Menü

Egészséges reggeli ötletek, akár cukorbetegeknek is

A téli, de főként a karácsonyi időszak után sokunk vág bele valamilyen diétába a hőn áhított bikini testalkat elérése érdekében. Persze van, aki mindössze egészsége miatt szeretne változtatni az étrendjén, nem a fogyás a célja, illetve olyanok is akadnak, akiknek sajnos nem választás kérdése a cukormentes étkezés, mint például a cukorbetegséggel vagy inzulinrezisztenciával élők. Abban azonban mind egyetérthetünk, hogy egy tápláló, egészséges és finom reggeli kiválasztása nem egyszerű feladat, különösen, ha nincs túl sok időnk az elkészítésére. Erre mutatunk néhány megoldást, amit akár inzulinrezisztensek és cukorbetegek is fogyaszthatnak.

Az első reggeli ötlet elkészítése talán 1 percet sem vesz igénybe. Egyszerűen keverjünk össze görög joghurtot és egy kis bogyós gyümölcsöt – esetleg étcsokoládét és néhány szem mandulát, diót vagy mogyorót – és már készen is vagyunk. A joghurt bizonyítottan egészséges választás a diabétesszel küzdők számára is, ugyanis a tejtermékek segítik a cukorszint megfelelő szabályozását. Ezen kívül a bogyós gyümölcsök, azok közül is a málna, az eper és a ribizli cukortartalma rendkívül alacsony, így megfelelő mennyiségű zsírral és fehérjével együtt fogyasztva – ami ezesetben a joghurt – az inzulinrezisztensek is fogyaszthatják.

Ha valaki teljesen cukormentes verzióra vágyik, elkészíthetik gyümölcsök helyett magas kakaó szárazanyagtartalmú étcsokoládéval és magokkal, mint például mandula, pekándió vagy mogyoró. Az előző édes reggeli után következzen egy sós: a méltán népszerű avokádós pirítós. Nem csak cukormentes, de rendkívül egészséges és tápanyagdús reggeli, amivel valóban eltarthat akár ebédig is a lendületünk. A pirítóshoz lehetőleg használjunk valamilyen teljes kiőrlésű kenyeret, például rozsos vagy sokmagvas kenyeret, majd egy fél avokádót felhasználva kenjük meg.

Ha valaki szereti a fűszeres ízeket, az avokádóból készíthet sós, borsos, korianderes krémet is, amit lilahagymával és lime-al érdemes még inkább felturbózni. Ha valaki hiányolná a fehérjét az összetevőkből, akkor bátran kiegészíthetjük tükörtojással is.

Végül pedig egy kicsit több időt igénylő, de egyszerű recept: a chia puding. A chia magot főként rost- és omega-3 zsírsav tartalma miatt szeretik a diétázók, ráadásul rendkívül alacsony a glikémiás indexe is, ami azt jelenti, hogy lassan felszívódó szénhidrát található benne. Emiatt az inzulinrezisztensek is bátran fogyaszthatják.

A chia puding elkészítéséhez néhány evőkanál chia magra és zsírszegény tejre vagy más alternatív tejre lesz szükségünk. Csak keverjük össze, esetleg ízesítsük vanília kivonattal vagy édesítővel és tegyük a hűtőbe egy éjszakára. A magok megszívják magukat nedvességgel, ezzel megnő a térfogatuk és puha, szinte zselés állaguk lesz, másnap pedig már fogyaszthatjuk is.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.