Menü

10 tipp kezdő minimalistáknak

Olyan világban élünk, ahol nagyon könnyű dolgokat felhalmozni– akár észrevétlenül is. Ahol érték, ha minél több tárggyal rendelkezik valaki, és ahol a boldogságot is sokan a vásárlások gyakoriságában mérik. De ahogy az egyik kedvenc minimalizmust követő youtuberem mondja: „Az otthon egy hely, ahol élünk, nem pedig egy hely, ahol cuccokat halmozunk fel.” Hogyan kezdj neki, ha most ismerkedsz a témával? Lentebb olvashatsz néhány tanácsot.

Érdemes a felesleges dolgok kiszelektálásával kezdeni. Ha körülnézel az otthonodban, meg fogsz lepődni, akár 1-2 év alatt is mennyi olyan dolog halmozódik fel, amit sosem használsz. Legtöbbször észre sem vesszük, milyen mennyiségről van szó, csak utólag realizáljuk, amikor már kitettük őket.

Egyszerre csak egy lépést tegyél!

Ha úgy döntesz, megpróbálkozol azzal, hogy utadat a minimalizmus irányába tereled, remek első lépés a zónánkénti válogatás. Egy szabad délutánodon láss neki a hálószobának, később a nappalinak, a fürdőnek és a konyhának. Fontos, hogy hagyj magadnak időt, és ne ess kétségbe, amint látni kezded, mennyi felesleges dologgal rendelkezel.

Tedd ki a nem használt ruhákat!

Hány olyan ruhád van, ami már évek óta áll a szekrényben, de sosem veszed fel, mert: kicsit kicsi, kényelmetlen, nem a te stílusod stb. Ismerem az érzelmi és financiális faktort is, amik ezeket a döntéshelyzeteket kísérik, de hidd el, jobb lesz nélkülük.

Tudatosan nézd át a cipőidet!

Ha kényelmetlen, nem praktikus vagy túl viseltes, ki vele! Otthonra a kertbe elég 1-2 elhasznált cipő is, a többi mehet a kukába, a szebb darabokat pedig érdemes eladni vagy eladományozni.

Ne tartogasd a rossz minőségű fehérneműket!

A lyukas zoknik, elkoszolódott alsóneműk helye nem a szekrényedben van. Igyekezz őket minél tovább használni (ezt könnyen megteheted, ha kicsit többet áldozol egy-egy darabra, tehát jó minőségűt veszel), de sose kelljen amiatt idegeskedned, ha véletlenül orvoshoz kell menned, és éppen egy picit elfeslett bugyi van rajtad. Szép fehérneműben lenni egyébként is jó érzés.

Realizáld a szükséges konyhai eszközök számát!

Négyen laktok otthon, de 25 bögre, 20 pohár és 4 étkészlet áll a szekrényben? Nem hiszem, hogy szükséged van mindre. Mindenből tarts meg néhányat tartalékba, hogy ha vendégeitek érkeznek, akkor is legyen elég kéznél, a többinek pedig keress új gazdát.

Vásárolj minőséget mennyiség helyett!

Ne a birtokolt darabok száma, hanem a minősége legyen az elsődleges. Egy régóta használt farmer nem rossz. A lényeg, hogy őrizze a színét, és ne kopjon az anyag. Ugyanez igaz a konyhai eszközökre is, és mindenre, ami körülvesz téged az otthonodban.

Tarts létszámkontrollt a játékok között!

Ha az embernek gyereke vagy gyerekei vannak, a játékok a legtöbb családban nagyjából minden pislogáskor osztódnak egyet. Próbáld ellenőrzésed alá vonni az elhatalmasodott játék zűrzavart. Amivel már nem játszanak a gyerekek, add el, vagy ha már nagyobbak, őket is bevonhatod a folyamatba. Válasszátok ki együtt, amire már nincs szükségük, és akár el is adományozhatjátok, hogy egy rászoruló gyermeket boldoggá tegyetek.

Szabj határt a piperecikkeknek!

Lehet, hogy a polcon sorakoznak a samponok. Addig ne vegyél újat, amíg ezeket el nem használtad. Utána pedig legyen egy samponod meg egy tartalék a szekrényben. Választhatod a környezetbarátabb szilárd sampont is. Miért sorakozik 15 féle szemceruza a polcon, amikor mindig ugyanazt a kettőt használod csak? A feleslegesek menjenek!

Ajándékozz könyvet!

Ajándékozd el, vagy add el azokat a könyveidet, amelyeket nem forgatsz, vagy már biztosan nem fogsz újraolvasni. Tudom, hogy szép a nagy otthoni könyvtár, de mi értelme, ha tudod, hogy már sosem fogod levenni a polcról az adott kötetet?

Ha nem tudod megtartsd-e, nincs rá szükséged!

Ez az egyik kedvenc tanácsom. Ha a válogatás során felmerül benned a kérdés, hogy szükséged van-e az adott dologra, biztosan tudom állítani, hogy nincs! Nyugodtan tedd ki a szűrét! Ha mégis sokáig dilemmázol, egy időre tedd félre, és kb. 90 nap múlva vizsgáld felül a döntésedet!

Remélem a fenti tanácsok után te is kedvet kaptál, hogy egy kicsit csökkentsd a kacatok mennyiségét, és egy fókuszáltabb élet birtoklója lehess, ahol a hangsúly a lényegen van, és az igazán fontos dolgokra koncentrálhass.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.