Menü

6 dolog, amit érdemes használtan venni

A jelenlegi civilizáció egyik legfőbb célja az állandó gazdasági növekedés. De van-e értelme és meddig folytatható? A fogyasztói társadalom tagjai, tehát mi, emberek, az esetek nagy többségében már alapos átgondolás nélkül dobáljuk be a termékeket a kosárba, mert minden szinte azonnal elérhető, amúgy is sietünk, és elfelejtettünk várni, szóval most kell. Mégis érdemes átgondolni, mi az, amit megéri használtan beszerezni. Így nemcsak a költségeinket csökkenthetjük, hanem a bolygónak is spórolhatunk, és máris tettünk a fenntarthatóságért.

Ruhanemű

Legyen szó baba- vagy felnőttruhákról, a használt ruha vásárlás a fenntarthatóság egyik alappillére. Legjobb magánszemélytől vásárolni, és erre is számos lehetőségünk van már a közösségi oldalak különböző csoportjaiban vagy telefonos alkalmazások segítségével. Nyilván benne van a pakliban, hogy esetleg nem lesz jó a méret, de mivel nem nagy összegekről beszélünk, ezért nem is bukhatunk rajtuk sokat.

Babatermékek

A gyerekvállalást először megélni óriási élmény és várakozás. Elképzeljük, hogy mi mindenben tökéletesek leszünk, és természetesen ösztönösen a legjobbat szeretnénk nyújtani a gyermekünknek. Legtöbbször azonban nem az a lényeg, hogy mennyire volt drága a babakocsi, hanem, hogy mennyire vagyunk tudatosan jelen a gyermek életében. Rengeteg holmi van, amiből használtan is vehetünk tökéleteset. Néhány példa a teljesség igénye nélkül: babakocsi, babakád, sterilizáló, cumisüveg melegítő (ha szükség van rá), kiságy stb.

Bútorok

Számos bútort megéri használtan beszerezni. Sokszor találhatunk jó minőségű, jó állapotban lévő bútorokat jutányos áron, illetve találhatunk a már meglévő bútorainkhoz illőt, esetleg ugyanabba a sorozatba tartozót. A bútorárak az elmúlt években az egekbe szökkentek, ezért érdemes kutakodni, talán rálelünk egy-egy gyöngyszemre.

Ház

Ez furcsa pont lehet, de a házépítés is rendkívül környezetterhelő. Egyre kevesebb a szabad terület, és egyre nagyobb térségek sorsa a beépítés, miközben a kicsit régebbi házak tönkremennek. Pár hete a településünkön két teljesen jó állapotú házat romboltak földig, hogy a helyén társasházakat vagy új lakóházat húzzanak fel. Tudom, hogy fontos az álmok megvalósítása, de a jövő is fontos. Ne zsigereljük ki a környezetet!

Könyvek

Magánszemélytől vagy antikváriumból könyvet vásárolni a legjobb dolog a világon! Közben pedig ne feledkezzünk meg a könyvtárak értékéről sem, hiszen nem mindenkinek van otthon temérdek helye a könyvek tárolására, illetve miért vásárolnánk meg egy könyvet, ha lehet, hogy csak egyszer olvassuk, majd feltesszük a polcra, és többé hozzá sem érünk?

Járművek

Kerékpár, robogó, autó… mind olyan dolgok, amelyeket szuper áron, szuper minőségben lehet használtan megvásárolni.

Remélem, tudtunk néhány pénztárcakímélő ötletet adni, ami esetleg még a jóérzésünket is növeli, hogy tettünk valamit a fenntarthatóság jegyében.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.