Menü

Megbetegíthetnek a házikedvenceink?

Pár hete vettünk egy törpehörcsögöt, mely a gyerekeim nagy kedvence lett, s egyrészt örülök, hogy megtanulnak gondoskodni egy kis állatkáról, felelősséget tanulnak, azonban másrészt aggasztónak tartom azokat a betegségeket, melyeket néhány házikedvencünk okozhat, többek között egy a kis maréknyi szőrgombóc, a hörcsögünk is. Nézzük mi az a 4 legsúlyosabb betegség, amit elkaphatunk a házikedvencektől.

Háziállataink számos kórokozót hordozhatnak, melyek közül néhány családunkra nézve is veszélyes lehet. A légzőszervi allergia, veszettség, bőrkiütések, hányás, hasmenés és a láz, olyan betegségek, amelyeket háziállatok is terjeszthetnek emberre, például kutya, macska vagy sertés, vagy a népszerű kis rágcsálóink.

Általában ezek a betegségek az állat szőrével, vizeletével vagy székletével terjednek, ezért ennek elkerülése érdekében elengedhetetlen, hogy házi kedvenceinket rendszeresen állatorvoshoz vigyük, megkapják a szükséges oltásokat, rendszeresen takarítsuk az almukat és minden alkalommal alaposan mossunk kezet, miután érintkeztünk velük.

A kutya által terjesztett betegségek közé tartozik az allergiákat vagy légúti problémákat okozó vírusok, de meg kell említeni, bolhát vagy kullancsot is hordozhatnak, akik további betegségeket terjesztenek. Ezen felül a kutyaharapással átviheti a veszettség betegséget is, amely végtag bénulást okozhat.

A macska által terjesztett betegségek között a toxoplazmózist kell figyelembe venni, mely terhesség alatt különösen kockázatos és veszélyes! Erről mielőbb érdemes tájékozódni és elkerülni a következményeket.

Madarak, mint például a papagájok vagy akár a csirkék is terjeszthetnek bizonyos baktériumokat, például szalmonellát vagy escherichia colit, mely széklettel terjed és hasmenést, hányást okoz.

A rágcsálók, különösen a hörcsögök olyan betegségeket okozhatnak, mint például choriomeningitis, amely influenza-szerű tüneteket, például lázat és hidegrázást okoz, ezen túlmenően szemgyulladást és bőrkiütést is.

Mit tehetünk az állatok által okozott betegségek megelőzése érdekében?

Nagy hangsúlyt kell fordítani a higiéniára, alapos kézmosásra, illetve az állatoknak rendelkezniük kell az igényeiknek megfelelő táplálékkal, meg kell kapják a szükséges oltásokat, tisztán kell tartani őket és környezetüket, s kerülni a vérrel, vizelettel, széklettel való érintkezést, ezek szembe jutását. A legfontosabb szabályokat be kell tartanunk az állat és a családunk egészsége érdekében.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.