Menü

Hogyan mentsük meg a mentát?

Nálunk elképzelhetetlen az, hogy a kertünkbe, vagy éppen cserépben az ablakban, vagy erkélyen ne jelenjen meg a menta. Ugyanis nyáron nagyüzembe készülnek a limonádék és a különböző frissítő italok, amelyeknek egyik elengedhetetlen kelléke nálunk a menta. Ez a növény végigkísérte a sok költözködésünket. Minden albérletben, saját ingatlanban próbálkoztunk a férjemmel életben tartani egy kis bokrot. Nem túl nagy sikerrel. Mentségemre legyen én mindennel próbálkoztam, de vagy a hernyók ették meg vagy a levéltetű miatt száradt el, vagy mindig valami érte.

Mindezeken nem csüggedve, ismét beszereztünk pár tövet. Gyönyörűen nőt, élénk színe volt, és szerette a helyét is, azonban pár napja ismételten fogytak a levek a tőről. Majd a reggeli kávém iszogatása közben, szemben ülve a növénnyel, határoztam el, hogy itt a vége. Bármi áron, de én megmentem a mentát és örökre búcsút mondok ennek a kárhozatnak. Így történt az, hogy mély kutatásba és kérdezősködésbe kezdtem a téma kapcsán.

A menta nagyon ellenálló, gondozása egyszerű, de mivel ő is a körforgás része, természetesen vannak kártevői. Mint a legtöbb növénynél, itt is megtalálható néhányuk, mint például a hangyák, gombák, atkák, levéltetvek, hernyók, rágcsálók stb.

A legtöbb mentafaj leveleit, gyakran a hajtásait is megfertőzi a mentarozsda nevű gomba Sokszor előforduló kórokozó, az év bizonyos szakaszában. Mentafélék évelő növények, ezért több évig ugyanazon a területen nő, ebből kifolyólag a kórokozó felszaporodása igen magas.

A rozsdagombára jellemző, hogy több féle spóraformája fejlődik ki, és azok tünetei igen eltérőek. Jellegzetes alakúak, színűek. A tavaszi spórák sárga színű, csészéhez hasonló apró képletekben fejlődnek a hajtásokon, amin megvastagodást, görbülést, deformációt okoznak. A nyári spórákat képező rozsdabarna, apró, 1 mm körüli, kör alakú telepek a levelek hátoldalán, ritkán a színén találhatóak meg. Az apró telepeket sárga gyűrű övezheti. A fertőzött levelek elsárgulnak, elszáradnak, lehullanak a talajra, ahonnan a gomba újra fertőzi a növényt. Nyár végén, ősszel kifejlődnek a téli spórák telepei, színük sötétbarna, a gomba telelését biztosítják.

A károk közé sorolhatjuk, hogy a felhasználható levek száma csökken, a növekedése lassul, a levelek illóolaj tartalma is alacsonyabb, mint az egészséges növényé. A védekezés a fertőzés ellen elég nehéz. A fertőzött hajtások levágásával és gombaölőszer permetezésével tudjuk, csak kezelni a problémát. A gomba felszaporodását a talaj felszínére hullott beteg levelek is fokozzák. Az onnan induló fertőzést a talajba forgatásukkal tudjuk biztosítani. Rozsdagombával fertőzött mentaleveleket étkezés céljából a felhasználása tilos!

A fehér légy is kedveli a mentát. Számos növény nedvével táplálkozik, beleértve a mentát is. Ezen kívül olyan anyagot választ ki, amely vonzza a gombát. Így már mindjárt két problémával nézünk szembe. A hernyók olyan állatok, amelyek a végén felfalhatják az egész növényt, ha nem vigyázunk. Amint látjuk, hogy kilyukadt vagy megrágta a leveleit, azonnal kezelnünk kell. Itt is a permetezést ajánlják, de ha ezzel nem szeretnénk élni, akkor kézzel szedegessük le a váratlan vendégeket.

Amint látjuk, hogy valami megbetegedés éri a növényünket, ne habozzunk, azonnal cselekedjünk. Ugyanis ha várunk a problémával, akkor annyira elharapózhat a dolog, hogy elveszíthetjük az összes mentánkat. Nagyon fontos, hogy a fertőzött, leveleket, szárat, semmiféle képen se használjuk fel.

Az OCD negatív hatásai a magánéletre

Egyszerű meghatározása szerint a kényszerbeteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar gondolni, a feszültség oldására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni. A skizofréniával ellentétben a beteg tökéletesen tisztában van cselekedetei belső eredetével és abszurditásával, nem veszíti el a kapcsolatot a való világgal.

Hogyan tartsuk fent a motivációt?

Ahhoz, hogy elérjük a céljainkat, szükségünk lesz arra, hogy folyamatosan motiváltak maradjunk. Ez azonban nem jön mindig könnyedén, éppen ezért érdemes foglalkozni a motiváció kérdésével.

A social media új biznisze: Az influencer sportitalok

Az utóbbi években egyre több híresség és közösségi média influencer dob piacra saját márkájú sportitalokat, amelyeket gyakran a testmozgás elősegítésére, és az egészség fokozására hirdetnek, a legnépszerűbb ezen termékcsaládból a Prime. Bár ezek a termékek népszerűek lehetnek a követőik körében, fontos megvizsgálni azok valódi összetevőit és káros hatásait. Ezen italok többségében egyáltalán nem kapcsolódnak a sporthoz, csupán az internet egy új lehetőségét használják ki.

Gyógynövények, amelyek segítenek fáradtság ellen

A fáradtságot többek közt okozhatja a nem megfelelő, többször megszakított alvás, rossz étrend, stressz, depresszió, dohányzás, alkoholfogyasztás, testmozgás hiánya, a sokat repülőknél pedig a jet lag (időeltolódással járó fáradtság).

Eladó nélküli nonstop boltok nyitnak hamarosan Magyarországon

Új boltok nyílnak Magyarországon: sosem zárnak be, és nem lesz bennük eladó! Kassza és eladó nélküli, éjjel-nappal nyitva tartó boltok érkeznek Magyarországra, az első üzletek pedig várhatóan nyáron nyitnak majd-olvastam a neten a minap.