Menü

A rágózás előnyei és hátrányai

Mentolos, nagyon mentolos, gyümölcsös, cukros, cukormentes. Van, aki minden nap rágja, van aki sohasem, és néhányan csak alkalmanként használjuk. Emellett a rágózás egyfajta kifejezőeszköz is lehet, amely hozzájárul egy adott ember személyiségéhez, megjelenéséhez. Az alábbi cikkben a rágózás főbb előnyeire és hátrányaira kaphatunk választ.

Törekedjünk a cukormentesre!

A cukormentes rágógumik legfőbb előnye, hogy nem roncsolják a fogakat, a rágás pedig növeli az agy felé történő vérkeringést, így segíthet a koncentrációban. Emellett segít a diétában, és rendszeres használata mellett csökken az igény a kalória bevitelre, valamint a szervezet energiafelhasználásának hatékonysága is növekszik. Rágózás mellett ugyanis kevesebbet eszünk, viszont energikusabbnak érezhetjük magunkat, (habár ez azért nem minden helyzetben igaz). A cukormentes rágók használata és a bőséges folyadékfogyasztás lehet a fogyókúra két legfőbb mankója. Valamint ma már szerencsére a legtöbb rágó cukormentes, és rengeteg ízvilág van, többek között a gyümölcsös is, ezáltal ha valaki nem szereti a mentolosat, akkor a gyümölcsösek is jó alternatívát jelentenek.

Melyek a rágózás egészséges hatásai

Megtisztítja a fogakat a lepedéktől

Megelőzi a fogszuvasodás kialakulását

Segít a káros szenvedélyekről való leszokásban
Üde leheletet biztosít
Fokozza a nyáltermelést, így a lepedék nem tud megtelepedni a fogakon
Javítja a száj öntisztulását
Diéta idején a rágózás csökkenti a kalóriabevitel iránti igényt

Moderálja az édességek iránti vágyódást

Segíti a falásrohamok elkerülését
Az édes íz nyugtatólag hat az ízlelőbimbókra
Segít a stressz csökkentésében is
A rágózás jótékony hatást gyakorol a memóriára

A rágózás veszélyei és hátrányai

Az állandó, és folyamatos rágózás következményeként az állkapocs elmozdulhat, vagy kilazulhat. Ezt persze nem úgy kell érteni, hogy akkor már soha többet nem lesz jó az állkapcsunk, viszont a folyamatos rágás hatására elfáradhatnak az állkapcsunk izmai is. Emellett ha valaki nagyon “csámcsog”, nagy hévvel rágózik, akkor egyfajta esztétikai hátrányt is jelent, mivel sok helyen nem szimpatikus, legyen az éppen egy orvos, vagy az iskola.

A tartós, mindennapos rágózás az ízérzékelést és az emésztést is ronthatja, mivel mindez a száj PH értékére is hatással van, és emiatt a száj kémiája is felborul. Egy idő után egyre kevésbé érzünk ízeket, vagy akár bizonyos ízeket tévesen érzékelünk. Valamint a rágózás egy idő után az emésztésben és a gyomorsav termelésben is szerepet játszik, a tartós használat hatására pedig túl sok gyomorsavunk termelődhet, amely aztán refluxot, gyomorégést eredményez.

Sokszor előforduló hiba, hogy az emberek túl sokáig rágóznak, ugyanis a megfelelő időtartam maximum 15-20 perc, és legfeljebb napi 2-3 alkalommal. Ezzel szemben gyakori, hogy az emberek sokkal hosszabb ideig, akár 1-2 óráig is használnak egy-egy darabot amely már nem feltétlenül egészséges a fogak és a száj számára sem.

A rágózás összességében jóval több előnnyel, mint hátránnyal jár. Ha megfelelő mértéket tartunk, és napi szinten maximum 2-3 alkalommal használjuk, akkor segíthetünk magunknak vele a fogyásban, segít megőrizni a száj higiéniáját és megelőzni a fogak elromlását, csökkenti a stresszt, valamint jó esetben üde leheletet és fehér fogakat biztosít.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.