Menü

6 dolog, amit érdemes használtan venni

A jelenlegi civilizáció egyik legfőbb célja az állandó gazdasági növekedés. De van-e értelme és meddig folytatható? A fogyasztói társadalom tagjai, tehát mi, emberek, az esetek nagy többségében már alapos átgondolás nélkül dobáljuk be a termékeket a kosárba, mert minden szinte azonnal elérhető, amúgy is sietünk, és elfelejtettünk várni, szóval most kell. Mégis érdemes átgondolni, mi az, amit megéri használtan beszerezni. Így nemcsak a költségeinket csökkenthetjük, hanem a bolygónak is spórolhatunk, és máris tettünk a fenntarthatóságért.

Ruhanemű

Legyen szó baba- vagy felnőttruhákról, a használt ruha vásárlás a fenntarthatóság egyik alappillére. Legjobb magánszemélytől vásárolni, és erre is számos lehetőségünk van már a közösségi oldalak különböző csoportjaiban vagy telefonos alkalmazások segítségével. Nyilván benne van a pakliban, hogy esetleg nem lesz jó a méret, de mivel nem nagy összegekről beszélünk, ezért nem is bukhatunk rajtuk sokat.

Babatermékek

A gyerekvállalást először megélni óriási élmény és várakozás. Elképzeljük, hogy mi mindenben tökéletesek leszünk, és természetesen ösztönösen a legjobbat szeretnénk nyújtani a gyermekünknek. Legtöbbször azonban nem az a lényeg, hogy mennyire volt drága a babakocsi, hanem, hogy mennyire vagyunk tudatosan jelen a gyermek életében. Rengeteg holmi van, amiből használtan is vehetünk tökéleteset. Néhány példa a teljesség igénye nélkül: babakocsi, babakád, sterilizáló, cumisüveg melegítő (ha szükség van rá), kiságy stb.

Bútorok

Számos bútort megéri használtan beszerezni. Sokszor találhatunk jó minőségű, jó állapotban lévő bútorokat jutányos áron, illetve találhatunk a már meglévő bútorainkhoz illőt, esetleg ugyanabba a sorozatba tartozót. A bútorárak az elmúlt években az egekbe szökkentek, ezért érdemes kutakodni, talán rálelünk egy-egy gyöngyszemre.

Ház

Ez furcsa pont lehet, de a házépítés is rendkívül környezetterhelő. Egyre kevesebb a szabad terület, és egyre nagyobb térségek sorsa a beépítés, miközben a kicsit régebbi házak tönkremennek. Pár hete a településünkön két teljesen jó állapotú házat romboltak földig, hogy a helyén társasházakat vagy új lakóházat húzzanak fel. Tudom, hogy fontos az álmok megvalósítása, de a jövő is fontos. Ne zsigereljük ki a környezetet!

Könyvek

Magánszemélytől vagy antikváriumból könyvet vásárolni a legjobb dolog a világon! Közben pedig ne feledkezzünk meg a könyvtárak értékéről sem, hiszen nem mindenkinek van otthon temérdek helye a könyvek tárolására, illetve miért vásárolnánk meg egy könyvet, ha lehet, hogy csak egyszer olvassuk, majd feltesszük a polcra, és többé hozzá sem érünk?

Járművek

Kerékpár, robogó, autó… mind olyan dolgok, amelyeket szuper áron, szuper minőségben lehet használtan megvásárolni.

Remélem, tudtunk néhány pénztárcakímélő ötletet adni, ami esetleg még a jóérzésünket is növeli, hogy tettünk valamit a fenntarthatóság jegyében.

A jóga segít a testtartás javításában

Ismerd meg a jóga gyakorlásának fantasztikus hatásait, valamint azt, hogy miként segíthet neked a fizikai erőnléted fejlesztésében és a lelki egészséged megőrzésében.

A 3 legerősebb természetes fertőtlenítő

Ha szereted mindig tisztán és takarosan tudni a lakást, aminek részeként gondosan ügyelsz arra, hogy megszabadulj a vizeshelyiségekben és a konyhában is gyakori baktériumoktól, erős szerekre van szükséged.

Mi is az Ex libris?

Amikor egy régi könyv kerül a kezünkbe, akkor tudjuk, hogy már sok mindenen keresztülment és saját történettel rendelkezik. De vajon tudjuk-e, hogy ha találunk egy kis képecskét a belső oldalon az vajon mit jelent? Ma már az ex libris túlnyúlik azon, amire a neve utal. Hatalmas fejlődésen és formai jegyeken ment keresztül az évszázadok alatt.

Futás esőben? Pro és kontra

Ma rendesen eláztam futás közben és hazáig azon gondolkoztam, hogy miért szeretem én mégis, ha meglep egy zápor edzés közben. Egyébként vannak, akik kimondottan szeretnek esőben futni, mert jobb a levegő és mert nincs tömeg a futópályákon, másokat egyáltalán nem inspirál az elázás.

Megzavarja a pihenést az alkohol

Bár az alkoholról úgy tartják, hogy segít megnyugodni és elaludni, egy új kutatás megállapította, hogy az alkohol éppen azokra a szabályozó rendszerekre hat, melyek az alvást szabályozzák, így megzavarhatja a pihenésünket és álmatlanságot is okozhat.