Menü

Természetes probiotikum forrásaink

A természetes probiotikum források azért fontosak, mert felturbózzák az immunrendszert. Melyek ezek a probiotikumok és milyen ételekkel vihetjük be? A bélflóra egészségével foglalkozunk.

A bélflóra egészsége nélkülözhetetlen a megfelelő immunvédelemhez, melyet probiotikus ételekkel remekül megtámogathatunk. A probiotikumok élő mikroorganizmusok, melyek hasznos baktériumokat tartalmaznak és amelyek az emésztőrendszerben élve fenntartják a bélflóra egyensúlyát.

Miért ennyire fontosak a probiotikumok?

A probiotikumok fontosságáról a legtöbben már hallottunk, hiszen emésztési nehézségek, hasmenés, puffadás vagy antibiotikumos kezelés esetén az egyik leghasznosabb étrend-kiegészítőnek számítanak.

Mely ételekben találjuk meg ezeket?

Például olyan tejtermékekben, amelyek elsősorban lakto-, és bifidobacillusokat tartalmaznak megfelelő mennyiségben, ezek pedig hozzájárulnak a megfelelő bélflóra kialakulásához, ezáltal támogatják az immunrendszert.

A probiotikumokat tartalmazó fermentált tejtermékeket érdemes előnyben részesíteni, úgy, mint a kefir, a joghurt és az erjesztett élelmiszerek, például a kovászos uborka fogyasztása előnyös lehet számos betegség kezelésében.

Jól tudom, hogy ma a tejtermékek fogyasztásának egészséges mivolta megosztó téma, nem népszerűek ma már, számos diéta ellenzi őket, azonban tény, hogy hiányuk alacsonyabb fehérje- és kalciumbevitelhez, a bélflóra kedvezőtlen változásaihoz vezethet.

Amennyiben lehetséges, a probiotikumokat természetes forrásokból fedezzük, tehát élelmiszerekből vigyük be.

A legújabb kutatások azt is bizonyítják, hogy a probiotikumok jótékony hatásai jóval túlmutatnak azon, amit jelenleg tartunk róluk, például rendkívüli szerepet tulajdonítanak nekik a fogyásban is, ugyanis megszabadítanak a zsírtól, csökkentik az étvágyat, hatékonyabb velük a zsírégetés és megteremtik a hormonális egyensúlyt.

A probiotikumok fogyásra gyakorolt hatása miatt nagyszerű kiegészítés lehet a megfelelő diéta és testmozgás mellé.

Beszéljünk a probiotikum gyilkos ételekről is!

Antibiotikumok, cukor, klóros csapvíz, fehér- liszt és kenyér, péksütemények, valamint a génkezelt élelmiszerek negatív hatásúak, jobban tesszük, ha ezeket kiiktatjuk az étrendünkből.

Étrendkiegészítőkből is fedezhetjük ezeket a jótékony baktériumokat, de ha ezt el szeretnénk kerülni, akkor válasszuk a fermentált ételeket, joghurtot, kefirt, ha pedig nem fogyasztunk tejterméket, akkor a kovász, a kombucha (fermentált fekete tea), a kimchi (fermentált káposzta), a tempeh és a miso (fermentált szójakészítmények) is szuper választás lehet, ahogy bármely fermentált zöldség is.

A sokoldalú rozmaring

A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.

Melyik sófajta a legegészségesebb?

Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!

Mit kell tudni az inozitról?

Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.

Az acerola jótékony hatásai

Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.

Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?

A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.