Használjuk helyesen a légkondit!
- Dátum: 2023.06.19., 16:36
- Martinka Dia
- képek:pixabay.com
- autó, beállít, berendezés, egészségügyi, fertőtlenítés, fertőzés, fokozatosság, influenza, iroda, kánikula, klíma, klímahasználat, légkondi, nyár, otthon, szakember, szűrőberendezés, tippek, tisztítás
A nyári kánikula beköszöntével egyre több lakásba kerül légkondi. Sajnos sokan nincsenek tisztában a berendezés megfelelő használatával, ezért egészségügyi problémáknak teszik kimagukat és családtagjaikat. Az alábbiakban tippeket adunk arra vonatkozólag, mire figyeljünk a használatkor.
A nyári forróságot gyakran csak klímával tudjuk elviselni a lakásban, a munkahelyükön vagy az autóban, de amennyire praktikus, annyira káros is lehet.
A klímahasználat légzési panaszokat idézhet elő, szemproblémákat és fülfájást is okozhat.

A túlságosan hidegre állított berendezés miatt könnyen megfázhatunk, különösen akkor, ha nagy a különbség a kinti és benti hőmérséklet között. Beállításakor a kinti és benti hőmérséklet közötti különbség legfeljebb 5-8˚C legyen.
A nem megfelelően tisztított klímaberendezés is betegségeket, fertőzéseket okozhat, ekkor influenzaszerű panaszokkal találkozhatunk.
A legfontosabb, hogy rendszeresen – évente legalább egyszer - tisztítsuk és fertőtlenítsük a klímaberendezést. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy minimum évente egyszer el kell végezni a tisztítást. szakemberek szerint a szűrőberendezésben a por mellett a gombák, baktériumok is megtelepedhetnek, használata így komoly fertőzésveszéllyel járhat.
Mire figyeljünk oda, ha bekapcsoljuk a berendezést?
A hideg levegőt ne irányítsuk közvetlenül magunkra, mert ízületi problémákat okozhat.

Ha autóban használjuk, pár perccel a kiszállás előtt kapcsoljuk ki, hogy szervezetünknek ne legyen hirtelen sok(k) a nagy hőmérsékletkülönbség.
Bár jólesik a forróságban a munkahelyen, az irodában a légkondi hűsítő levegője, azonban, ha fázunk, kérjük meg kollégáinkat, hogy állítsák megfelelő hőfokra a klímát, vagy terítsünk magunkra egy pulóvert, ugyanis könnyen megfázhatunk.
Szellőztessünk gyakran! A berendezés csupán a benti levegőt forgatja, azért fontos szellőztetni, hogy friss levegő kerüljön az elhasznált helyére.
Legyünk óvatosak, törekedjünk a fokozatosságra! A klímát ne állítsuk 5-8 Celsius-foknál hűvösebbre a kinti értékhez képest, így testünk is fokozatosan hűl le.
Ne tartózkodjunk a klíma közvetlen közelében! Ha közvetlen ránk fújja a hűvös levegőt, ízületi problémáink lehetnek.
A légkondi jó megoldásnak tűnhet, ha odakint tombol a nyári hőség, azonban nem szabad túlzásba vinni a használatát, mert akár egészségügyi gondokat is okozhat. Tanácsaink betartásával elkerülhetjük a klíma nem megfelelő használatából eredő egészségügyi problémákat.
Karácsonyi meglepetések az irodába – amit imádnak majd a kollégák
Karácsony közeledtével minden irodában felmerül a nagy kérdés: mivel lehet úgy meglepni a kollégákat, hogy ne csak a kötelező kör legyen, hanem tényleg mosolyt csaljon az arcokra?
Advent: a lassulás művészete egy zajos világban
Ahogy közeledik az év vége, a városok fényei egyre élesebben rajzolódnak ki a korai sötétedésben, és velük együtt megérkezik az advent hangulata is. Ez az időszak eredetileg a várakozásról szólt – arról a csendes, bensőséges állapotról, amikor nem rohantunk, csak hagytuk, hogy megérkezzen az ünnep.
Négynapos munkahét – Feszített tempó vagy több pihenés?
A négynapos beosztás gondolata régóta kering a közbeszédben, de az utóbbi években lett igazán komoly alternatíva. A modell lényege, hogy hétfőtől csütörtökig tartanak a kötelező teendők, napi nyolc vagy tíz órában. A péntek szabad, a hétvége pedig ezáltal hosszabb és regenerálóbb. A kérdés az, hogy ez a gyakorlatban is működik-e, vagy csak egy jól hangzó ígéret.
Miért hallgatunk még rádiót? – A hang, ami mindig visszatalál hozzánk
A streaming, a podcastok és a nonstop pörgő (rövid) videók korában könnyű azt hinni, hogy a rádió már csak poros relikvia, vagy legfeljebb az autózás kísérőzaja. Ez részben igaz is, azonban ennél sokkal izgalmasabb jelenségről van szó, hiszen rengetegen hallgatják ma is szabadidejükben vagy éppen munka közben.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.