Menü

A lencse jótékony hatásai

Sokáig a hüvelyesek fogyasztása ellen voltam, mivel egyszer olvastam, hogy nagyon sok lektint tartalmaznak, ami nem előnyös a bélbaktériumok és a bélfal számára. Mára azonban megtaláltam a középutat, és igaz csak mértékkel, mert ha nagyobb mennyiségben fogyasztom, az én gyomromat is megviseli, de igyekszem beiktatni az étrendünkbe, hiszen olyan előnyös tulajdonságokkal is bír, amiket kár lenne veszni hagyni. Lássuk, mik ezek!

Először ejtsünk szót arról, hány fajtáját is ismerjük a lencsének!

Barna: Ez világszerte a leggyakrabban fogyasztott típus. Ízét legtöbbször föld ízűnek mondják. Főzés során remekül megtartja az alakját.

Puy: A francia Le Puy régióból származik. Kissé borsos ízű. Mérete a zöldlencse méretének körülbelül egyharmada.

Zöld: Gyakran hívják a szegény ember kaviárjának a franciák. A Puy lencse olcsó alternatívája.

Sárga és vörös: Pikkpakk megfőnek, és főzés közben szét is esnek.

Beluga: Ezek apró, fekete lencsék, amelyek kinézete a kaviárhoz hasonló. Meleg saláták kiváló alapanyagaként szolgálhat.

A lencsének nagyon magas a rosttartalma, ami megkönnyíti és gyorsítja az emésztést. Használhatjuk hús helyett alternatívaként, hiszen több mint 25%-a fehérje. Rendkívül magas a B-vitamin-, cink-, magnézium- és káliumtartalma.

Ezen felül fitokemikáliákat (növényi összetevők) tartalmaz, amelyek olyan krónikus betegségekkel szemben veszik fel a harcot mint a 2-es típusú cukorbetegség vagy különféle szívbetegségek. A fitokemikáliák egyik fajtája a polifenolok, amelyek bizonyítottan gyulladáscsökkentő, antioxidáns, illetve idegrendszert védő hatással rendelkeznek. Laboratóriumi körülmények között meggátolták a daganatos sejtek növekedését, különösen a bőr tumoros elváltozásai esetén. Más kutatások azt mutatták, hogy a polifenolok remekül teljesítenek a vércukorszint szabályozásában. A legjobb hír pedig, hogy ezek a pozitív hatások a főzés során sem vesznek el.

Mi a lencsefőzés legjobb módja?

Ma már sokan mondják, hogy a lencse az egyik legszuperebb hüvelyes növény, mert nem szükséges előtte beáztatni (hiába tették ezt meg korábban olyan hosszú ideig), anélkül is 20-30 perc alatt megfő. A megfőzni kívánt mennyiséget tegyük egy lábasba, öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje, majd fedő nélkül főzzük 20-30 percen keresztül. A főzési idő attól is függ, hogy ropogós vagy puha lencseszemeket szeretnénk kapni a végére – ez mindenkinek a saját preferenciája. Ha nem főzeléknek készítjük el, miután megfőtt, érdemes hideg vízzel leöblíteni, hogy ne puhuljon tovább.

A vöröslencse körülbelül 5 perc alatt megfő, ezért egy last minute ételnek is kiváló választás lehet egy rohanós hétköznap estéjén.

Nagyobb mennyiséget is elkészíthetünk belőlük, mert a hűtőben akár 5 napig is elállnak, így a hét során bármikor használhatunk belőle.

Amiről ebben a cikkben nem ejtettünk szót, csak érintettük, viszont mindenképpen érdemes megemlíteni, hogy több olyan anyagot is tartalmaz, amelyek fogyasztása hosszú távon és nagy mennyiségben nem tesz jót a bélrendszernek. Ezek negatív hatásai viszont a főzéssel jelentősen csökkennek, így időnként gondtalanul fogyaszthatunk lencsét.

Amit megeszünk, őt megölheti – Miért nem etethetjük a kutyát akármivel?

A kutyák az ember legjobb barátai, és sok gazdi hajlamos „családtagként” kezelni kedvencét – ez természetes. Azonban amikor az étkezésről van szó, fontos megérteni, hogy a kutyák emésztőrendszere és táplálkozási igényei nagyon különböznek az emberekétől. A „csak egy falat nem árt” hozzáállás komoly egészségügyi kockázatokhoz vezethet. Miért nem szabad etetni a kutyákat bármivel?

Szotyola az egészségért

Apró magocskák, melyek általában szürke-fehér csíkosak, legtöbbet a boltok polcain mosolyognak szembe velünk egy-egy zacskóba csomagolva. Finomság, de egészség is ücsörög a csomagokban.

Tökfélék jótékony hatása

A tökféléket rendkívül változatos formában, színben és ízben találjuk meg a piacokon, vagy a boltok polcain, nagyon egészséges zöldség szervezetünk számára.

Óvatosnak kell lenni a gyümölcsfogyasztással?

A gyümölcsök a kiegyensúlyozott étrend alapvető részei, hiszen rengeteg vitamint, ásványi anyagot, rostot és antioxidánst tartalmaznak. Azonban sokan nem tudják, hogy a túlzott gyümölcsfogyasztás is járhat kockázatokkal, főként bizonyos egészségi állapotok vagy étrendi célok mellett.

Az instant levesek kultúrája és hatásai

Az instant levesek világszerte népszerűek a gyorsaságuk, olcsóságuk és egyszerűségük miatt – sokan mégis túl gyakran nyúlnak utánuk. Bár elsőre ártalmatlannak tűnnek, hosszú távon komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek. A kultikus státuszuk mögött sokszor tápanyaghiány, sótúladagolás és egyoldalú táplálkozás húzódik meg.