Menü

Természetes szúnyogriasztók

Már megszokhattuk, hogy a kellemes idővel együtt megjelennek a kellemetlen rovarok is. De ez nem azt jelenti, hogy le kell mondanunk a szabadtéri programokról! A mai szúnyogfajok már igen agresszívak, és egyre több egzotikus betegségeket hordozó fajt fedeztek fel hazánkban. Ezért nagy hangsúlyt kell fektetni a védekezésre ellenük. A boltokban kapható termékekben káros adalékok, káros illatanyagok, szintetikus vegyületek és veszélyes vegyszerek találhatóak.

Amellett, hogy vegyi anyagokból állnak, egyszer használatos műanyag csomagolásokba kerülnek, melyek így nem csupán az egészséget, hanem a környezetet is károsítják.

Mivel a jó idő beköszöntével, előszeretettel tartózkodunk a kertben, teraszon, ezért elsőként nézzük meg, milyen növényekkel vegyük körbe magunkat, hogy a vérszívók még csak a portánkra se vetődjenek. Természetesen garancia semmire sincs, de egy próbát megér.

A rozmaring, olyan aromás illóolajokat tartalmaz, amelyeket a moszkitók nem igazán kedvelnek. A növény szereti a napsütést, a jól száradó, homokos talajt. Cserépben is elél, télre pedig érdemes bevinni a lakásba és egy hűvösebb helyiségben kivárni a hideg végét. Ehetünk nyers fokhagymát, de szedhetjük kapszula formájában is, ha állandóan meglepnek a szúnyograjok. Bőrünkön keresztül kipárologva a szaga taszítani fogja a kis vérszívókat. A levendula aromáját ki nem állhatják a szúnyogok.

Plusz pozitívum, hogy a nyár elejétől egészen őszig virágozhat. Nem utolsó szempont, hogy a levendula nagyon szép éke lehet a kertünknek, illetve gyógynövény hírén, számtalan textúrában különböző bajokra is megoldást nyújthat.. A bazsalikom gyorsan és könnyen felnevelhető. Kezdő kertészek is nyugodtan kipróbálhatják az ültetését ugyanis, végtelenül egyszerű a nevelése. Mindemellett csodálatos fűszernövénnyel és szúnyogriasztóval bővül a kert. A bazsalikom levelek tartalmaznak egy olyan olajfajtát, amely kellemetlen hatással van a szúnyoglárvákra. Éppen ezért, a legjobb hely a bazsalikom ültetésére, ha vízforrás közelében helyezzük el, így hatékonyan megakadályozhatjuk a szúnyoglárvák kikelését.

Az utóbbihoz hasonló tulajdonságokkal rendelkezik a borsmenta is. Ha viszont gyors segítségre van szükség, akkor felapríthatjuk a leveleit, mellyel rövid időn belül, erős illatot szabadíthatunk fel. Abban az esetben, ha házi kedvencünk egy macska, akkor biztos, hogy jó választás lesz számunkra a következő növény. Amennyire a cicákat vonzza; annyira taszítja a szúnyogokat a macskafű. És ha nekünk a szúnyogok ellen mégsem válna be, kínáljuk fel a cicánknak.

A citromfűről, már biztos, mindenki hallott, esetleg van is otthon egy eldugott polc sarkában. Ez a virág, sokkal hatékonyabb, mint a nagy áruházakban található vegyi és adalékanyaggal töltött gyertyák. Így bátran használhatjuk a rovarok ellen.

A fent megnevezett növényeket összekeverve olajokkal, krémekkel, a bőrünkre kenve magunkat is védhetjük a szúnyogokkal szemben. Ha azonban, nem értünk a kenceficék keveréséhez, meg időnk sincs rá, akkor, biztos vagyok benne, hogy a kézműves vásárokban találkozunk olyan eladóval, aki gyógynövényekből készít ilyen sprayt vagy kenőcsöt. De ha tanácstalanok lennénk az interneten számos természetes szúnyogcsapda, spray recept megtalálható. Az, hogy melyik lesz nálunk a befutó, az csak a kipróbálások után derül ki.

Nagyné Kohajda Wentholin Loretta

Szelektálás – mit dobjunk ki és mit ne?

Amikor már túlzsúfolttá válnak a szekrényeink, szobáink, belépni sem tudunk az előszobába, halmozzuk a tárgyakat, mániákusan gyűjtögetünk és nem akarunk semmit kidobni, akkor itt az ideje egy nagyobb szelektálásnak! Ha kétségeink vannak afelől, hogy mit szabad kidobni és mit nem ajánlott, akkor olvassák el mai írásunkat.

Mennyi baktériumot szed össze egy kisgyerek az udvaron?

A minap néztem arról egy videót, hogy mennyi baktérium van egy kisgyerek kezén játszótér után. A tanulmány eredményét egy mikrobiológus mutatta meg.

Gyógynövények, amelyek segítenek fáradtság ellen

A fáradtságot többek közt okozhatja a nem megfelelő, többször megszakított alvás, rossz étrend, stressz, depresszió, dohányzás, alkoholfogyasztás, testmozgás hiánya, a sokat repülőknél pedig a jet lag (időeltolódással járó fáradtság).

A kék hajnalka növény hatása

A kék hajnalka hallucinogén hatását már az aztékok felismerték, jövőbe látó és rituális szertartásokhoz is használták. Európába a XVI. században érkezett a növény, magyar költők verseiben is olvashatunk a virágról. Tompa Mihály Hajnalka című költeményét már 1847-ben megírta.

Kertfrissítés nyárra

A nyár ideális időszak a kerti tevékenységekhez és a szabadtéri élményekhez. Egy jól díszített udvar nemcsak esztétikailag vonzó, hanem kényelmes és meghitt légkört is teremt, amelyben élvezhetjük az időt a családdal, és a barátokkal. Az alábbi cikkben megtudhatunk néhány inspiráló ötletet arra, hogy hogyan frissíthetjük fel a kertet a nyári hónapokra.