Menü

Az újrahasznosítás alapjai

Mi is pontosan az újrahasznosítás? Milyen tevékenységet takar, miért fontos, hogyan zajlik, ennek ismérveit gyűjtjük össze mai írásunkban!

Az újrahasznosítás témakörébe olyan tevékenységek tartoznak, melyek célja a hulladékká vált anyagok nyersanyaggá való átalakítása, éppen újból hasznosítható anyagok előállítása.

Az angol „recycling” szó jobban kifejezi, hogy valójában egy körforgásról van szó.

Az újrahasznosítás célja elsősorban csökkenteni a természetbe kerülő hulladék mennyiségét, illetve új termékek előállítása.

Mit lehet újrahasznosítani? A műanyagok közül a polietilént, a polipropilént. A rövidítések minden esetben megtalálhatók a termékek csomagolásán, tehát már a vásárlásakor tudhatjuk, hogy újrahasznosításra alkalmas árut vásároltunk-e. Újrafelhasználhatóak továbbá a papír, az alufólia, a tejfölös doboz teteje, a karton, a füzetek, a fémdobozok.

A papír alapú hulladékok között többnyire az újságok, könyvek, irodai papírhulladékok, füzetek, kartondobozok, szórólapok, reklámkiadványok szerepelnek. Ugyanide dobjuk a tejes, gyümölcsleves- és egyéb italos papírdobozokat – ezeket azonban műanyagkupak nélkül. Minden közigazgatási területen ezek eltérhetnek, így érdemes utánajárni az aktuális szabályoknak.

Papírhulladék közé nem dobhatunk olajjal vagy zsiradékkal szennyezett papírt, egyszer használatos műanyagpoharakat.

Amikor a műanyag és fém újrahasznosításáról beszélünk, akkor gondolunk a PEP és a PET palackokra (összenyomott állapotban), lecsavart kupakokra, tejfölös dobozokra, joghurtos poharakra, alufóliára, buborékfóliára, műanyag szatyrokra, konzervdobozokra és alumínium dobozokra.

Nagyon fontos, hogy minden olyan dobozt és flakont, amit eldobunk, előtte alaposan öblítsük el, illetve amelyiket tudjuk lapítsuk ki, mielőtt a hulladéktárolóba dobjuk.

Mi a helyzet az üveggel?

A színes üveghulladékok közé dobjuk a kupak nélküli boros-, pezsgős, sörös- és röviditalos színesüvegeket, vízzel alaposan átöblítve, címkéket eltávolítva, tisztán.

A háztartási szelektív hulladékot és a zöldhulladékot is általában háznál gyűjti mindenki, amit hetente – kéthetente elvisz a szemétszállító autó, vagy mi magunk is elvihetjük a szelektív konténerekbe, melyek több helyen is megtalálhatóak a közterületeken.

Bútorainktól, használati tárgyainktól a lomtalanítások alkalmával válhatunk meg, a veszélyes- vagy különleges kezelést igénylő hulladékokat pedig hulladékudvarokban adhatjuk le. A lakosságtól begyűjtött szelektív hulladék utóválogatókba kerül, ahonnan rostálókba viszik és eltávolítják róla a szennyeződéseket, majd kézi válogatásra kerül sor, tömörítésre, bálázásra, tárolásra, újrahasznosításra.

A szelektív gyűjtés nem a hulladék megfelelő szétválogatásával kezdődik, hanem sokkal inkább már a tudatos vásárlásnál, a hazavitt termékek mennyiségével, csomagolásmentes vásárlásnál, ugyanis már itt csökkenthetjük a keletkező szemét mennyiségét.

Kertészkedés, mint a nagyszüleim sportja

A mozgás az egyik legfontosabb tényezője az egészséges életmódnak. De ez alatt nem feltétlenül kell feltétlen és kizárólagosan a konditermi edzésre vagy félmaraton lefutására gondolni: minden más mozgás is számít.

Gyógynövények nőknek

Vannak bizonyos gyógynövények, amiket kimondottan a nőket érintő egészségügyi problémákra ajánlanak, nézzük, mik ezek.

Nyugtató illóolajok otthonra

A megfelelő illatok kiválasztásával befolyásolhatjuk az érzelmeinket, a memóriánkat és csökkenthetjük a stresszt. Szakemberek szerint a jól megválasztott illatok nyugtatják az idegeket, javítják a hangulatot, nézzük melyek ezek az illatok?

Miért ne dobjuk ki a teafiltert?

A teázás minden országban nagy népszerűségnek örvend, hiszen a tea nemcsak finom, hanem nagyon sok jótékony egészségügyi hatása is van. Ha filteres teát fogyasztanak, akkor szeretném figyelmükbe ajánlani mai cikkünket!

Tartósítószer általánosságban

A vegyszeres tartósítás, vagyis a tartósítószerek alkalmazása az élelmiszeriparban elengedhetetlen eszköze a termékek eltarthatóságának növelésére, a romlás megelőzésére, valamint a minőség megőrzésére. A tartósítószerek olyan anyagok, amelyek megakadályozzák vagy lassítják az élelmiszerekben bekövetkező kémiai és biológiai változásokat, ezáltal védve a termékeket a mikrobiális romlástól és az oxidációtól.