Menü

A zene hatásai a babákra

A kellemes hangok, a zenehallgatás, a várandósság alatti éneklés, bizonyítottan hatással van a magzatra a pocakban. A zene abszolút pozitív hatásai régóta köztudottak, a kicsiknek való éneklés sok szempontból fejlesztő lehet.

A várandósság alatti zenehallgatással, énekléssel nagyon korán, már a tizenhatodik héten kapcsolatot teremthet magzatával a kismama, hiszen a kicsi mindent hall és érzékel.

Mint ismeretes, a kisbabák az anyaméhben már 16 hetesen, azaz kb. 11 centisen már hallanak. Így ettől az időszaktól kezdve érdemes őket megismertetni a zenével is, hiszen a fülük már elég fejlett ahhoz, hogy meghallják a kinti hangokat.

Ma már az is biztos, hogy az újszülöttek egyértelműen emlékeznek az anyaméhen belül hallott hangokra, hiszen a születés után sokkal erősebben reagálnak az anya hangjára, illetve a már magzati korban hallott zenékre. Annyi bizonyos, hogy mindennél jobban hat a babákra, ha szüleik énekelnek nekik, ez egy meghitt légkört teremt magzat és szülei között, melyre a születés után is emlékeznek és sokszor ezekre a dallamokra nyugodnak meg, alszanak el.

Már írtunk róla, de mindig aktuális téma, hogy az énekléstől, hangszeres játékoktól a gyerek érzelmi intelligenciája magasabb lesz, ami pedig segít abban, hogy empatikusabb, érzékenyebb felnőtté váljék.

A zenén belül különösen a komolyzenével való ismerkedésnek vannak jó hatásai, ami sajnos napjainkban már nem túl közkedvelt és gyakori, pedig ennek a zenei műfajnak kiváló hatásai vannak a kicsik számára és ez bizonyított tény. Kutatások számolnak be arról, hogy a komolyzene személyiségfejlesztő hatású, segíti a nyelvi fejlődést, megnyugtat, hat a félelemre, fejleszti a memóriát, segíti a szociális fejlődés és mindeközben szórakoztat is.

Arról is rengeteg tudományos hír van, hogy annak a gyermeknek, amelyik már korán hallgat komolyzenét, kevesebb problémája lesz az írással, olvasással.

Milyen komolyzenét hallgassunk a picikkel?

A szakemberek Brahms: Altatóját, Bach: 156-os kantáta című művét, de Saint-Saens: Az állatok karneválja című darabját ajánlják különösen a babáknak. Az interneten találhatunk kisbabáknak való zenei összeállításokat, programokat is.

Az is nagyon jó, ha anyuka maga játszik zenekarban, vagy zenél otthon és ezzel terhessége alatt és után is megismerteti, megkedvelteti a gyermekével a zenét. Úgy tűnik, nem lehet elég korán kezdeni a zene és a komolyzene hallgatását, keressünk gyermekeinknek bátran komolyzenét és figyeljük a hatásokat.

Használt ruhát venni menő!

Sokan szeretik a használt ruha piacot, hiszen fantasztikus és egyedi darabok bújnak meg olykor-olykor a túrkálókban, ami manapság már egyáltalán nem kínos dolog.

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Óvjuk okoseszközeinket, gyógyszereinket a melegtől!

Nem csak az emberek viselik nehezen a kánikulát, hanem a technológiai eszközök is megsínylik a szélsőséges időjárást. Az extrém időjárás nem csak az emberek életét nehezíti meg, de használati tárgyainkban is kárt tehet.

Nevelési módszerek, amelyek nem tesznek jót a gyermeknek

Minden szülő a legjobbat szeretné gyermekének. Nem mindig tudatosítjuk azonban, hogy nem jó mindenáron a „legjobb“ szülőnek lenni, olyannak, aki gyermekének mindent megvásárol, amit az akar, vagy megoldja helyette a problémáit és akárhányszor leesik, mindig felveszi. Az ilyen módszerrel számos fontos leckétől fosztjuk meg gyermekünket, mellyel még gyerekkorában kellene megbirkóznia, amikor a következmények még nem fájnak annyira, mint felnőttkorban.

A túlzott engedékenység nem tesz jót

Mennyi engedékenység fér össze a gyerekneveléssel? A humánus nevelésnek része a „megengedés”, tehát az a szülői magatartás, hogy nem teljes mértékben kontroll nélkül, de viszonylagos rugalmassággal engedjük érvényre jutni a gyerek akaratát. Az engedékenység nem egyenlő a megengedéssel. A „megengedés” önmagában még nem valami nagylelkű dolog, hanem elvárható valakitől, aki nem kívánja rabságban tartani a másikat.