Menü

Ezért olyan egészséges a levendula méz

Idén is rengetegen keresték fel a magyar levendulaföldeket és szedték tele táskájukat a hazai termesztésű illatos, lila virágokkal. Nem meglepő, hiszen a levendulatermesztés egyre népszerűbb Magyarországon is.

A virágból készült termékek mellett szimplán a levendulával beültetett földekből is nagy bevétel származik, hiszen egyre több helyen kérnek el busás árat azok puszta fotózásáért. Most annak jártunk utána, mennyire kelendő a levendulából készített méz, milyen áron kapható és milyen jótékony hatásokkal bír.

A szakemberek szerint a méz, azaz a méhek által a növényi nektárból vagy élő növényi részek nedvéből, illetve növényi nedveket szívó rovarok által az élő növényi részek kiválasztott anyagából gyűjtött természetes édes anyag, amelyet a méhek begyűjtenek, saját anyagaik hozzáadásával átalakítanak, raktároznak, dehidrálnak, és lépekben érlelnek, számos pozitív élettani hatással bír.

Fogyasztása abszolút indokolt lehet a vegyes, változatos táplálkozás jegyében, de azzal is tisztában kell lennünk, hogy ezek a pozitívumok, amikről a mézet illetően olvashatunk, sokszor túlzó mértékben, felnagyítva kerülnek megjelenítésre, túlmisztifikálva a méz hatásait.

Nagy mennyiségben tartalmaz ún. invertcukrot (fruktózt és glükózt), összes cukortartalma 80% körüli, így jó azonnali, természetes energiaforrás lehet. B-vitaminok, C-vitamin forrása, kálium, calcium, magnézium, és vas is található a mézben. Jellegzetes színét, ami fajtánként és bizony évjáratonként is változik, flavonoidtartalmának köszönheti, így antioxidáns hatással is bír.

Meglepő lehet, de a méz hidrogén peroxidot is tartalmaz, így baktériumölő hatása is lehet, de ezt egy benne található, peroxidáz nevű enzim hamar le is bontja, ezért ez a hatás csak minimális lesz. Tehát sok féle, hasznos, bioaktív anyag található a mézben, de ez egyrészt fajtánként változik, másrészt összességében csak csekély mennyiségben.

Magyarországon csak kevés helyen lehet levendulamézet gyűjteni, hiszen levendula ültetvény kevés van hazánkban, a levendulaföldek sem sokhektáros területek és a levendula nektártermő képessége pergethető mennyiséget ad ugyan, de ez a mennyiség messze alulmaradt az adott időszakban más méhlegelőkön gyűjthető mennyiségektől. Ennek köszönhetően ritka mézkülönlegesség a levendulaméz.

A mézeknek mindig ugyanazok a gyógyhatásai, ami a növénynek, amiről az adott méz származik. Ennek megfelelően a levendulaméz

kiválóan alkalmazható álmatlanságra,

nyugtalanságra,

fejfájásra,

vizelet és féreghajtó,

ajánlott vesebajokra,

kiváló sebgyógyító hatással rendelkezik.

A levendulaméz íze meglepően más, mint amire az ember számít. A levendulaméznek nincs erős, jellegzetes levendulaíze, mint a levendulás csokiknak, süteményeknek, szörpöknek. A levendulaméz íze lágy, inkább citrusos és enyhén levendulás utóízű. A levendulaméz színe borostyánsárga, aszályosabb években sötétebb a mézharmattól.

Az édesítőszerek rejtett veszélyei – Amit érdemes tudni a káros hatásokról

Az édesítőszereket sokan a cukor egészségesebb alternatívájaként használják, hiszen kalóriamentesek vagy kevesebb energiát tartalmaznak. Azonban egyre több kutatás vizsgálja, hogy valóban olyan ártalmatlanok-e, mint amilyennek gondoljuk.

Ginzeng – Az energiagyökér

A ginzeng egy adaptogén gyógynövény, amely számos jótékony hatással bír, többek között fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, csökkenti a stresszt és szorongást, valamint erősíti az immunrendszert. Mit tud ez az energianövényke?

Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?

A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.

Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.