Menü

Hogyan válasszuk ki, a megfelelő dinnyét?

Ha nyár, akkor kihagyhatatlan a görögdinnye vásárlás. De mindnyájan ismerjük azt az érzést, mikor nagy örömmel felvágjuk és már az első falatnál kiderül, hogy semmi íze és tiszta kásás. Sajnos ennek a növénynek az a hátulütője, hogy vásárláskor nem tudjuk megállapítani, hogy jó édes-e, eléggé megérett-e.

Ha pedig azzal próbálkoznánk, hogy megvásároljuk, és majd otthon megérik, akkor ez se fog beválni, ugyanis a görögdinnye, azon kevés gyümölcsök közé tartozik, amely a száráról való leszedése után már nem érik tovább. A sárgadinnye és más dinnyefajták szobahőmérsékleten lágyabbá válnak, de azok ízét is a szedés pillanata határozza meg.

Tehát a tökéletes példány kiválasztása nagy figyelmet, tapasztalatot, már-már rituálét igényel. De ha mégsem sikerül a jó választás, akkor még ráfoghatjuk, hogy átvertek minket, vagy idén amúgy is rossz a termés. A fogyasztása június végén, július elején kezdődik általában, és egészen szeptember 5-éig, azaz Lőrinc napjáig bátran fogyasztható. A néphagyomány szerint, ugyanis Lőrinc belepisil a dinnyébe, azaz kásás lesz. De szedjük is össze, hogy a szezonban vásárolt, dinnyék közül, melyiket is vigyük haza.

Már a termelők is nagy figyelmet fordítanak arra, hogy a lehető legmegfelelőbb időben takarítsák be a termést. Általában a táblán több helyről vett minták megkóstolása alapján döntik el az időpontját, vagyis azt, hogy érett-e már a dinnye vagy még szüksége van egy kis napsütésre. Régebben a zöldségesek, boltosok a görögdinnye kiválasztása előtt meglékelték egy kicsit, amit meg is lehetett kóstolni.

Így a hibázási esély lecsökkent. Azonban az utóbbi időben változtak a szokások. A terméket már nagyáruházakban is lehet venni, ahol értelemszerűen a lékelés helyett más módszert kell alkalmazni. De ha termelőtől vásárolunk, akkor sincs már erre lehetőség, mivel élelmiszer-biztonsági okokból régóta tilos a dinnye lékelése. Ennek hiányában, azonban kívülről kell megállapítanunk, melyik a legérettebb.

Első lépésként, nézzük meg a méretét. A nagyobb méretű dinnye nem jelenti azt, hogy mézédes lesz a húsa. Sőt, a nagyobbak általában vizesebbek, míg a kisebbek édesebbek. Tehát a közepes méretűek azok, amelyekben nem fogunk csalódni. A következő lépésben nézzük meg az alját. A görögdinnye alsó része a növekedés során folyamatosan érintkezik a talajjal, így, ha tökéletesen megérett, sárgás színűnek kell lennie. Ha viszont fehér, akkor semmiképp ne ezt válasszuk. A színénél maradva, a csíkos héjú fajtáknál érdemes olyan darabot választani, amin hálós minta található, emellett pedig néhány barna folt is. Ugyanis ez azt jelzi, hogy a méhek többet időztek a virágon, amikor beporozták, ettől pedig a dinnye húsa is édesebb lesz.

Majd térjünk át a hangjára. Általában mindenkinek ez jut eszébe először a választás során. Ha kongó hangot hallunk, akkor az azt jelzi, hogy a termés jó, ha azonban tompa visszhangot, akkor a húsa puha és kezd kásásodni. Az éretlen hangzása jóval nagyobb, a túlérett pedig tompa hangot ad.

A dinnye kocsánya nagyon árulkodó lehet. Ha még erős, friss, zöld, akkor semmiképpen se adjunk érte pénzt, mert az azt jelzi, hogy éretlenül szedték be a termést. Ha száraznak találjuk, akkor az lesz a jó választás. Még egy fontos jel, ha ugyan száraz a szár, de olyan csavart, mint a malac farka, inkább válassz másikat. Ez azt jelentheti, hogy megtekerték a kocsányt, hogy a másik oldalon is érje a nap a görögdinnyét, és hamarabb beérjen.

Enyhe jégverés nyomait észleljük, akkor ne essünk kétségbe, az nem befolyásolja a minőséget, azonban, ha baktériumos betegség okozta kezdeti romlás jelei láthatók a héján, szintén nem a mi dinnyénk lesz. Ha a bibepontnál nedvesség nyomai láthatók, az belső romlásra utal.

Az sem mindegy, milyen körülmények között tárolt dinnyét vásárolunk. A görögdinnye frissen szedve a legfinomabb, ezért fontos, hogy mielőbb a vásárlókhoz jusson. Bár látszólag jól bírja a tárolást, azonban nem megfelelő az a tárolási mód, amikor a tűző napon, halomba rakva árusítják. Ha túl nagy a kupac, az alul lévő dinnyék bizony megnyomódhatnak, amitől romlásnak indul a termék, különösen a vékonyabb héjú fajták. Ennek okán, ezeket az árusokat kerüljük el.

Nagyon figyeljünk oda a higiéniai körülményekre, ha felezett dinnyét vásárolnánk. Csak olyan helyen vegyünk fél dinnyét, ahol az eladó tud kezet mosni, tisztán tartja a kést és az asztalt, valamint gondosan lefóliázza a dinnyefeleket.

Ha pedig már mindenen túlvagyunk, akkor hagyatkozhatunk a szaglásunkra is. A jónak tűnő görögdinnyét, vigyük kicsit arrébb a többitől és jól szimatoljuk meg. Ha enyhén édes illatot érzünk, ami hasonlít a húsára akkor tökéletes választás. De ha túl édesnek érezzük, akkor már az a túlérettségére utal.

Ahogy látjuk, számos módszer létezik, arra, hogy kiválasszuk a tökéletes termést. De ha elsőre nem is sikerül, ne csüggedjünk, egy kis gyakorlással, mi is szakértők lehetünk.

Használt ruhát venni menő!

Sokan szeretik a használt ruha piacot, hiszen fantasztikus és egyedi darabok bújnak meg olykor-olykor a túrkálókban, ami manapság már egyáltalán nem kínos dolog.

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Óvjuk okoseszközeinket, gyógyszereinket a melegtől!

Nem csak az emberek viselik nehezen a kánikulát, hanem a technológiai eszközök is megsínylik a szélsőséges időjárást. Az extrém időjárás nem csak az emberek életét nehezíti meg, de használati tárgyainkban is kárt tehet.

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.