Menü

Egészséges reggeli ötletek, akár cukorbetegeknek is

A téli, de főként a karácsonyi időszak után sokunk vág bele valamilyen diétába a hőn áhított bikini testalkat elérése érdekében. Persze van, aki mindössze egészsége miatt szeretne változtatni az étrendjén, nem a fogyás a célja, illetve olyanok is akadnak, akiknek sajnos nem választás kérdése a cukormentes étkezés, mint például a cukorbetegséggel vagy inzulinrezisztenciával élők. Abban azonban mind egyetérthetünk, hogy egy tápláló, egészséges és finom reggeli kiválasztása nem egyszerű feladat, különösen, ha nincs túl sok időnk az elkészítésére. Erre mutatunk néhány megoldást, amit akár inzulinrezisztensek és cukorbetegek is fogyaszthatnak.

Az első reggeli ötlet elkészítése talán 1 percet sem vesz igénybe. Egyszerűen keverjünk össze görög joghurtot és egy kis bogyós gyümölcsöt – esetleg étcsokoládét és néhány szem mandulát, diót vagy mogyorót – és már készen is vagyunk. A joghurt bizonyítottan egészséges választás a diabétesszel küzdők számára is, ugyanis a tejtermékek segítik a cukorszint megfelelő szabályozását. Ezen kívül a bogyós gyümölcsök, azok közül is a málna, az eper és a ribizli cukortartalma rendkívül alacsony, így megfelelő mennyiségű zsírral és fehérjével együtt fogyasztva – ami ezesetben a joghurt – az inzulinrezisztensek is fogyaszthatják.

Ha valaki teljesen cukormentes verzióra vágyik, elkészíthetik gyümölcsök helyett magas kakaó szárazanyagtartalmú étcsokoládéval és magokkal, mint például mandula, pekándió vagy mogyoró. Az előző édes reggeli után következzen egy sós: a méltán népszerű avokádós pirítós. Nem csak cukormentes, de rendkívül egészséges és tápanyagdús reggeli, amivel valóban eltarthat akár ebédig is a lendületünk. A pirítóshoz lehetőleg használjunk valamilyen teljes kiőrlésű kenyeret, például rozsos vagy sokmagvas kenyeret, majd egy fél avokádót felhasználva kenjük meg.

Ha valaki szereti a fűszeres ízeket, az avokádóból készíthet sós, borsos, korianderes krémet is, amit lilahagymával és lime-al érdemes még inkább felturbózni. Ha valaki hiányolná a fehérjét az összetevőkből, akkor bátran kiegészíthetjük tükörtojással is.

Végül pedig egy kicsit több időt igénylő, de egyszerű recept: a chia puding. A chia magot főként rost- és omega-3 zsírsav tartalma miatt szeretik a diétázók, ráadásul rendkívül alacsony a glikémiás indexe is, ami azt jelenti, hogy lassan felszívódó szénhidrát található benne. Emiatt az inzulinrezisztensek is bátran fogyaszthatják.

A chia puding elkészítéséhez néhány evőkanál chia magra és zsírszegény tejre vagy más alternatív tejre lesz szükségünk. Csak keverjük össze, esetleg ízesítsük vanília kivonattal vagy édesítővel és tegyük a hűtőbe egy éjszakára. A magok megszívják magukat nedvességgel, ezzel megnő a térfogatuk és puha, szinte zselés állaguk lesz, másnap pedig már fogyaszthatjuk is.

Ginzeng – Az energiagyökér

A ginzeng egy adaptogén gyógynövény, amely számos jótékony hatással bír, többek között fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, csökkenti a stresszt és szorongást, valamint erősíti az immunrendszert. Mit tud ez az energianövényke?

Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?

A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.

Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.

Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.