Menü

Kardió kisokos

Bár valóban nem lehet a testépítést és az edzéseket ilyen egyszerűen felosztani, azonban sokan mindössze két irány közül választanak: vagy kardió, ami legtöbb esetben futást jelent, vagy súlyzós edzés. Igaz, a súlyzós edzéssel kapcsolatban is rengeteg tévhit kering, például, hogy azzal nőként „túl nagyok leszünk”, vagy épp az, hogy a súlyzós edzés csak a valódi testépítőknek való.

Egyik sem igaz, hiszen egy kiegyensúlyozott edzésterv jó esetben mindkettő módszert tartalmazza megfelelő arányban, illetve minden fajta edzésnek megvan a maga előnye és hátránya. Ezek a módszerek nem kizárják egymást, hanem inkább kiegészítik. A kardió állóképességet épít, az erőnléti edzések pedig az izomzatot erősítik és a teherbírásukat növelik. Ezeket vegyítve érhető el a legjobb eredmény, természetesen attól függően, hogy kinek milyen célja van.

A kardióval kapcsolatban is sok a tévhit, melyek közül a leggyakoribb az, hogy a futás a legjobb módszer. Valójában a biciklizés és az úszás is nagyszerű választás, főleg, ha valaki nagyobb túlsúllyal edz, mivel utóbbiak kímélik az ízületeket és a gerincet. Szintén gyakori tévhit, hogy ezzel érdemes kezdeni az edzést. Ennek az elgondolásnak persze inkább kényelmi oka van, hiszen sokan nem szeretik a kardiót, ezért úgy gondolják, jobb, ha minél előbb túlesnek rajta. Pedig a valóság épp ezzel ellentétes.

Ha kardióval kezdjük az edzést, annak az lesz az eredménye, hogy jól kifáradunk és nem marad elég erőnk a súlyzós edzéshez. Egyrészt az izmok a kardió alatt nagymértékben kifáradnak, valamint apró izomsérülések is keletkezhetnek, melyek befolyásolják az erőnlétet. A fáradtság persze nem csak fizikális értelemben hat ki az edzésre, hanem mentálisan is. Ha fejben fáradtak vagyunk, a súlyzós edzés egyik alappillére fog hiányozni, ami a mentális fókusz, vagyis a koncentráció.

Egy másik érv amellett, hogy a kardió az edzés végén foglaljon helyet az, hogy így bizonyítottan több zsírt éget el a szervezet. Ha kardióval kezdünk, a testünk nem fog zsírt égetni. Persze nem azért, mert a kardióval nem égetünk zsírt, hanem mert először a vérkeringésben lévő szénhidrátokat emészti fel a szervezet. Ha ezután váltunk át súlyzós edzésre, akkor a fáradtság és a nehezebben hozzáférhető energiaraktárak miatt kevésbé lesz hatékony a kalóriaégetés.

Ezzel ellentétben, ha súlyzós edzéssel kezdünk, akkor maximális teljesítményt tudunk nyújtani izommunka terén, valamint mire a kardióhoz érünk – ami sokkal nagyobb intenzitású – már eleve aerob üzemmódban van a szervezetünk, tehát zsírégető állapotban. Ezzel nem csak több kalóriát égetünk el, de kevesebb kardióra is van szükség, illetve a testünk tovább fent tudja tartani ezt az állapotot, folytatva a zsírégetést az edzés végeztével is.

Természetesen, ahogy a legtöbb esetben, úgy itt sincs tökéletes válasz. Általános értelemben hatékonyabb, ha a súlyzós edzéssel kezdünk, azonban vannak esetek, amikor a céljaink azt indokolják, hogy fordítva csináljuk. Ilyen például, ha kizárólag az állóképességünket szeretnénk növelni vagy épp kifejezetten a futást szeretnénk magasabb szintre emelni. Ha azonban egyszerűen a fogyás a cél, érdemes a kardiót a végére hagyni, még akkor is, ha fárasztóbbnak érezzük, esetleg különböző napokon végezni súlyzós és kardiós edzéseket.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.