Ezért olyan egészséges a levendula méz
- Dátum: 2023.07.02., 07:09
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- álmatlanság, antioxidáns, fejfájás, gyógyászat, levendula, mèz, nyugalom
Idén is rengetegen keresték fel a magyar levendulaföldeket és szedték tele táskájukat a hazai termesztésű illatos, lila virágokkal. Nem meglepő, hiszen a levendulatermesztés egyre népszerűbb Magyarországon is.
A virágból készült termékek mellett szimplán a levendulával beültetett földekből is nagy bevétel származik, hiszen egyre több helyen kérnek el busás árat azok puszta fotózásáért. Most annak jártunk utána, mennyire kelendő a levendulából készített méz, milyen áron kapható és milyen jótékony hatásokkal bír.
A szakemberek szerint a méz, azaz a méhek által a növényi nektárból vagy élő növényi részek nedvéből, illetve növényi nedveket szívó rovarok által az élő növényi részek kiválasztott anyagából gyűjtött természetes édes anyag, amelyet a méhek begyűjtenek, saját anyagaik hozzáadásával átalakítanak, raktároznak, dehidrálnak, és lépekben érlelnek, számos pozitív élettani hatással bír.
Fogyasztása abszolút indokolt lehet a vegyes, változatos táplálkozás jegyében, de azzal is tisztában kell lennünk, hogy ezek a pozitívumok, amikről a mézet illetően olvashatunk, sokszor túlzó mértékben, felnagyítva kerülnek megjelenítésre, túlmisztifikálva a méz hatásait.
Nagy mennyiségben tartalmaz ún. invertcukrot (fruktózt és glükózt), összes cukortartalma 80% körüli, így jó azonnali, természetes energiaforrás lehet. B-vitaminok, C-vitamin forrása, kálium, calcium, magnézium, és vas is található a mézben. Jellegzetes színét, ami fajtánként és bizony évjáratonként is változik, flavonoidtartalmának köszönheti, így antioxidáns hatással is bír.
Meglepő lehet, de a méz hidrogén peroxidot is tartalmaz, így baktériumölő hatása is lehet, de ezt egy benne található, peroxidáz nevű enzim hamar le is bontja, ezért ez a hatás csak minimális lesz. Tehát sok féle, hasznos, bioaktív anyag található a mézben, de ez egyrészt fajtánként változik, másrészt összességében csak csekély mennyiségben.
Magyarországon csak kevés helyen lehet levendulamézet gyűjteni, hiszen levendula ültetvény kevés van hazánkban, a levendulaföldek sem sokhektáros területek és a levendula nektártermő képessége pergethető mennyiséget ad ugyan, de ez a mennyiség messze alulmaradt az adott időszakban más méhlegelőkön gyűjthető mennyiségektől. Ennek köszönhetően ritka mézkülönlegesség a levendulaméz.
A mézeknek mindig ugyanazok a gyógyhatásai, ami a növénynek, amiről az adott méz származik. Ennek megfelelően a levendulaméz
kiválóan alkalmazható álmatlanságra,
nyugtalanságra,
fejfájásra,
vizelet és féreghajtó,
ajánlott vesebajokra,
kiváló sebgyógyító hatással rendelkezik.
A levendulaméz íze meglepően más, mint amire az ember számít. A levendulaméznek nincs erős, jellegzetes levendulaíze, mint a levendulás csokiknak, süteményeknek, szörpöknek. A levendulaméz íze lágy, inkább citrusos és enyhén levendulás utóízű. A levendulaméz színe borostyánsárga, aszályosabb években sötétebb a mézharmattól.
Kimchi, az egészség bomba

Sokféle egészséges ételt ismerünk, melyekkel javíthatjuk életminőségünket, erről a koreaiak is tudnak egy remek receptet. Ismerkedjünk meg a kimchivel.
Élelmiszerek és adalékanyagok

Az élelmiszergyártás során 3000-nél is több különböző adalékot használnak a termékek megjelenésének, ízének és eltarthatóságának javítására. Az élelmiszer-adalékanyagok felhasználása szigorú feltételekhez kötött, ugyanis egy részük ártalmas lehet.
Vitaminok a szellemi egészségünkhöz

Testünknek különféle tápanyagokra van szüksége a megfelelő működéshez. Ahogy például az erős csontokhoz kalcium kell, a jó emésztéshez és megfelelő bélműködéshez rostok, úgy az agyunk számára is vannak fontos vitaminok és ásványi anyagok. Melyek a legfontosabb vitaminok és tápanyagok a szellemi egészségünkhöz?
A dió részeinek gyógyító hatása

A dió nem csak finom, hanem rendkívül egészséges is. Nem csak a dióbél használható fel, hanem a termés majdnem minden része.
A fermentálásról

A fermentált zöldségek nemcsak azért annyira egészségesek, mert hőkezelés nélkül, nyersen, minden tápértékével együtt fogyaszthatjuk őket, hanem mert a számunkra oly fontos pre- és probiotikumokat tartalmazzák.