Menü

Természetes szúnyogriasztók

Már megszokhattuk, hogy a kellemes idővel együtt megjelennek a kellemetlen rovarok is. De ez nem azt jelenti, hogy le kell mondanunk a szabadtéri programokról! A mai szúnyogfajok már igen agresszívak, és egyre több egzotikus betegségeket hordozó fajt fedeztek fel hazánkban. Ezért nagy hangsúlyt kell fektetni a védekezésre ellenük. A boltokban kapható termékekben káros adalékok, káros illatanyagok, szintetikus vegyületek és veszélyes vegyszerek találhatóak.

Amellett, hogy vegyi anyagokból állnak, egyszer használatos műanyag csomagolásokba kerülnek, melyek így nem csupán az egészséget, hanem a környezetet is károsítják.

Mivel a jó idő beköszöntével, előszeretettel tartózkodunk a kertben, teraszon, ezért elsőként nézzük meg, milyen növényekkel vegyük körbe magunkat, hogy a vérszívók még csak a portánkra se vetődjenek. Természetesen garancia semmire sincs, de egy próbát megér.

A rozmaring, olyan aromás illóolajokat tartalmaz, amelyeket a moszkitók nem igazán kedvelnek. A növény szereti a napsütést, a jól száradó, homokos talajt. Cserépben is elél, télre pedig érdemes bevinni a lakásba és egy hűvösebb helyiségben kivárni a hideg végét. Ehetünk nyers fokhagymát, de szedhetjük kapszula formájában is, ha állandóan meglepnek a szúnyograjok. Bőrünkön keresztül kipárologva a szaga taszítani fogja a kis vérszívókat. A levendula aromáját ki nem állhatják a szúnyogok.

Plusz pozitívum, hogy a nyár elejétől egészen őszig virágozhat. Nem utolsó szempont, hogy a levendula nagyon szép éke lehet a kertünknek, illetve gyógynövény hírén, számtalan textúrában különböző bajokra is megoldást nyújthat.. A bazsalikom gyorsan és könnyen felnevelhető. Kezdő kertészek is nyugodtan kipróbálhatják az ültetését ugyanis, végtelenül egyszerű a nevelése. Mindemellett csodálatos fűszernövénnyel és szúnyogriasztóval bővül a kert. A bazsalikom levelek tartalmaznak egy olyan olajfajtát, amely kellemetlen hatással van a szúnyoglárvákra. Éppen ezért, a legjobb hely a bazsalikom ültetésére, ha vízforrás közelében helyezzük el, így hatékonyan megakadályozhatjuk a szúnyoglárvák kikelését.

Az utóbbihoz hasonló tulajdonságokkal rendelkezik a borsmenta is. Ha viszont gyors segítségre van szükség, akkor felapríthatjuk a leveleit, mellyel rövid időn belül, erős illatot szabadíthatunk fel. Abban az esetben, ha házi kedvencünk egy macska, akkor biztos, hogy jó választás lesz számunkra a következő növény. Amennyire a cicákat vonzza; annyira taszítja a szúnyogokat a macskafű. És ha nekünk a szúnyogok ellen mégsem válna be, kínáljuk fel a cicánknak.

A citromfűről, már biztos, mindenki hallott, esetleg van is otthon egy eldugott polc sarkában. Ez a virág, sokkal hatékonyabb, mint a nagy áruházakban található vegyi és adalékanyaggal töltött gyertyák. Így bátran használhatjuk a rovarok ellen.

A fent megnevezett növényeket összekeverve olajokkal, krémekkel, a bőrünkre kenve magunkat is védhetjük a szúnyogokkal szemben. Ha azonban, nem értünk a kenceficék keveréséhez, meg időnk sincs rá, akkor, biztos vagyok benne, hogy a kézműves vásárokban találkozunk olyan eladóval, aki gyógynövényekből készít ilyen sprayt vagy kenőcsöt. De ha tanácstalanok lennénk az interneten számos természetes szúnyogcsapda, spray recept megtalálható. Az, hogy melyik lesz nálunk a befutó, az csak a kipróbálások után derül ki.

Nagyné Kohajda Wentholin Loretta

Növények, melyek elűzik a kullancsokat

Egyre több embert fertőz meg a kullancs terjesztette halálos kór hazánkban. Tavaly az év első felében még jóval kevesebb esetet regisztráltak. A Lyme-kórt, amelyet egyes kullancsfajok terjesztenek, egyre több embernél mutatták ki hazánkban.

Fiókát találtam! – Mikor mentsünk, mikor ne?

Áprilistól augusztusig tart a fiókaszezon, ilyenkor rengeteg bejelentést kapnak a madármentők a segítségre szoruló madarakról. A legtöbbjük nem árvult el, ezért a legnagyobb segítség számukra az, ha nem fogjuk be, ha pedig már megtettük, a megtalálás helyén mielőbb elengedjük őket!

Mi mindenre jó egy mosogatógéptabletta?

A mosogatógép tablettáit köztudottan arra tervezték, hogy eltávolítsák a makacs foltokat és feloldják a zsírt a mosogatógépben, ám kevesen tudják, hogy nemcsak mosogatáskor érdemes őket használni. Még akkor sem árt beszerezni néhány tablettát, ha nincs is mosogatógépünk.

A Mecsek kincsei

Ha belföldön szeretnél eltölteni valahol egy kellemes hétvégét, akkor a Mecsek egy kiváló hely lehet erre. Rengeteg természeti csoda vár felfedezésre itt, és a sok erdős terület még a nyári melegben is hűvös kirándulóhelyet biztosíthat az idelátogatók számára. Hogyha ez nem lenne elég, az egyik legnagyobb vidéki város, Pécs is számtalan programmal várja a belföldi turistákat.

Hogyan legyen a medence vize kristálytiszta?

Ha úgy döntünk, beruházunk egy medencére, akkor fontos utánanézni annak is, hogyan érhető el a víz tisztán tartása. Hogyan érjük el, hogy a medence vize ne legyen a baktériumok táptalaja?