Menü

6 dolog, amit érdemes használtan venni

A jelenlegi civilizáció egyik legfőbb célja az állandó gazdasági növekedés. De van-e értelme és meddig folytatható? A fogyasztói társadalom tagjai, tehát mi, emberek, az esetek nagy többségében már alapos átgondolás nélkül dobáljuk be a termékeket a kosárba, mert minden szinte azonnal elérhető, amúgy is sietünk, és elfelejtettünk várni, szóval most kell. Mégis érdemes átgondolni, mi az, amit megéri használtan beszerezni. Így nemcsak a költségeinket csökkenthetjük, hanem a bolygónak is spórolhatunk, és máris tettünk a fenntarthatóságért.

Ruhanemű

Legyen szó baba- vagy felnőttruhákról, a használt ruha vásárlás a fenntarthatóság egyik alappillére. Legjobb magánszemélytől vásárolni, és erre is számos lehetőségünk van már a közösségi oldalak különböző csoportjaiban vagy telefonos alkalmazások segítségével. Nyilván benne van a pakliban, hogy esetleg nem lesz jó a méret, de mivel nem nagy összegekről beszélünk, ezért nem is bukhatunk rajtuk sokat.

Babatermékek

A gyerekvállalást először megélni óriási élmény és várakozás. Elképzeljük, hogy mi mindenben tökéletesek leszünk, és természetesen ösztönösen a legjobbat szeretnénk nyújtani a gyermekünknek. Legtöbbször azonban nem az a lényeg, hogy mennyire volt drága a babakocsi, hanem, hogy mennyire vagyunk tudatosan jelen a gyermek életében. Rengeteg holmi van, amiből használtan is vehetünk tökéleteset. Néhány példa a teljesség igénye nélkül: babakocsi, babakád, sterilizáló, cumisüveg melegítő (ha szükség van rá), kiságy stb.

Bútorok

Számos bútort megéri használtan beszerezni. Sokszor találhatunk jó minőségű, jó állapotban lévő bútorokat jutányos áron, illetve találhatunk a már meglévő bútorainkhoz illőt, esetleg ugyanabba a sorozatba tartozót. A bútorárak az elmúlt években az egekbe szökkentek, ezért érdemes kutakodni, talán rálelünk egy-egy gyöngyszemre.

Ház

Ez furcsa pont lehet, de a házépítés is rendkívül környezetterhelő. Egyre kevesebb a szabad terület, és egyre nagyobb térségek sorsa a beépítés, miközben a kicsit régebbi házak tönkremennek. Pár hete a településünkön két teljesen jó állapotú házat romboltak földig, hogy a helyén társasházakat vagy új lakóházat húzzanak fel. Tudom, hogy fontos az álmok megvalósítása, de a jövő is fontos. Ne zsigereljük ki a környezetet!

Könyvek

Magánszemélytől vagy antikváriumból könyvet vásárolni a legjobb dolog a világon! Közben pedig ne feledkezzünk meg a könyvtárak értékéről sem, hiszen nem mindenkinek van otthon temérdek helye a könyvek tárolására, illetve miért vásárolnánk meg egy könyvet, ha lehet, hogy csak egyszer olvassuk, majd feltesszük a polcra, és többé hozzá sem érünk?

Járművek

Kerékpár, robogó, autó… mind olyan dolgok, amelyeket szuper áron, szuper minőségben lehet használtan megvásárolni.

Remélem, tudtunk néhány pénztárcakímélő ötletet adni, ami esetleg még a jóérzésünket is növeli, hogy tettünk valamit a fenntarthatóság jegyében.

Használt ruhát venni menő!

Sokan szeretik a használt ruha piacot, hiszen fantasztikus és egyedi darabok bújnak meg olykor-olykor a túrkálókban, ami manapság már egyáltalán nem kínos dolog.

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Óvjuk okoseszközeinket, gyógyszereinket a melegtől!

Nem csak az emberek viselik nehezen a kánikulát, hanem a technológiai eszközök is megsínylik a szélsőséges időjárást. Az extrém időjárás nem csak az emberek életét nehezíti meg, de használati tárgyainkban is kárt tehet.

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.