Menü

Ez lett az év gyógynövénye

Éppen 10 éve, hogy minden évben kiválaszt a Magyar Gyógyszertudományi Társaság egy gyógynövényt, mely az év gyógynövénye lesz. Ezt főként a gyógynövények népszerűsítése és azok megfelelő használatának ismertetése céljából teszik. A 2023-as év gyógynövényének a vadgesztenyét választották.

A vadgesztenyét mindenki ismeri, szinte mindenhol találkozhatunk vele. Bár az első dolog, ami eszünkbe jut róla, az az, hogy nem ehető, azonban ettől függetlenül számos pozitív egészségügyi hatása ismert. Ez a szappanfafélék családjába tartozó lombhullató növény homokos és agyagos talajon is kiválóan megél, ráadásul nem csak fa formában ismert, cserjés változata is létezik.

De hogy mégis melyik része használható fel gyógyászati célokra? Jó hír, hogy szinte minden: a növény magja, a virágja, a kérge és a levele is felhasználható különböző célokra. Éppen időben vagyunk a begyűjtéshez is, mivel ennek az ideje általában áprilistól júliusig tart.

A növény kérgével a kozmetikai iparban találkozhatunk, főként fényvédő arckrémeket és napozókrémeket készítenek belőle. Ezt a benne található kumarin glikozidoknak és szteroloknak köszönhetjük.

A vadgesztenye levelében szintén kumarin glikozidok és szterolok találhatók, illetve flavonol-glikozidok és cserzőanyagok is, melyeknek köszönhetően javítja a test vérellátását, valamint véd a vérrögök kialakulása ellen, ezzel csökkentve a trombózis kialakulásának kockázatát. Ennél is gyakrabban használják fel ízületi fájdalmak enyhítésére, legtöbbször krémek formájában.

A vadgesztenye magja eszcint, kvercetint és kempferol glikozidokat tartalmaz. Az eszcin a vénákra kifejtett jótékony hatásáról ismert, aminek köszönhetően a magokat gyakran használják fel visszérbántalmak és vérkeringési zavarok enyhítésére. Ezen kívül gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatása is ismert, így sokszor hatásosnak bizonyul a vizesedéssel szemben is.

Bár legtöbbször krémek formájában találkozhatunk a vadgesztenyével – pontosabban annak kivonatával, a népgyógyászatban használják ülőfürdőként is aranyér ellen, valamint teaként is fogyaszthatjuk, amit vese-és májbetegségek esetén ajánlanak. Mindkét esetben a vadgesztenye szárított levelét használjuk fel, valamint leforrázzuk, végül pedig leszűrjük. Az ülőfürdőhöz rendszerint 2 evőkanálnyi vadgesztenye-lisztet is felhasználnak.

Fontos tudni, hogy mint sok más gyógynövényt, úgy a vadgesztenyét sem ajánlott várandósság és szoptatás ideje alatt alkalmazni.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.

A Down-szindróma világnapja – avagy húzz felemás zoknit!

A Down-szindróma világnapját március 21-én tartják, az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?