Menü

A menstruáció késés okai

A női test zseniálisan van felépítve, mintha csak maga is önállóan “gondolkodni” tudna. A stressz hormonok felszabadulásával vészhelyzetet érzékel a szervezet, és úgy értelmezi, hogy az nem kedvez egy új élet biztonságos létrehozásának. Ekkor stresszes helyzetben a test a reprodukciós, vagyis a menstruációs ciklust egyszerűen kikapcsolhatja, és csak az egyén létfenntartására összpontosítja az energiákat. A világháborúkat túlélő nőknél pl. hosszú hónapokra is leállt a menstruáció a haláltól való rettegés, és a szenvedések alatt.

Jó kérdés persze, hogy modern elkényelmesedett életünkben hány napot késhet a menzesz stressz esetén, és ehhez mekkora mértékűnek kell lennie annak a stressznek. Ráadásul a menstruáció késés testi - lelki okai egyénenként is nagyon eltérőek lehetnek. Egyéni adottságtól függően a megterhelő edzések, és a fizikális túlhajszoltság is jelentkezhetnek stresszként, ami megzavarhatja a menstruációs ciklust.

Helytelen fogyókúra rossz táplálkozás

“Az vagy amit megeszel” - tartja a mondás, és valóban: az, hogy mit viszünk be a szervezetünkbe, nemcsak az aktuális energiaszintünket határozza meg, de kihat a testsúlyunkra, és a hormonszintjeinkre is.

A menstruációs ciklus minden egyes napja alatt pedig egy kész hormonháború zajlik a testünkben. Amikor pl. valaki tartós koplalással akar gyorsan több kilót lefogyni, az a legszörnyűbb merényletet követi el a saját teste ellen.

A tartós éhezés kevés kalória bevitellel lehet hogy rövid távon látványos eredményt hoz. De nemcsak leépíti az izmot, hanem jó eséllyel hosszú távon falási rohamok is beindulhatnak, amikkel az illető többet fog vissza hízni magára, mint ahonnan elindult.

A keményen koplaló versenyzőknél pedig a peteérés is leállhat a koplalás miatti stressz reakció hatására, és a menstruáció elmaradása így akár hónapokig is garantált. A táplálkozási zavarokban szenvedőknél a menstruáció késése már komoly jel arra, hogy a szervezet élettani folyamatai is károsodtak.

Túl alacsony vagy túl magas testsúly

A menstruáció túlsúly esetében is késhet. A nagy mennyiségű zsírszövet endokrin azaz hormontermelő szervként működhet az elhízott nőkben, ami, kihatással van a női nemi hormonok működésére is. Tehát nemcsak a nagyon alacsony testsúly lehet oka annak, ha késik a menzesz, elhízás esetén is gyakran előfordul vérzészavar.

Betegségek, fertőzések

A fertőzéseknek és akut betegségeknek is lehet olyan hatása, hogy a szervezet eltolja a peteérést, és/vagy a tüszőrepedést. Ilyenkor, ha eltolódik ezek időpontja, természetesen ezeket a menstruációs vérzés is később követi.

Sok múlik persze mindenkinél az egyéni érzékenységen, de magán a betegségen is. Jó hír, hogy ilyen cikluszavart általában olyan súlyosabb betegségek okozhatnak,mint pl. a cukorbetegség, a tuberkulózis, vagy bizonyos májproblémák.

Ezekre az alattomos nyavajákra sajnos nem mindig derül fény azonnal , ezért ha a menzesz késik, vagy akár hoszabban kimarad, érdemes célzottan is kivizsgáltatni ezeket.

Gyógyszerek, fogamzásgátlók

Jó néhány gyógyszernek lehet hatása a menstruációra a hormonrendszeren keresztül. A fogamzásgátló tablettákról pl. kevesen tudják, hogy amellett, hogy rengeteg előre kiszámíthatatlan mellékhatást (pl. libidócsökkenést, hányást, hajhullást, vérrögképződést, agyvérzést, tüdőembóliát, stb) okozhatnak, a felnőtt női hormon működést egy 10 éves kislány szintjére nyomják vissza.

Magyarul 0-ra kapcsolják a normál egészséges női hormonműködést, és így a menstruációs vérzés el is maradhat vagy minimálisra csökkenhet. Hurrá, kisimul az arcbőr, nincsenek pattanások, eltűnnek a görcsök és a tűzokádó PMS sárkány…

Persze van az a helyzet,- pl. endometriózis esetén - amikor ez lehet a ”legjobb” megoldás, csak éppen azt az árat fizetjük meg érte, hogy lemondunk az egészséges normál ütemű női ciklus hosszú távú hormonális védő hatásáról. Ez akár évek vagy évtizedek múlva a menopauza idején is védhet bennünket pl.a csontritkulással és még néhány betegséggel szemben.

Nyaki gerinc eredetű szédülés, szédülékenység

A szédülésnek – szédülékenységnek számos oka lehet, s a páciensek sokszor hónapokig, évekig járják a diagnosztikus köröket a különböző szakterület képviselői között, amíg az igazi okra fény derül. Jól ismertek a szédüléssel járó gyakoribb kórképek, melyek a belsőfülben található egyensúlyszabályozó végkészülékek megbetegedéseiből, (perifériás eredet) és az agyban - agytörzsben levő egyensúly szabályozásért felelős területek daganatos, infarktusos, vérzéses (TIA), gyulladásos kóros állapotából eredeztethetőek (centrális eredet).

Mit tehetünk hátfájás ellen?

Hátfájás ellen sok mindent tehetünk, elsőként akár meg is lehet(ne) előzni, de ha már kialakult a baj, akkor is hatásosan lehet kezelni, akár otthoni, házi módszerekkel is.

Bokaficam kezelése otthon

A bokasérülések a leggyakoribb sportsérülések közé tartoznak. A bokaízület és a szalagok a lábfej rendellenes behajlása vagy kicsavarodása miatt sérülhetnek meg. Oka lehet sportsérülés, ütés, de egyensúlyzavar miatti botlás, esés is.

Keresztszalag szakadás: így kezelhető műtét nélkül

Számos aktív sportolónak okoz kétségbeejtő helyzetet a keresztszalag szakadása, hiszen a műtét az egyik legnépszerűbb kezelési formává nőtte ki magát. Azonban a szakértő arra hívja fel a figyelmet, hogy sok esetben elkerülhető az operáció, és a keresztszalag szakadás kezelhető más módon is.

A nyár végi depresszió leküzdése

A nyár végi depresszió egy új keletű, viszont igenis létező probléma. Nyaranta a diákok a nyári szünetüket töltik, sokan nyaralni mennek. Majd ősszel beüt a realista valóság, miszerint kezdődik az iskola, vagy éppen a munka. Az alábbi cikkben arra kaphatunk választ, hogy miért alakul ki a nyár végi depresszió, hogyan lehet túllépni rajta, és mit tehetünk ellene.