Menü

A napfényhiány hatása szervezetünkre

A napfény szükséges testünk mindennapos működéséhez, hiszen elég csak arra gondolnunk, hogy a napfelkeltével ébredünk és a napnyugtával megyünk aludni, amikorra is lemerül biológiai elemünk. Amikor nem ér minket elég napfény, akkor felborul a rendszer, aminek káros hatásai kihatnak a mindennapokra.

A napfény nem csak a napi rutin véghezviteléhez szükséges, hanem a benne rejlő vitaminforrás elengedhetetlen szervezetünk számára. Amikor nem érzékeljünk a természetes fényt, akkor szerveztünk máshogy reagál a hormonok termelésének tekintetében is, hiszen, ha nem követjük a biológiai órát, akkor elkezdünk alkalmazkodni a külső tényezőkhöz, ami minden lehetséges módon felborítja az egyensúlyt.

Az egyik legfontosabb pont a napfényben a D-vitamin termelődés. Mindenki tapasztalhatja, hogy a téli időszakokban, amikor kevesebb ideig van világos, fáradtabbak, kimerültebbek vagyunk. A D-vitamin nagy részét szervezetünk állítja elő a napfény hatására. A D-vitamin abban segít, hogy a kalcium és foszfát bevitelünk rendben beépüljön, amik pedig elengedhetetlenek a csontok, a fogak és az izmok egészségek megőrzésében.

Ma már azt is tudjuk, hogy ez a vitamin segít immunrendszerünk helyes működésének kialakításában. Amikor nem jutunk elég D-vitaminhoz, akkor izmaink és védekezőképességünk is legyengül, így levertek és betegségek benyelésére is igencsak hajlamosak vagyunk. Az ajánlott napi bevitel 1500-2000 NE, vagyis nemzetközi egység, amit pótolhatunk egészséges táplálkozással vagy az erre a célra kifejlesztett készítmények fogyasztásával is.

A napfény hiánya hatással van az anyagcsere folyamatokra is. Amikor alszunk, pihenünk, akkor lelassul anyagcserénk is. A hidegebb hónapokban szívesebben bújunk a meleg lakásba, kevesebbet megyünk a levegőre, kevesebb nem káros UV sugárzás ér minket. Az UV sugarak olyan kémiai vegyületek termelődését indítják el testünkben, amik segítik az anyagcsere működést. Vagyis, ha nincs elég napfény, nem ér elegendő UV sugárzás, lelassul a szervezet, elkezdenek a lerakódni a zsírpárnák.

Itt a lényeg, hiszen a lerakódó kis kupacokat nem mozogjuk le kellőképpen, ezzel pedig alattomosan kúsznak fel a kilók, és innen egyenes út vezethet az elhízás felé. Azt is érdemes tudni, hogy minél több zsírt cipelünk, annál kevesebb a D-vitamin a szervezetünkben.

Végül ejtsünk szót a napfény és a pszichénk összefüggéséről is, ugyanis télen könnyebben süppedünk szezonális depresszióba, aminek legfőbb oka a napfény hiánya. Ez azért lehetséges, mert a napfény hiányában kevesebb szerotonin és dopamin, termelődik, amik mind azért felelősek, hogy jól érezzük magunkat. Kvázi, ha nincs napfény, nincs elég boldogsághormon, jön a depresszió, alvászavar, ingerlékenység.

Tehetünk a napfényhiány okozta gondok kialakulása ellen. Fogyasszunk halat, tejtermékeket, tojást, gombát, narancsot, szedjünk C-vitamint és D-vitamint, töltsünk sokkal több időt a levegőn, de figyeljünk oda a helyes fényvédelemre a felhős időszakokban is.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?

Mi mindenre jó a CT-vizsgálat, és mikor lehet rá szükséged?

Bizonyos betegségek esetén a röntgen- vagy az ultrahangvizsgálat nem elegendő a diagnózis felállításához. Ilyenkor szükség lehel a komputertomográfia (CT) képalkotó eljárásra, amely háromdimenziós felvételeket készít a test egy adott szegmenséről, így részletesebb képet biztosít a szövetekről, az erekről és a csontokról. Milyen esetekben rendelnek el az orvosok CT-vizsgálatot?

Lúgosításra fel

Jön a jó idő, nem csak a kedvünknek kell jobbnak lennie, hanem a testünknek is ideje kiadni magából a káros anyagokat. Irány a lúgosítás!