Menü

Hogyan válasszuk ki, a megfelelő dinnyét?

Ha nyár, akkor kihagyhatatlan a görögdinnye vásárlás. De mindnyájan ismerjük azt az érzést, mikor nagy örömmel felvágjuk és már az első falatnál kiderül, hogy semmi íze és tiszta kásás. Sajnos ennek a növénynek az a hátulütője, hogy vásárláskor nem tudjuk megállapítani, hogy jó édes-e, eléggé megérett-e.

Ha pedig azzal próbálkoznánk, hogy megvásároljuk, és majd otthon megérik, akkor ez se fog beválni, ugyanis a görögdinnye, azon kevés gyümölcsök közé tartozik, amely a száráról való leszedése után már nem érik tovább. A sárgadinnye és más dinnyefajták szobahőmérsékleten lágyabbá válnak, de azok ízét is a szedés pillanata határozza meg.

Tehát a tökéletes példány kiválasztása nagy figyelmet, tapasztalatot, már-már rituálét igényel. De ha mégsem sikerül a jó választás, akkor még ráfoghatjuk, hogy átvertek minket, vagy idén amúgy is rossz a termés. A fogyasztása június végén, július elején kezdődik általában, és egészen szeptember 5-éig, azaz Lőrinc napjáig bátran fogyasztható. A néphagyomány szerint, ugyanis Lőrinc belepisil a dinnyébe, azaz kásás lesz. De szedjük is össze, hogy a szezonban vásárolt, dinnyék közül, melyiket is vigyük haza.

Már a termelők is nagy figyelmet fordítanak arra, hogy a lehető legmegfelelőbb időben takarítsák be a termést. Általában a táblán több helyről vett minták megkóstolása alapján döntik el az időpontját, vagyis azt, hogy érett-e már a dinnye vagy még szüksége van egy kis napsütésre. Régebben a zöldségesek, boltosok a görögdinnye kiválasztása előtt meglékelték egy kicsit, amit meg is lehetett kóstolni.

Így a hibázási esély lecsökkent. Azonban az utóbbi időben változtak a szokások. A terméket már nagyáruházakban is lehet venni, ahol értelemszerűen a lékelés helyett más módszert kell alkalmazni. De ha termelőtől vásárolunk, akkor sincs már erre lehetőség, mivel élelmiszer-biztonsági okokból régóta tilos a dinnye lékelése. Ennek hiányában, azonban kívülről kell megállapítanunk, melyik a legérettebb.

Első lépésként, nézzük meg a méretét. A nagyobb méretű dinnye nem jelenti azt, hogy mézédes lesz a húsa. Sőt, a nagyobbak általában vizesebbek, míg a kisebbek édesebbek. Tehát a közepes méretűek azok, amelyekben nem fogunk csalódni. A következő lépésben nézzük meg az alját. A görögdinnye alsó része a növekedés során folyamatosan érintkezik a talajjal, így, ha tökéletesen megérett, sárgás színűnek kell lennie. Ha viszont fehér, akkor semmiképp ne ezt válasszuk. A színénél maradva, a csíkos héjú fajtáknál érdemes olyan darabot választani, amin hálós minta található, emellett pedig néhány barna folt is. Ugyanis ez azt jelzi, hogy a méhek többet időztek a virágon, amikor beporozták, ettől pedig a dinnye húsa is édesebb lesz.

Majd térjünk át a hangjára. Általában mindenkinek ez jut eszébe először a választás során. Ha kongó hangot hallunk, akkor az azt jelzi, hogy a termés jó, ha azonban tompa visszhangot, akkor a húsa puha és kezd kásásodni. Az éretlen hangzása jóval nagyobb, a túlérett pedig tompa hangot ad.

A dinnye kocsánya nagyon árulkodó lehet. Ha még erős, friss, zöld, akkor semmiképpen se adjunk érte pénzt, mert az azt jelzi, hogy éretlenül szedték be a termést. Ha száraznak találjuk, akkor az lesz a jó választás. Még egy fontos jel, ha ugyan száraz a szár, de olyan csavart, mint a malac farka, inkább válassz másikat. Ez azt jelentheti, hogy megtekerték a kocsányt, hogy a másik oldalon is érje a nap a görögdinnyét, és hamarabb beérjen.

