Menü

Minden a szénhidrátcsökkentett étrendről

A low carb, azaz alacsony szénhidráttartalmú étrend a cukorban és szénhidrátokban gazdag ételek csökkentésére épül, leginkább a köretek, nasik, a kenyér és tésztafélék elkerülésével. Ezáltal több zöldség fogyasztása javasolt és a diéta nem tiltja a fehérjék és a jó zsírok fogyasztását sem.

A szénhidrátcsökkentett étrend hozzájárulhat a vércukorszint csökkenéséhez, normalizálásához, ezáltal javíthatja vagy vissza is fordíthatja a 2-es típusú cukorbetegséget.

Ha a tányéron napi több adag zöldség, saláta található, a bélrendszer működésének is jót tesz. Abban az esetben, ha a cukorbetegség kezelésére gyógyszeres vagy inzulinos kezelést alkalmazol, vagy más gyógyszert szedsz, esetleg magas a vérnyomásod, mindig érdemes a diétás étrend összeállításában orvos, dietetikus segítségét kérni.

Hogyan működik az alacsony szénhidráttartalmú diéta?

Az étrend lényege, hogy kerülni kell a magas cukor és keményítőtartalmú ételeket, mint amilyen a kenyér, tészta, rizs, burgonya, hüvelyesek, édességek, desszertek, kekszek, cukor, csokoládé.

A gyümölcsök is korlátozottan fogyaszthatók a magas cukortartalmuk miatt. Természetesen a cukros üdítőitalok, gyümölcslevek is tiltólistások. Viszont a húsok, halak, tojás, a föld feletti növények és a természetes zsírok, mint a vaj, magvak, diófélék, hidegen sajtolt olajok bátran variálhatók a tányéron. Nem kell zsírszegény ételeket enni, sőt, tejtermékekből is a zsírosabb változatok javasoltak és a zsírosabb húsok, csirkebőr is az étrend része. Az étrendben nincs kalóriaszámolgatás, ételek méricskélése. Fontos szabály, hogy akkor együnk, amikor éhesek vagyunk és annyit amennyi a jóllakottság érzéséhez kell.

A low carb diétákat alapvetően 3 csoportba szokták sorolni, az elfogyasztott napi szénhidrát mennyiség alapján:

Ketogén, azaz alacsony szénhidráttartalmú 0-20g

Közepesen alacsony szénhidráttartalmú 20-50 g

Liberálisan alacsony szénhidráttartalmú 50-100g

A szénhidrátcsökkentett étrend leggyakrabban említett előnyei a fogyás, a zsírszázalék csökkenése, az alacsonyabb vércukorszint, mentális frissesség és a nyugodtabb emésztőrendszer.

Az elfogyasztott szénhidrátokat természetes forrásból, zöldségekből kapja a szervezet. A finomított szénhidrátokat, fehér lisztet, fehér rizst, cukrokat tartalmazó ételeket nevezhetjük rossz szénhidrátoknak, míg például a zöldségekből származókat jó szénhidrátoknak.

A többi élelmiszer kiválasztásánál is fontos szempont, hogy minél inkább feldolgozatlan formában történjen, ne terheljük a szervezetet feleslegesen adalékanyagokkal, édesítőkkel, aromákkal. Ezekkel nem is nagyon tud mit kezdeni a szervezet és sokszor csak felesleges kalóriát kapunk belőle, míg hasznos tápanyagot nem.

Az étkezés összeállításánál érdemes a bio, organikus alapanyagokat választani, ha megtehetjük és kicsit a mennyiségekre is figyelni. A “húsok bátran fogyaszthatók” kifejezés azért ne azt jelentse, hogy napi 1 rúd kolbász mellé 1 kg vörös húst is elfogyasztunk.

Az életmódváltás és a fogyás hatására javulhat a magas vérnyomás, a 2. típusú cukorbeteg állapota, valamint a szívbetegség kockázati tényezői is csökkennek, és még a termékenységen is javíthat.

Hogyan készítsünk chutneyt? Ez most lekvár vagy savanyúság?

Se nem lekvár, se nem savanyúság, még csak nem is mártás, sem nem szósz. Vagy egy kicsit mindegyik együtt, de az biztos, hogy húsok mellé zseniális! Azok, akik szeretnek kipróbálni új ízeket és textúrákat, ők biztosan szeretni fogják a „chutney”-t.

Vitaminok fontossága ősszel

Beköszöntött az ősz, sőt már a hűvöseb idő is utolért bennünket! Ilyenkor érdemes odafigyelni arra, hogy ne betegedjünk meg, és karban tartsuk az immunrendszerünket. Ennek az alapja a megfelelő táplálkozás és vitaminbevitel.

Most akkor mennyi az annyi?

Számtalan cikk és tanulmány látott már napvilágot a koffeinfogyasztással kapcsolatban. Utánanéztünk, mennyi a biztonságosan elfogyasztható napi koffeinmennyiség.

Meta cím: Most akkor mennyi az annyi?

A kávé és koffein hatása a szervezetre: napi hány csésze a határ?

A kávé világszerte az egyik legnépszerűbb ital, de hatásait tekintve megoszlanak a vélemények. Vajon tényleg jótékony, vagy több kárt okoz, mint hasznot? Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk a kávé pozitív és negatív hatásait, valamint azt, hogy mennyi kávé fogyasztása ajánlott a mindennapokban.

Miért egészséges több halat fogyasztani?

Európa legtöbb országában átlagosan 20 kg halat fogyasztanak az emberek évente – ez az arány nálunk alig 4 kg, ami eléggé szomorú, hiszen a halfogyasztás rengeteg pozitív élettani hatással bír. Hazánkban az emberek átlagosan havonta egy alkalommal fogyasztanak halat.