Menü

A menstruáció késés okai

A női test zseniálisan van felépítve, mintha csak maga is önállóan “gondolkodni” tudna. A stressz hormonok felszabadulásával vészhelyzetet érzékel a szervezet, és úgy értelmezi, hogy az nem kedvez egy új élet biztonságos létrehozásának. Ekkor stresszes helyzetben a test a reprodukciós, vagyis a menstruációs ciklust egyszerűen kikapcsolhatja, és csak az egyén létfenntartására összpontosítja az energiákat. A világháborúkat túlélő nőknél pl. hosszú hónapokra is leállt a menstruáció a haláltól való rettegés, és a szenvedések alatt.

Jó kérdés persze, hogy modern elkényelmesedett életünkben hány napot késhet a menzesz stressz esetén, és ehhez mekkora mértékűnek kell lennie annak a stressznek. Ráadásul a menstruáció késés testi - lelki okai egyénenként is nagyon eltérőek lehetnek. Egyéni adottságtól függően a megterhelő edzések, és a fizikális túlhajszoltság is jelentkezhetnek stresszként, ami megzavarhatja a menstruációs ciklust.

Helytelen fogyókúra rossz táplálkozás

“Az vagy amit megeszel” - tartja a mondás, és valóban: az, hogy mit viszünk be a szervezetünkbe, nemcsak az aktuális energiaszintünket határozza meg, de kihat a testsúlyunkra, és a hormonszintjeinkre is.

A menstruációs ciklus minden egyes napja alatt pedig egy kész hormonháború zajlik a testünkben. Amikor pl. valaki tartós koplalással akar gyorsan több kilót lefogyni, az a legszörnyűbb merényletet követi el a saját teste ellen.

A tartós éhezés kevés kalória bevitellel lehet hogy rövid távon látványos eredményt hoz. De nemcsak leépíti az izmot, hanem jó eséllyel hosszú távon falási rohamok is beindulhatnak, amikkel az illető többet fog vissza hízni magára, mint ahonnan elindult.

A keményen koplaló versenyzőknél pedig a peteérés is leállhat a koplalás miatti stressz reakció hatására, és a menstruáció elmaradása így akár hónapokig is garantált. A táplálkozási zavarokban szenvedőknél a menstruáció késése már komoly jel arra, hogy a szervezet élettani folyamatai is károsodtak.

Túl alacsony vagy túl magas testsúly

A menstruáció túlsúly esetében is késhet. A nagy mennyiségű zsírszövet endokrin azaz hormontermelő szervként működhet az elhízott nőkben, ami, kihatással van a női nemi hormonok működésére is. Tehát nemcsak a nagyon alacsony testsúly lehet oka annak, ha késik a menzesz, elhízás esetén is gyakran előfordul vérzészavar.

Betegségek, fertőzések

A fertőzéseknek és akut betegségeknek is lehet olyan hatása, hogy a szervezet eltolja a peteérést, és/vagy a tüszőrepedést. Ilyenkor, ha eltolódik ezek időpontja, természetesen ezeket a menstruációs vérzés is később követi.

Sok múlik persze mindenkinél az egyéni érzékenységen, de magán a betegségen is. Jó hír, hogy ilyen cikluszavart általában olyan súlyosabb betegségek okozhatnak,mint pl. a cukorbetegség, a tuberkulózis, vagy bizonyos májproblémák.

Ezekre az alattomos nyavajákra sajnos nem mindig derül fény azonnal , ezért ha a menzesz késik, vagy akár hoszabban kimarad, érdemes célzottan is kivizsgáltatni ezeket.

Gyógyszerek, fogamzásgátlók

Jó néhány gyógyszernek lehet hatása a menstruációra a hormonrendszeren keresztül. A fogamzásgátló tablettákról pl. kevesen tudják, hogy amellett, hogy rengeteg előre kiszámíthatatlan mellékhatást (pl. libidócsökkenést, hányást, hajhullást, vérrögképződést, agyvérzést, tüdőembóliát, stb) okozhatnak, a felnőtt női hormon működést egy 10 éves kislány szintjére nyomják vissza.

Magyarul 0-ra kapcsolják a normál egészséges női hormonműködést, és így a menstruációs vérzés el is maradhat vagy minimálisra csökkenhet. Hurrá, kisimul az arcbőr, nincsenek pattanások, eltűnnek a görcsök és a tűzokádó PMS sárkány…

Persze van az a helyzet,- pl. endometriózis esetén - amikor ez lehet a ”legjobb” megoldás, csak éppen azt az árat fizetjük meg érte, hogy lemondunk az egészséges normál ütemű női ciklus hosszú távú hormonális védő hatásáról. Ez akár évek vagy évtizedek múlva a menopauza idején is védhet bennünket pl.a csontritkulással és még néhány betegséggel szemben.

Légzőgyakorlatok, amelyek nyugtató hatásúak

A stresszfaktorokat nem tudjuk elűzni,, azon azonban dolgozhatunk, hogy kezelni tudjuk saját érzelmeinket, illetve mérsékeljük a feszültséget. Nagyszerű és könnyen elsajátítható stresszkezelő módszer például a légzőgyakorlat, amelyből számtalan változat ismert, így tényleg mindenki megtalálhatja a neki leginkább megfelelő típust. Az alábbiakban a Women's Health gyűjtése alapján ismertetünk néhányat, és mindenkit arra biztatnánk, hogy kísérletezzen bátran - mentális és lelki egészsége érdekében megéri.

Ganglion– dudor az ízületeken

Sokszor érezhetünk ízületeinknél fájdalmat, egy-egy mozdulat is nehezünkre eshet, de van úgy, hogy már nem csak fájdalom, hanem fizikai jel is látható, ez pedig utalhat ganglion cisztára.

Napégés – így kezeld

Már nem csak nyáron jelentenek gondot a napsugárzás okozta bőrproblémák, a napégés lehet enyhe, de lehet súlyos is. Adunk pár tippet, hogyan kezeld, ha bőrödnek túl sok volt a napból.

A torokfájás okai

A torokfájásnak számos, rendkívül szerteágazó oka lehet, és nem árt tudni, hogy a torokfájás nem önálló betegség, hanem egy tünet. A panaszt okozó betegségtől függően változhat a fájdalom jellege szerint: gombócérzés, viszketés jelentkezhet és lehet fájdalmas a nyelés is. Az intenzitását tekintve is változatos lehet, az egyszerű kellemetlenségtől a súlyos, alig elviselhetőig változhat.

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.