Menü

Ez lett az év gyógynövénye

Éppen 10 éve, hogy minden évben kiválaszt a Magyar Gyógyszertudományi Társaság egy gyógynövényt, mely az év gyógynövénye lesz. Ezt főként a gyógynövények népszerűsítése és azok megfelelő használatának ismertetése céljából teszik. A 2023-as év gyógynövényének a vadgesztenyét választották.

A vadgesztenyét mindenki ismeri, szinte mindenhol találkozhatunk vele. Bár az első dolog, ami eszünkbe jut róla, az az, hogy nem ehető, azonban ettől függetlenül számos pozitív egészségügyi hatása ismert. Ez a szappanfafélék családjába tartozó lombhullató növény homokos és agyagos talajon is kiválóan megél, ráadásul nem csak fa formában ismert, cserjés változata is létezik.

De hogy mégis melyik része használható fel gyógyászati célokra? Jó hír, hogy szinte minden: a növény magja, a virágja, a kérge és a levele is felhasználható különböző célokra. Éppen időben vagyunk a begyűjtéshez is, mivel ennek az ideje általában áprilistól júliusig tart.

A növény kérgével a kozmetikai iparban találkozhatunk, főként fényvédő arckrémeket és napozókrémeket készítenek belőle. Ezt a benne található kumarin glikozidoknak és szteroloknak köszönhetjük.

A vadgesztenye levelében szintén kumarin glikozidok és szterolok találhatók, illetve flavonol-glikozidok és cserzőanyagok is, melyeknek köszönhetően javítja a test vérellátását, valamint véd a vérrögök kialakulása ellen, ezzel csökkentve a trombózis kialakulásának kockázatát. Ennél is gyakrabban használják fel ízületi fájdalmak enyhítésére, legtöbbször krémek formájában.

A vadgesztenye magja eszcint, kvercetint és kempferol glikozidokat tartalmaz. Az eszcin a vénákra kifejtett jótékony hatásáról ismert, aminek köszönhetően a magokat gyakran használják fel visszérbántalmak és vérkeringési zavarok enyhítésére. Ezen kívül gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatása is ismert, így sokszor hatásosnak bizonyul a vizesedéssel szemben is.

Bár legtöbbször krémek formájában találkozhatunk a vadgesztenyével – pontosabban annak kivonatával, a népgyógyászatban használják ülőfürdőként is aranyér ellen, valamint teaként is fogyaszthatjuk, amit vese-és májbetegségek esetén ajánlanak. Mindkét esetben a vadgesztenye szárított levelét használjuk fel, valamint leforrázzuk, végül pedig leszűrjük. Az ülőfürdőhöz rendszerint 2 evőkanálnyi vadgesztenye-lisztet is felhasználnak.

Fontos tudni, hogy mint sok más gyógynövényt, úgy a vadgesztenyét sem ajánlott várandósság és szoptatás ideje alatt alkalmazni.

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.

Csinálj méhecskehotelt

A beporzó rovarok az élet fenntartásának egyik legfontosabb alapkövei, nélkülük nem lesz termés, amiből pedig nekünk csak hátrányunk származhat. Készítsünk számukra otthont!

Elkezdődött a pollenszezon

Tüsszögés, köhögés, orrfolyás, szemviszketés. Jellemző tünetek, pedig reméltem, hogy mivel még csak február van, ezek később jelentkeznek, de a pollennaptár szerint már kínoz bennünket az éger, a mogyoró, a ciprusfélék és tiszafafélék, a kőris, a nyár, a juhar. A pollenszezon kezdete már érezhető.

Segítség az aloe vera ápolásához

Az aloe vera (Aloe barbadensis) egy népszerű szobanövény, amely nem csak mutatós, hanem rengeteg plusz előnnyel jár! Gyógynövényként ismert, amely jó a sebekre, az irritáció enyhítésére, a leégés csillapítására és még sok másra. Hogy sokáig élvezd ezt a jótékony növényt, megmutatjuk, hogyan érdemes gondozni.

A klímaváltozás elsődleges okai


A klímaváltozás, avagy az éghajlatváltozás - azonban a kutatók már évtizedekkel ez előtt felhívták a figyelmet arra, hogy az emberi tevékenységeknek köszönhetően felgyorsult a klímaváltozás, nem győzik hangsúlyozni a globális felmelegedés veszélyeit társadalmi, gazdasági és környezetvédelmi szempontokból egyaránt.