Menü

Tanácsok a nyugalmi pulzus csökkentésére

A pulzus, vagyis a percenkénti szívverések száma az általános egészség egyik fontos mutatója. Éppen ezért, ha a normálishoz képest emelkedettebb, az akár betegség, rendellenesség jele is lehet.

Az egészséges, normális pulzus lehetővé teszi a szívnek, hogy megfelelően reagáljon a napi aktivitás, a fizikai megterhelés vagy a betegségek támasztotta kihívásokra. Az általánosan elfogadott nyugalmi pulzusszám felnőtteknél 60-100 ütés/perc közt mozog ugyan, de egy edzett sportolónál nyugalomban a 40-50 ütés/perc is normálisnak tekinthető.
- A pulzusszám természetesen folyamatosan változik, hiszen olyan tényezők befolyásolják, mint a fizikai aktivitás, a napszak, az életkor, az időjárás, a hormonális változások és a stressz. Ezeknek a változásoknak ugyanakkor egészséges működés esetében a normál tartományon belül kell végbemennie.

Bizonyos életmódbeli elemek hosszú távon segítenek normalizálni a magasabb pulzust és fejlesztik a szervezet azon képességét, hogy fizikai aktivitás és stressz során is fenntartsa az egészséges szívverést.

1. Rendszeres mozgás

A heti legalább 150 perc közepes kardioedzés és 2-3 súlyzós edzés a leghatékonyabb módja az általános egészség és rugalmasan alkalmazkodni képes szív-érrendszer fenntartásához.

2. Folyadékfogyasztás

Amikor a szervezet dehidrált állapotban van, a szívnek erősebben kell dolgoznia, hogy stabilan tartsa a vérkeringést. Ezért fontos a napi 2-2,5 liter folyadék – leginkább víz – fogyasztása.

3. Stimuláló szerek visszaszorítása

A koffein és a nikotin fenntartják a dehidráltság állapotát, tovább nehezítve a szív munkáját.

4. Alkoholfogyasztás limitálása

Az alkohol nemcsak dehidrált állapothoz vezethet, de mivel az alkohol maga egy toxin, ennek feldolgozása erősen megdolgoztatja a szervezetet.

5. Kiegyensúlyozott étrend

Megfelelő életmóddal lejjebb vihető a magas pulzus. A gyümölcsökben, zöldségekben, növényi fehérjékben, magvakban, hidegen sajtolt olajokban, zsírszegény sajtokban, halakban gazdag étrend segít fenntartani a szív egészségét is. Az antioxidánsokban gazdag élelmiszerek a vérnyomás csökkentéséhez járulnak hozzá.

6. Megfelelő mennyiségű és minőségű alvás

A krónikus alváshiány nagy nyomást helyez a teljes szervezetre, így a szívre is. 7-9 óra, jó minőségű alvás minden felnőtt szervezet számára szükséges.

7. Egészséges testsúly fenntartása

Minden extra kiló további nyomást jelent a szerveknek, így a szívnek is, így megfelelő életmóddal ajánlott megszabadulni a túlsúlytól.

8. Stresszkezelés

A hosszútávon jelenlévő stressz és szorongás miatt a szívnek keményebb munkát kell végeznie, hogy fenntartsa a normális ritmust és véráramlást. Jó hatásúak lehetnek az olyan relaxációs technikák, mint a mindfulness, a meditáció, a vizualizáció, vagy bármi más, ami segít levezetni a stresszt.

9. Pszichés, mentális egészség kialakítása

Akár egy trauma, gyász vagy valamilyen rendellenes mentális állapot képes megváltoztatni az agy kémiáját, ami tovább nehezíti a mindennapos kihívásokkal való megküzdést és az egészséges szívműködést.

10. Természetközeli élmények

Ugyancsak a stresszkezelésben van bizonyított hatása a szabadban töltött időnek, akár távol a várostól, akár csak egy parkban sétálunk, túrázunk.

Akinél többször tapasztalható a hirtelen magas pulzus, az nagy valószínűséggel orvoshoz fordul az ijedtség miatt, hiszen sokan tartanak a szívinfarktustól, szívritmuszavartól. Amennyiben kiderül, hogy nem kardiológiai oka van a jelenségnek, hanem például pszichés, nyilván más irányban kell elindulni a kezelésben.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.