Menü

Hatékonyan a futópadon! Akár sétálva is!

Akik futópados edzésben gondolkodnak, azonban ízületeiket kímélni szeretnék, nekik jó hír, hogy a futópad nemcsak futáshoz használható. A séta és a futás a legkézenfekvőbb edzésformák közé tartoznak, ezek remekül kiegészítik egymást.

A futópados futás sokféle sportnak kiegészítője. Az edzések könnyedén testre szabhatóak, és ha gondoskodunk arról, hogy lekössük figyelmünket (televíziónézés, zenehallgatás), sosem unalmasak.

Ha az edzés intenzitása állandó, nyugodtan nézhetünk filmet edzés közben, ha különböző feladatokat kell teljesítenünk, akkor pedig az kellőképp leköti a figyelmünket.

Fejlődésünket szolgálja a számtalan funkció, mint például a futópad emelkedése, s megválasztott sebesség.

Sajnos a lejtőt nem lehet rajta szimulálni, pedig ennek fontosságát sem szabad elhanyagolni, mert amíg emelkedőn a szervezet oxigénfelvevő képessége számít, lejtőn inkább a jó koordináció és combizommunka.

A fogyni vágyók szinte mindig kardióedzésekkel próbálnak súlyt veszíteni, alakot formálni, ehhez a futópad vagy a szabadtéri futás kézenfekvő megoldás általában, azonban nem mindenkinek javasolt a futás.

Nagyobb súlyfelesleg, illetve ízületi problémák esetén nem ajánlott futni, ettől függetlenül azonban a futópados edzés az aerob állóképesség fejlesztése szempontjából nagyon hatékony.

A futópadon nemcsak magas intenzitású edzés végezhető, hanem egy közepes intenzitású edzésben is lehet gondolkodni, körülbelül 30 percben. Ez lehet egy lassú kocogás-séta felváltva, vagy egy intenzívebb gyaloglás is.

A közepes intenzitású edzés az egyik legjobb mód az aerob képesség növeléséhez, ahhoz, hogy a test hatékonyan használja fel az oxigént testmozgáshoz. Ez a mozgás is remekül segíti a fogyást, és előkészíti a testet a hosszabb távokhoz, a későbbi gyorsabb tempóhoz.

A legjobb eredmény elérése érdekében érdemes a futópados edzés mellett erősítő edzéseket is végezni, illetve figyelni az edzés mellett a pihenőnapokra is, hogy hagyjunk időt a regenerálódásra.

Az otthoni edzőeszközök népszerűsége mindig is töretlen volt, a covid ideje alatt pedig pláne megugrott a kereslet. Az otthoni fitneszgépek karbantartására is mindig nagy gondot kell fordítani, hogy azok hosszú ideig működőképesek legyenek.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

Futás biztonságosan!

Régóta gondolkozom azon, hogy mennyire biztonságos sport a futás a szabadban, erdőben, terepen – egyedül. Hogyan tehetjük biztonságosabbá a szabadtéri edzéseinket? Ezzel foglalkozunk ma.

Speciális edzés? Kettlebell!

Miért, milyen, hogy néz ki, mire jó és hogy kell használni?
A kettlebell egy speciális gömb alakú súlyzó, mellyel az egész testet jól át lehet mozgatni.

Papírszínház

A mese vagy történet előadása mindig kihívást jelentett a mesélő számára. Ugyanis az elbeszélő, arra törekedett, hogy hogyan tudná a leghatékonyabban átadni és minél inkább fenntartani a közönség figyelmét. Hiszen a történetek nagyon fontosak, minden életkorban és rendkívüli hatással van az emberre. Ennek kapcsán most ismét nagy lelkesedésnek örvend a papírszínház, mely évszázadok alatt nagy utat járt be, mint történetátadási eszköz.

Miért épp az úszás?

Az úszás népszerű szabadidős sport, mások viszont ódzkodnak tőle. Lehet, hogy tudok olyat mondani, amitől már most hétvégén beugrasz a medencébe?