ülőfürdőhöz rendszerint 2 evőkanálnyi vadgesztenye-lisztet is felhasználnak.

Fontos tudni, hogy mint sok más gyógynövényt, úgy a vadgesztenyét sem ajánlott várandósság és szoptatás ideje alatt alkalmazni.

Mi is az Ex libris?

Amikor egy régi könyv kerül a kezünkbe, akkor tudjuk, hogy már sok mindenen keresztülment és saját történettel rendelkezik. De vajon tudjuk-e, hogy ha találunk egy kis képecskét a belső oldalon az vajon mit jelent? Ma már az ex libris túlnyúlik azon, amire a neve utal. Hatalmas fejlődésen és formai jegyeken ment keresztül az évszázadok alatt.

4 gyógynövény menstruációs görcsökre

A menstruációs görcs sajnos sok nő életét megkeseríti. A fájdalom gyakran annyira erős, hogy lehetőségünk sincs bármi másra koncentrálni. A gyógynövények viszont gyors és természetes megoldást nyújthatnak a gyötrelmes panaszok ellen.

Mit jelent a permakultúra?

Oldalunkon igyekszünk sokféle témát érinteni, változatos tartalmakkal jelentkezni napról napra, s bár sokszor életmód tanácsokkal találkozhatnak nálunk, ma a kertészkedés egyik fajtájáról lesz szó. Mit jelent a permakultúra?

Szentendre látnivalói és nevezetességei

Szentendre igazi turisztikai különlegesség, Budapesttől mindössze 8 km-re a Dunakanyar és a Pilis hegység találkozásánál terül el a város, és HÉV-vel is könnyedén megközelíthető. Összességében a város egy egész évben pezsgő, kulturális ékszerdoboz, ami mindenki számára nagy élmény lehet. Az alábbi cikkben bemutatom a település legfőbb múzeumait és látnivalóit

Teendők kullancscsípés esetén

Amikor végre az időjárás lehetővé teszi a számtalan szabadtéri programot, akkor olyan kellemetlenségekkel nézünk szembe, mint a pollenallergia, a csípések vagy a kullancsinvázió.
Szeretnék arról írni, mit tehetünk a kullancscsípés ellen, illetve hogyan kell eljárnunk kullancscsípés után.