Menü

A zene hatásai a babákra

A kellemes hangok, a zenehallgatás, a várandósság alatti éneklés, bizonyítottan hatással van a magzatra a pocakban. A zene abszolút pozitív hatásai régóta köztudottak, a kicsiknek való éneklés sok szempontból fejlesztő lehet.

A várandósság alatti zenehallgatással, énekléssel nagyon korán, már a tizenhatodik héten kapcsolatot teremthet magzatával a kismama, hiszen a kicsi mindent hall és érzékel.

Mint ismeretes, a kisbabák az anyaméhben már 16 hetesen, azaz kb. 11 centisen már hallanak. Így ettől az időszaktól kezdve érdemes őket megismertetni a zenével is, hiszen a fülük már elég fejlett ahhoz, hogy meghallják a kinti hangokat.

Ma már az is biztos, hogy az újszülöttek egyértelműen emlékeznek az anyaméhen belül hallott hangokra, hiszen a születés után sokkal erősebben reagálnak az anya hangjára, illetve a már magzati korban hallott zenékre. Annyi bizonyos, hogy mindennél jobban hat a babákra, ha szüleik énekelnek nekik, ez egy meghitt légkört teremt magzat és szülei között, melyre a születés után is emlékeznek és sokszor ezekre a dallamokra nyugodnak meg, alszanak el.

Már írtunk róla, de mindig aktuális téma, hogy az énekléstől, hangszeres játékoktól a gyerek érzelmi intelligenciája magasabb lesz, ami pedig segít abban, hogy empatikusabb, érzékenyebb felnőtté váljék.

A zenén belül különösen a komolyzenével való ismerkedésnek vannak jó hatásai, ami sajnos napjainkban már nem túl közkedvelt és gyakori, pedig ennek a zenei műfajnak kiváló hatásai vannak a kicsik számára és ez bizonyított tény. Kutatások számolnak be arról, hogy a komolyzene személyiségfejlesztő hatású, segíti a nyelvi fejlődést, megnyugtat, hat a félelemre, fejleszti a memóriát, segíti a szociális fejlődés és mindeközben szórakoztat is.

Arról is rengeteg tudományos hír van, hogy annak a gyermeknek, amelyik már korán hallgat komolyzenét, kevesebb problémája lesz az írással, olvasással.

Milyen komolyzenét hallgassunk a picikkel?

A szakemberek Brahms: Altatóját, Bach: 156-os kantáta című művét, de Saint-Saens: Az állatok karneválja című darabját ajánlják különösen a babáknak. Az interneten találhatunk kisbabáknak való zenei összeállításokat, programokat is.

Az is nagyon jó, ha anyuka maga játszik zenekarban, vagy zenél otthon és ezzel terhessége alatt és után is megismerteti, megkedvelteti a gyermekével a zenét. Úgy tűnik, nem lehet elég korán kezdeni a zene és a komolyzene hallgatását, keressünk gyermekeinknek bátran komolyzenét és figyeljük a hatásokat.

Kutya a családban

Lakótelepen nőttem fel, sajnos soha nem volt háziállatom, így nem volt lehetőségem megtapasztalni, milyen érzés egy házi kedvenc a családban, ám költözésünk óta fontolgatom, hogy menhelyről hazaviszek egy kutyust.

Egyre több az internetes csaló!

Mindig fontos felhívni a figyelmet az online csalásokra, de most különösen aktuális téma, hogy miért vigyázzanak a netes vásárlásokkal, hogyan ismerhetők fel az internetes csalók!

Hogyan legyünk sikeresek egy rapid randin?

Jelentkeztem egy rapid randira, de mi a jó isten ez az egész? Hogy kell egy ilyen helyen beszélgetni, viselkedni? Sikeres szeretnél lenni az este alatt, de nem tudod, hogy hogyan kezdj hozzá majd a beszélgetésekhez. Értelemszerűen mindenki pozitív visszajelzéseket szeretne kapni. Az alábbi cikkben arra kaphatunk választ, hogy milyen formában és milyen kérdésekkel érdemes egy ilyen estére felkészülni.

Iskolai telefonhasználat pro és kontra

Mai témánk apropóját az adta, amit a minap olvastam a világhálón: a brit iskolákban szigorú ellenőrzési rendszert vezetnek be: az iskolák felelőssége lesz, hogy a diákok ne használhassák a mobiltelefonjukat a tanórákon. Iskolai telefonhasználat pro és kontra.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?