Menü

Baljós árnyak: 5 jel, amely azt mutatja, hogy ideje új állás után nézni

Mindannyian voltunk már olyan helyzetben, hogy a munkánkban már nem találtunk túl sok örömet, ugyanakkor annyira rossz sem volt a helyzet, hogy mindenáron ki akarjunk lépni.

1.Azt csináljuk, amit mások szerint tennünk kellene!

Éreztük már valaha úgy, hogy az életünk a másoknak való megfelelés végeláthatatlan sorozata? Nézzünk magunkba és ismerjük fel, ha valójában azért dolgozunk az adott területen/munkahelyen, mert a szüleink elvárásainak szeretnénk megfelelni, le akarjuk nyűgözni a barátainkat vagy egy elképzelt ideálképet kergetünk.

Ha így van, akkor nem vagyunk hűek önmagunkhoz, és ez előbb-utóbb lelki és testi tüneteket fog ölteni. Gondoljuk át, hogy mit akarunk az élettől, tegyünk konkrét lépéseket ennek eléréséért már ma!

2. A munka monoton unalommá vált!

Nagy a különbség, hogy egy egyébként élvezetes munkahéten időközönként el kell látnunk unalmasabb feladatokat, vagy a munkahelyen tőlünk elvárt feladatok egésze olyan, hogy kiöli az életkedvet belőlünk. Ha azon vesszük észre magunkat, hogy folyamatosan arról álmodozunk, hogy kiszakadva a lélekölő unalomból lelkesítő és kreatív munkát végezhetünk, ideje, hogy valóra váltsuk álmainkat!

3. Bullying – azaz a zaklatás bármely formája

Sajnos a munkahelyi zaklatás valódi probléma, amellyel sok alkalmazott szembesül, de gyakrabban söprik a szőnyeg alá a kérdést, minthogy kivizsgálnák. Az esetek többségében a zaklatók 61%-a felettes pozícióban van, 33%-uk pedig kolléga.

Ha a munkáltatók nem érzik biztonságban magukat, félnek és valós fenyegetettséget tapasztalnak, akkor a munkahelyen valószínűleg mérgező kultúra uralkodik. A zaklatás formája is elég változatos: lehet szexuális, fizikai és online zaklatás, akár zsarolás is.

4. Irodai pletykák

Ha gyakran kapnak szárnyra pletykák a munkahelyen, az szintén a mérgező munkahelyi légkör jele. Az irodai pletykák és a negatív kommunikáció hátrányosan befolyásolják a kollegiális kapcsolatokat, így többek között a csapatmunkát is.

5. A főnök, akitől mindenki menekül

A nem megfelelő képességekkel rendelkező, esetleg egyenesen rosszindulatú vagy nárcisztikus vezetők gyakran megteremtői a toxikus munkahelyi légkörnek. Egy olyan főnök, aki folyamatosan megsérti a beosztottjai önbecsülését, önbizalmát és megkérdőjelezi a képességeiket, számszerűsíthető károkat okoz a cégnek.

A fentieken kívül egyébként ugyanúgy a mérgező munkahelyi légkör jele lehet az elismerés hiánya, a favoritizmus, az alvászavar, a folyamatos túlóra, a túlzott és teljesíthetetlen elvárások, az egyenlőtlen feladatkiosztás és a kiszámíthatatlan előmeneteli folyamat is.

Krónikus stressz

Amennyiben a munkavállaló reggelente fáradtan ébred és külön kényszerítenie kell magát arra, hogy dolgozni menjen; nemcsak a munkahelyén, hanem otthon is állandóan feszült és ideges, akkor több mint valószínű, hogy a krónikus stressz áll a háttérben. Ez egyébként gyakran akadályozza és megmérgezi a családdal, valamint a barátokkal együtt töltött időt is.

A kutatók korábban kétféle munkahelyi környezetet azonosítottak: az együttműködésen alapulót és a mérgezőt.

Az esetek többségében mérgező munkahelyi légkör a nárcisztikus viselkedésre vezethető vissza, amikor egy vezető beosztású munkatárs vagy egy kolléga visszaél a hatalmával. Ilyen red flag lehet például a támadó jellegű és agresszív kommunikáció, a vezetők és munkatársak fenyegető magatartása, a zaklatás és kiközösítés bármely formája.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.