Menü

Miért kívánjuk jobban a szénsavas italokat hőség idején?

A nyári hőség kellős közepén gondolkodtál-e már azon, hogy miért kívánod ilyenkor jobban a szénsavas italokat? Ebben az időszakban megnő a folyadékfogyasztás, és ahogy egyre nő a hőmérséklet, úgy nő a különféle szénsavas italok (sör, üdítőitalok stb.) eladási száma is.

Sokan ilyenkor nyúlnak a szódához. Ez azonban nemcsak a hirdetéseknek köszönhető, a háttérben tudományos okok is meghúzódnak, miért érezzük úgy, hogy a szénsavas italok jobban oltják a szomjunkat.

A szigorú megközelítés azt ajánlja, hogy nyáron is kizárólag sima vizet fogyasszunk. Ennek az az oka, hogy a forróság ideje alatt egyre többet izzadunk, és minél több izzadságot termelünk, annál több folyadékot veszítünk. A megfelelő hidratációhoz tehát növelni kell a folyadékbevitelt.

Ahogy azonban egyre melegebbé válik az időjárás, és egyre több folyadékot kívánunk, legtöbbször el kezdünk olyan folyadékok után vágyódni, amelyek élvezetet is nyújtanak.

Furán hangozhat, de a hideg folyadékok hűtő hatása nem a hőmérsékletüknek, hanem inkább a rehidrációs képességüknek köszönhető. Egy kis mennyiségű hideg folyadék hűtő hatása azonban nem tart sokáig, mivel a belső szervek hamar felmelegítik. Ha nagy mennyiséget fogyasztunk, az viszont lelassíthatja a véráramlást, és így megakadályozza a testet, hogy továbbítsa a hőt, ami akár veszélyes is lehet.

Továbbá, ott van a tény, hogy a magas kalóriatartalmú italok az anyagcserének is adnak egy nagy pofont. Ez további hőt generál, amikor a szervezet megpróbálja ezeket lebontani.

A hideg italok hűtő hatása pszichológiailag sokkal erősebb, mint fizikailag. Ezek után felmerül a kérdés, hogy a szénsavas italok valóban jobban lehűtenek-e minket, vagy ez is csak illúzió?

A válasz attól is függ, milyen szénsavas italról beszélünk. Az ízesítetlen, szénsavas ásványvízről elmondhatjuk, hogy nemcsak hogy lehűt minket, de még jobban is képes erre, mint a tiszta csapvíz. Ezt egy japán kutatócsoport egy kisebb kísérlet keretein belül vizsgálta meg.

Valószínűleg többen is észrevettük, hogy a citrusos ízesítésű ásványvizek és üdítőitalok, amelyek nem túl édesek, mintha jobban oltanák a szomjat, és hatásuk tovább is tart. Ez a savanyú italok nyálképződésre való hatásával magyarázható. A kiszáradt száj a test egy módszere, hogy jelezze nekünk, hogy hidratálnunk kell. A savanyú íz serkenti a nyálképződést, és azt az illúziót kelti, hogy folyamatosan hidratálva vagyunk még akkor is, miután befejeztük az ivást.

Természetesen megvan az egyszerű oka is, hogy az emberek nagy része miért választja a sima víz helyett a szénsavas italokat: sokan kellemesebb ízűnek tartják ezeket, így nem okoz gondot a megfelelő mennyiség elfogyasztása. Kutatások szerint nem is az aroma vagy az íz az, ami a legjobban számít, hanem az érzés, amit ezek fogyasztása okoz. A szervezet hasonlóan reagál a szén-dixodra, mint amikor a fájdalomért felelős receptorok bekapcsolnak. A trükk az, hogy a receptorokat kellő mértékben kell stimulálni, így azok kellemes érzést fognak biztosítani, nem fájdalmasat. Tehát az egész reakció a savasságtól függ, és azt már jól tudjuk, hogy a megfelelő savasság frissítő érzést biztosít.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.