Menü

Ezért olyan egészséges a levendula méz

Idén is rengetegen keresték fel a magyar levendulaföldeket és szedték tele táskájukat a hazai termesztésű illatos, lila virágokkal. Nem meglepő, hiszen a levendulatermesztés egyre népszerűbb Magyarországon is.

A virágból készült termékek mellett szimplán a levendulával beültetett földekből is nagy bevétel származik, hiszen egyre több helyen kérnek el busás árat azok puszta fotózásáért. Most annak jártunk utána, mennyire kelendő a levendulából készített méz, milyen áron kapható és milyen jótékony hatásokkal bír.

A szakemberek szerint a méz, azaz a méhek által a növényi nektárból vagy élő növényi részek nedvéből, illetve növényi nedveket szívó rovarok által az élő növényi részek kiválasztott anyagából gyűjtött természetes édes anyag, amelyet a méhek begyűjtenek, saját anyagaik hozzáadásával átalakítanak, raktároznak, dehidrálnak, és lépekben érlelnek, számos pozitív élettani hatással bír.

Fogyasztása abszolút indokolt lehet a vegyes, változatos táplálkozás jegyében, de azzal is tisztában kell lennünk, hogy ezek a pozitívumok, amikről a mézet illetően olvashatunk, sokszor túlzó mértékben, felnagyítva kerülnek megjelenítésre, túlmisztifikálva a méz hatásait.

Nagy mennyiségben tartalmaz ún. invertcukrot (fruktózt és glükózt), összes cukortartalma 80% körüli, így jó azonnali, természetes energiaforrás lehet. B-vitaminok, C-vitamin forrása, kálium, calcium, magnézium, és vas is található a mézben. Jellegzetes színét, ami fajtánként és bizony évjáratonként is változik, flavonoidtartalmának köszönheti, így antioxidáns hatással is bír.

Meglepő lehet, de a méz hidrogén peroxidot is tartalmaz, így baktériumölő hatása is lehet, de ezt egy benne található, peroxidáz nevű enzim hamar le is bontja, ezért ez a hatás csak minimális lesz. Tehát sok féle, hasznos, bioaktív anyag található a mézben, de ez egyrészt fajtánként változik, másrészt összességében csak csekély mennyiségben.

Magyarországon csak kevés helyen lehet levendulamézet gyűjteni, hiszen levendula ültetvény kevés van hazánkban, a levendulaföldek sem sokhektáros területek és a levendula nektártermő képessége pergethető mennyiséget ad ugyan, de ez a mennyiség messze alulmaradt az adott időszakban más méhlegelőkön gyűjthető mennyiségektől. Ennek köszönhetően ritka mézkülönlegesség a levendulaméz.

A mézeknek mindig ugyanazok a gyógyhatásai, ami a növénynek, amiről az adott méz származik. Ennek megfelelően a levendulaméz

kiválóan alkalmazható álmatlanságra,

nyugtalanságra,

fejfájásra,

vizelet és féreghajtó,

ajánlott vesebajokra,

kiváló sebgyógyító hatással rendelkezik.

A levendulaméz íze meglepően más, mint amire az ember számít. A levendulaméznek nincs erős, jellegzetes levendulaíze, mint a levendulás csokiknak, süteményeknek, szörpöknek. A levendulaméz íze lágy, inkább citrusos és enyhén levendulás utóízű. A levendulaméz színe borostyánsárga, aszályosabb években sötétebb a mézharmattól.

Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?

A csípős paprika hatása a szervezetünkre

Nem mindenki szereti az erős, csípős ízeket, pedig az egyik anyag, amitől erős mondjuk a paprika, igencsak jótékony hatással bír.

Mennyi vizet kellene valójában innunk?

Ha nagyon meleg van, sokat izzadunk vagy ha keményen edzünk és sok folyadékot veszítünk, akkor felborulhat a szervezetben az elektrolitok egyensúlya, ekkor lehetünk dehidratáltak. Mennyi vizet kellene valójában innunk?

A hemokromatózisnál kerülendő élelmiszerek

A hemokromatózis egy olyan genetikai állapot, amely miatt a szervezet túl sok vasat halmoz fel. Ezért fontos a diéta során figyelni arra, hogy mely élelmiszereket kerüljük el, és melyeket ajánlott fogyasztani.

Kimchi, az egészség bomba

Sokféle egészséges ételt ismerünk, melyekkel javíthatjuk életminőségünket, erről a koreaiak is tudnak egy remek receptet. Ismerkedjünk meg a kimchivel.