Menü

Megbetegíthetnek a házikedvenceink?

Pár hete vettünk egy törpehörcsögöt, mely a gyerekeim nagy kedvence lett, s egyrészt örülök, hogy megtanulnak gondoskodni egy kis állatkáról, felelősséget tanulnak, azonban másrészt aggasztónak tartom azokat a betegségeket, melyeket néhány házikedvencünk okozhat, többek között egy a kis maréknyi szőrgombóc, a hörcsögünk is. Nézzük mi az a 4 legsúlyosabb betegség, amit elkaphatunk a házikedvencektől.

Háziállataink számos kórokozót hordozhatnak, melyek közül néhány családunkra nézve is veszélyes lehet. A légzőszervi allergia, veszettség, bőrkiütések, hányás, hasmenés és a láz, olyan betegségek, amelyeket háziállatok is terjeszthetnek emberre, például kutya, macska vagy sertés, vagy a népszerű kis rágcsálóink.

Általában ezek a betegségek az állat szőrével, vizeletével vagy székletével terjednek, ezért ennek elkerülése érdekében elengedhetetlen, hogy házi kedvenceinket rendszeresen állatorvoshoz vigyük, megkapják a szükséges oltásokat, rendszeresen takarítsuk az almukat és minden alkalommal alaposan mossunk kezet, miután érintkeztünk velük.

A kutya által terjesztett betegségek közé tartozik az allergiákat vagy légúti problémákat okozó vírusok, de meg kell említeni, bolhát vagy kullancsot is hordozhatnak, akik további betegségeket terjesztenek. Ezen felül a kutyaharapással átviheti a veszettség betegséget is, amely végtag bénulást okozhat.

A macska által terjesztett betegségek között a toxoplazmózist kell figyelembe venni, mely terhesség alatt különösen kockázatos és veszélyes! Erről mielőbb érdemes tájékozódni és elkerülni a következményeket.

Madarak, mint például a papagájok vagy akár a csirkék is terjeszthetnek bizonyos baktériumokat, például szalmonellát vagy escherichia colit, mely széklettel terjed és hasmenést, hányást okoz.

A rágcsálók, különösen a hörcsögök olyan betegségeket okozhatnak, mint például choriomeningitis, amely influenza-szerű tüneteket, például lázat és hidegrázást okoz, ezen túlmenően szemgyulladást és bőrkiütést is.

Mit tehetünk az állatok által okozott betegségek megelőzése érdekében?

Nagy hangsúlyt kell fordítani a higiéniára, alapos kézmosásra, illetve az állatoknak rendelkezniük kell az igényeiknek megfelelő táplálékkal, meg kell kapják a szükséges oltásokat, tisztán kell tartani őket és környezetüket, s kerülni a vérrel, vizelettel, széklettel való érintkezést, ezek szembe jutását. A legfontosabb szabályokat be kell tartanunk az állat és a családunk egészsége érdekében.

Az érzelmi stabilitás nem egy adottság

Csecsemőként kétségbeesetten ordítunk az értetlen felnőttekkel, és – amikor nem kapjuk meg azonnal a magunkét – sokszor felnőttként sem jutunk jobb megoldásra. Vajon miért viselkedünk felnőtt fejjel is gyerekként, amikor nem érjük el a célunkat? Hogyan lehet az, hogy egy nyelvet beszélünk, de hiába, mert mégsem értjük meg egymást? Miért mennek füstbe nagy lánggal indult kapcsolatok, nagy lelkesedéssel indított közös munkák, projektek?

Alufólia kisokos

Számtalan háztartásban megtalálható az alufólia a konyhai eszközök között. A legtöbb ember, sütéshez, vagy élelmiszer csomagolására használja, de számos további lehetőségeket is rejt magába. Az elmúlt években pedig arra keresik a kutatók a választ, hogy egészséges-e a használata.

A legerősebb és legtermészetesebb tisztítószerek

Szeretnék mindenkit lebeszélni a vegyszerekről, erős kemikáliákról, vessünk be helyettük éppoly hatásos, ám természetes, házi tisztító – és fertőtlenítőszereket!

Ne dobj ki ételt!

Előfordul, hogy a hűtő mélyéről olyan finomságok kerülnek elő, melyekről megfeledkeztünk, s mire a tányérunkra kerülne, már lejárt a szavatosságuk, így a szemétben landolnak. Ismerős a helyzet? Ígérjük meg magunknak, hogy mostantól tudatosabb fogyasztók leszünk!

Pörgesd fel az energiaszintedet pár apró trükkel!

Kimerülten minden cselekedet óriási erőfeszítést igényel, ezért folyton azon vagyunk, hogy újabb és újabb praktikákat kipróbálva mozgósítsuk az energiatartalékainkat. Az alábbi tippek is ezt a célt szolgálják.