Menü

A rágózás előnyei és hátrányai

Mentolos, nagyon mentolos, gyümölcsös, cukros, cukormentes. Van, aki minden nap rágja, van aki sohasem, és néhányan csak alkalmanként használjuk. Emellett a rágózás egyfajta kifejezőeszköz is lehet, amely hozzájárul egy adott ember személyiségéhez, megjelenéséhez. Az alábbi cikkben a rágózás főbb előnyeire és hátrányaira kaphatunk választ.

Törekedjünk a cukormentesre!

A cukormentes rágógumik legfőbb előnye, hogy nem roncsolják a fogakat, a rágás pedig növeli az agy felé történő vérkeringést, így segíthet a koncentrációban. Emellett segít a diétában, és rendszeres használata mellett csökken az igény a kalória bevitelre, valamint a szervezet energiafelhasználásának hatékonysága is növekszik. Rágózás mellett ugyanis kevesebbet eszünk, viszont energikusabbnak érezhetjük magunkat, (habár ez azért nem minden helyzetben igaz). A cukormentes rágók használata és a bőséges folyadékfogyasztás lehet a fogyókúra két legfőbb mankója. Valamint ma már szerencsére a legtöbb rágó cukormentes, és rengeteg ízvilág van, többek között a gyümölcsös is, ezáltal ha valaki nem szereti a mentolosat, akkor a gyümölcsösek is jó alternatívát jelentenek.

Melyek a rágózás egészséges hatásai

Megtisztítja a fogakat a lepedéktől

Megelőzi a fogszuvasodás kialakulását

Segít a káros szenvedélyekről való leszokásban
Üde leheletet biztosít
Fokozza a nyáltermelést, így a lepedék nem tud megtelepedni a fogakon
Javítja a száj öntisztulását
Diéta idején a rágózás csökkenti a kalóriabevitel iránti igényt

Moderálja az édességek iránti vágyódást

Segíti a falásrohamok elkerülését
Az édes íz nyugtatólag hat az ízlelőbimbókra
Segít a stressz csökkentésében is
A rágózás jótékony hatást gyakorol a memóriára

A rágózás veszélyei és hátrányai

Az állandó, és folyamatos rágózás következményeként az állkapocs elmozdulhat, vagy kilazulhat. Ezt persze nem úgy kell érteni, hogy akkor már soha többet nem lesz jó az állkapcsunk, viszont a folyamatos rágás hatására elfáradhatnak az állkapcsunk izmai is. Emellett ha valaki nagyon “csámcsog”, nagy hévvel rágózik, akkor egyfajta esztétikai hátrányt is jelent, mivel sok helyen nem szimpatikus, legyen az éppen egy orvos, vagy az iskola.

A tartós, mindennapos rágózás az ízérzékelést és az emésztést is ronthatja, mivel mindez a száj PH értékére is hatással van, és emiatt a száj kémiája is felborul. Egy idő után egyre kevésbé érzünk ízeket, vagy akár bizonyos ízeket tévesen érzékelünk. Valamint a rágózás egy idő után az emésztésben és a gyomorsav termelésben is szerepet játszik, a tartós használat hatására pedig túl sok gyomorsavunk termelődhet, amely aztán refluxot, gyomorégést eredményez.

Sokszor előforduló hiba, hogy az emberek túl sokáig rágóznak, ugyanis a megfelelő időtartam maximum 15-20 perc, és legfeljebb napi 2-3 alkalommal. Ezzel szemben gyakori, hogy az emberek sokkal hosszabb ideig, akár 1-2 óráig is használnak egy-egy darabot amely már nem feltétlenül egészséges a fogak és a száj számára sem.

A rágózás összességében jóval több előnnyel, mint hátránnyal jár. Ha megfelelő mértéket tartunk, és napi szinten maximum 2-3 alkalommal használjuk, akkor segíthetünk magunknak vele a fogyásban, segít megőrizni a száj higiéniáját és megelőzni a fogak elromlását, csökkenti a stresszt, valamint jó esetben üde leheletet és fehér fogakat biztosít.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Lúgosításra fel

Jön a jó idő, nem csak a kedvünknek kell jobbnak lennie, hanem a testünknek is ideje kiadni magából a káros anyagokat. Irány a lúgosítás!

Edzés és evés: ennyi idővel a sportolás előtt kell ennünk

Az étkezés és az edzés között legalább fél, de ételmennyiségtől és edzési típustól függően akár két órának is el kell telnie. A sportolóknak legjobb körülbelül három órával az edzés előttre időzíteni az étkezésüket.

A fekete retek gyógyhatása, felhasználása

A fekete retek télen is könnyen beszerezhető zöldség! Javasolják megfázás, influenza, de emésztési problémák esetén is. Tudj meg mindent a fekete retekről!

A cikória jótékony hatásai

Ki ne hallott volna már a cikóriakávéról, amit elsősorban a gyerekeknek adnak. De a cikória egyébként is egy széles körben elterjedt gyógynövény, amit jótékony hatásai mellett íze miatt is szívesen fogyasztanak, levele a saláták kedvelt összetevője.