Enyhe jégverés nyomait észleljük, akkor ne essünk kétségbe, az nem befolyásolja a minőséget, azonban, ha baktériumos betegség okozta kezdeti romlás jelei láthatók a héján, szintén nem a mi dinnyénk lesz. Ha a bibepontnál nedvesség nyomai láthatók, az belső romlásra utal.

Az sem mindegy, milyen körülmények között tárolt dinnyét vásárolunk. A görögdinnye frissen szedve a legfinomabb, ezért fontos, hogy mielőbb a vásárlókhoz jusson. Bár látszólag jól bírja a tárolást, azonban nem megfelelő az a tárolási mód, amikor a tűző napon, halomba rakva árusítják. Ha túl nagy a kupac, az alul lévő dinnyék bizony megnyomódhatnak, amitől romlásnak indul a termék, különösen a vékonyabb héjú fajták. Ennek okán, ezeket az árusokat kerüljük el.

Nagyon figyeljünk oda a higiéniai körülményekre, ha felezett dinnyét vásárolnánk. Csak olyan helyen vegyünk fél dinnyét, ahol az eladó tud kezet mosni, tisztán tartja a kést és az asztalt, valamint gondosan lefóliázza a dinnyefeleket.

Ha pedig már mindenen túlvagyunk, akkor hagyatkozhatunk a szaglásunkra is. A jónak tűnő görögdinnyét, vigyük kicsit arrébb a többitől és jól szimatoljuk meg. Ha enyhén édes illatot érzünk, ami hasonlít a húsára akkor tökéletes választás. De ha túl édesnek érezzük, akkor már az a túlérettségére utal.

Ahogy látjuk, számos módszer létezik, arra, hogy kiválasszuk a tökéletes termést. De ha elsőre nem is sikerül, ne csüggedjünk, egy kis gyakorlással, mi is szakértők lehetünk.

Hogyan küzdjük le a vizsgadrukkot?

Mindenki átélte már, senkinek sem ismeretlen a vizsgadrukk érzése: az izgalom, a gombóc a torokban, a gyomorpanasz, az izzadó tenyér, a remegés, az izgulás. Ezzel az állapottal előbb-utóbb mindenki találkozik az élete során, a vizsgadrukk azonban leküzdhető.

Hogyan győzhető le a vizsgadrukk?

Nemrég volt az érettségi, most következik az egyetemi vizsgaidőszak: kemény időszak a diákoknak, bármivel is küzdjenek jelenleg. Adódik a kérdés, hogy milyen tüneteket okozhat a szorongás, az izgalom, és mit tehetünk ellene? A vizsgadrukk voltaképpen nem más, mint szervezetünk stresszreakciója, amely azonban leküzdhető. Megszüntetni nem lehet, de csökkenteni igen.

A soványság internetes kultusza

Az utóbbi időben szerintem mindenki megfigyelte, hogy tombol a diétaláz a különböző közösségi média platformokon, és nem is csak a hírességek miatt. Ki ne ismerné a folyamatos “előtte-utána” fotókat, vagy a “transformation” videókat. Az úgynevezett body positivity kampány a mai közösségi médiában átcsap egy folyamatos fogyás kampányba, és a soványság kultusza alakul ki az emberek körében.

Energiaforrások sportoláskor: gélek, gumicukor, kóla és társai

A gumicukor, csokoládé, kóla gyakori választás sportolók körében, amikor gyors energiaforrásra van szükségük, mások gélekre, energiazselékre, italporokra, gondosan kimért grammnyi adagokra esküsznek. Vajon melyek a leghasznosabb energiaforrások a sportolók számára?

Az OCD negatív hatásai a magánéletre

Egyszerű meghatározása szerint a kényszerbeteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar gondolni, a feszültség oldására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni. A skizofréniával ellentétben a beteg tökéletesen tisztában van cselekedetei belső eredetével és abszurditásával, nem veszíti el a kapcsolatot a való világgal.