Menü

Ha fáj a térdünk…

A térdünk számos ok miatt fájhat, megsérülhet, elkophat benne a porc, a megfelelő kezelés és a várható gyógyulási idő azonban csak a térdfájdalom okának pontos tisztázása után lehetséges.

Amikor megfájdul valamink, hirtelen mindent megígérünk magunknak, elkötelezettek leszünk a megelőzésben, az egészséges életmódban, aztán vagy kitart ez az elhatározás és a lelkesedés, vagy nem, mindenesetre a következő tanácsokat fogadjuk meg akkor is, ha megvan a baj és akkor is, ha megelőzni szeretnénk.

A túl sok ülőmunka mellett kezdjünk el sportolni!

A túl sok pihenés elgyengítheti az izmokat, ami tovább fokozhatja a fájdalmat. Ezért mindenképpen érdemes egy mozgásban gazdagabb életmódra törekedni, különösen, ha ülőmunkát végzünk.

Végezzünk kardio- és izomfejlesztő mozgást is! Ez megerősíti a térd körüli izmokat, és fenntartja a flexibilitást, ahogyan a nyújtógyakorlatok is. Kardio mozgás például az úszás, az aerobik, az elliptikus tréneren végzett mozgás – ráadásul ezek ízületkímélőek is.

Ha fáj a térdünk, akkor kíméljük az ízületeket, ne terheljük túl, kerüljük a megterhelő mozgást, az aszfalton futást, az ugráló mozdulatokat, mert ezek ronthatnak a helyzeten.

Kerüljük el az eséssel járó sportokat, de a hétköznapi életben se próbáljunk fájós térddel létrára mászni, székre állni, mert sokszor akkor történnek balesetek, amikor otthonunkban a hétköznapi tevékenységeinket végezzük.

A térdproblémák megelőzésének első lépcsőfoka az optimális testsúly megszerzése és megtartása, valamint a hirtelen irányváltást igénylő, eséssel járó sportok kerülése.

Viseljünk megfelelő lábbelit és kerüljük a magas sarkú cipő viselését. Fogyasszunk rendszeresen magnéziumot és omega-3 kiegészítőt, évente egyszer tartsunk három hónapos porcvitamin kúrát.

Ha megtörtént a baj, jegeljük, borogassuk, kenjük, polcoljuk fel a sérült lábat.

Természetes otthoni gyógymódok a térdfájdalom gyulladás enyhítésére:

hideg borogatás, mely csökkenti az adott terület vérbőségét, a duzzadást és a fájdalmat is.
almaecet fogyasztása: két kávéskanál almabor ecetet két csésze szűrt vízben keverjünk el és kortyolgassuk ezt a keveréket a nap folyamán. Keverjünk össze egy evőkanál almabor ecetet egy evőkanál olívaolajjal és ezzel masszírozzuk a térdünket naponta kétszer, amíg a fájdalom meg nem szűnik.
Fogyasszunk gyömbért és kurkumát a gyulladás csökkentésére, akár kapszula formájában is megtalálható már a drogériák polcain. A kurkuma hatásosan és természetes módon kezeli a térdfájdalmat.
Görögszéna mag. A görögszéna mag gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Emellett melegek és jótékony hatásúak a köszvény eredetű térdfájdalom kezelésében.
Az eukaliptusz olaj is fájdalomcsillapító és hűsítő hatású.

Ha a térdfájás nem szűnik meg egy-két hét alatt, keresse fel orvosát, hogy kiderítsék a fájdalom pontos okát.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?

Mi mindenre jó a CT-vizsgálat, és mikor lehet rá szükséged?

Bizonyos betegségek esetén a röntgen- vagy az ultrahangvizsgálat nem elegendő a diagnózis felállításához. Ilyenkor szükség lehel a komputertomográfia (CT) képalkotó eljárásra, amely háromdimenziós felvételeket készít a test egy adott szegmenséről, így részletesebb képet biztosít a szövetekről, az erekről és a csontokról. Milyen esetekben rendelnek el az orvosok CT-vizsgálatot?

Lúgosításra fel

Jön a jó idő, nem csak a kedvünknek kell jobbnak lennie, hanem a testünknek is ideje kiadni magából a káros anyagokat. Irány a lúgosítás!

Mammográfia, ne hanyagold el

A szűrővizsgálatok nagyon fontosak egyészségünk megőrzésének érdekében, a nők körében nem csak a méhnyakrák szűrésének, hanem az emlőrák szűrésének is komoly jelentősége van.