Menü

Csendeskönyv a gyereknek

Amikor ajándékot vásárolunk a gyerekeknek, mindig a legmegfelelőbbet próbáljuk megkeresni. Fejlesszen is, de a csöppségnek is tetsszen, illetve próbáljuk elérni, hogy ne a sarokba végezze fél óra múlva. Nem állíthatom, hogy minden babának beválik a csendeskönyv, de a legtöbb nebuló élvezettel játszik vele. Nem olcsó mulatság, de hát a gyerekért mindent.

Mi a csendeskönyv?

Puha filc anyagból készült, készségfejlesztő, foglalkoztató könyvecske. Más néven matató könyvnek is nevezik, hiszen minden oldalán található valami színes matatni való. Azt szokták tanácsolni a védőnők, hogy hagyjuk a gyereket egyedül is játszani. Ez a termék, arra is tökéletes, hogy a baba egyedül fedezze fel az oldalakat, de emellett a közös játékra is teret enged. A benne található figurákkal, képekkel akár mondókázásra, vagy mesélésre is lehetőség nyílik. Lehet bennük gombolni, tépőzárakat illeszteni, cipőt kötni, óramutatókat állítgatni, számolni, színeket és formákat párosítani. Megismerni a természetet, vagy megtanulni a mindennapi tevékenységeket.

Ezek a játékok kifejezetten gyerekeknek és az ő életkorukhoz kapcsolódóan készülnek. Így az érdeklődési körüket és a megfelelő tanulási lehetőséget is megadják számukra. Mivel már több kézműves is készít ilyeneket, így már a személyre szabás is megvalósítható. A könyv tartalmazhatja ezáltal a gyerek nevét, kedvenc színeit, állatait stb. Illetve már úgy is kérhetjük, hogy később is bővíthetőek legyenek a lapokkal, ennek köszönhetően, bármikor módosíthatjuk a termék tartalmát. Akár a televízióban vagy tableten nézett meséket is kiválthatjuk velük.

Mit fejleszt?

Elsősorban egy éves kortól ajánlják. Hiszen bölcsődés, illetve óvodás kortól már különös gondot fordítunk az olyan tevékenységekre vagy foglalkozásokra, amelyek a finom motorikus készségek fejlesztését, főleg az ujjak, a szemek és a száj koordinált mozgását, szolgálják. Maga a finommotorika a kézi finommozgások megfelelő összehangolását jelenti, ami később az iskolában lehetővé teszi a helyes ceruza, illetve tollfogást és az írás elsajátítását. Tehát a mozgatható részletek a játék során fejlesztik a szem-kéz koordinációt, gondolkodást, fantáziát, memóriát, finommotorikát.

Magyarországon már régóta megtalálhatóak a csendeskönyvek, de még így is van olyan környék, ahol nem is ismerik. Emellett pedig elég drága kiadásnak mondható. Ez sajnos a részletgazdagságban és az elkészítésének idejében rejlik. Az ötletelés, tervrajzkészítés, igényfelmérés, anyagbeszerzés, majd a kézzel varrás, mind-mind kiadás. Ám én úgy tartom, a kézműves munkának nincs párja! Az alapanyag nem olcsó mulatság, nem beszélve a szerszámokról. Elsősorban egy jó tűre van szükség, meg egy gyűszűre, hímző és varrócérnára, ollóra, különböző vágóeszközökre, varrógépre, lyukasztóra, ragasztópisztolyra, patentozó készletre. Filc, nemez, „freezer” papír is kell a másoláshoz, de a lapok összefűzéséhez is be kell szerezni a kellékeket.

Ha valaki nem akar bajlódni, akkor az interneten számtalan készterméket is beszerezhet. Ha pedig a gyerekünk kinövi, akkor se kell kétségbe essünk, hiszen elrakhatjuk emlékbe neki és majd, ha ő is szülővé válik, továbbörökítheti a textilkönyvecskét.

Tudatos tartalomfogyasztás: mire figyeljen a szülő?

Az emberek ma már szinte életkortól függetlenül használják az okostelefonokat és a közösségi oldalakat, amelyek akár ártalmasak is lehetnek, legfőképpen fiatalokra, gyerekekre. Hogyan lehetünk mi magunk is tudatos fogyasztók és mire figyeljünk szülőként?

Mennyi baktériumot szed össze egy kisgyerek az udvaron?

A minap néztem arról egy videót, hogy mennyi baktérium van egy kisgyerek kezén játszótér után. A tanulmány eredményét egy mikrobiológus mutatta meg.

Korai zenei nevelés fontossága

Születésünktől kezdve megvan az a képességünk, hogy észleljük a dolgok zeneiségét. Sőt, ez a képességünk segít minél hamarabb megérteni a világ történéseit. Talán nem is olyan véletlen, hogy összehangolódásnak nevezzük az újszülöttekkel való kezdeti összecsiszolódást. Számukra még ez az elsődleges információforrás, és ennek további támogatása a fejlődési területek mindegyikére pozitív hatással lesz.

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.