Menü

A zene hatásai a babákra

A kellemes hangok, a zenehallgatás, a várandósság alatti éneklés, bizonyítottan hatással van a magzatra a pocakban. A zene abszolút pozitív hatásai régóta köztudottak, a kicsiknek való éneklés sok szempontból fejlesztő lehet.

A várandósság alatti zenehallgatással, énekléssel nagyon korán, már a tizenhatodik héten kapcsolatot teremthet magzatával a kismama, hiszen a kicsi mindent hall és érzékel.

Mint ismeretes, a kisbabák az anyaméhben már 16 hetesen, azaz kb. 11 centisen már hallanak. Így ettől az időszaktól kezdve érdemes őket megismertetni a zenével is, hiszen a fülük már elég fejlett ahhoz, hogy meghallják a kinti hangokat.

Ma már az is biztos, hogy az újszülöttek egyértelműen emlékeznek az anyaméhen belül hallott hangokra, hiszen a születés után sokkal erősebben reagálnak az anya hangjára, illetve a már magzati korban hallott zenékre. Annyi bizonyos, hogy mindennél jobban hat a babákra, ha szüleik énekelnek nekik, ez egy meghitt légkört teremt magzat és szülei között, melyre a születés után is emlékeznek és sokszor ezekre a dallamokra nyugodnak meg, alszanak el.

Már írtunk róla, de mindig aktuális téma, hogy az énekléstől, hangszeres játékoktól a gyerek érzelmi intelligenciája magasabb lesz, ami pedig segít abban, hogy empatikusabb, érzékenyebb felnőtté váljék.

A zenén belül különösen a komolyzenével való ismerkedésnek vannak jó hatásai, ami sajnos napjainkban már nem túl közkedvelt és gyakori, pedig ennek a zenei műfajnak kiváló hatásai vannak a kicsik számára és ez bizonyított tény. Kutatások számolnak be arról, hogy a komolyzene személyiségfejlesztő hatású, segíti a nyelvi fejlődést, megnyugtat, hat a félelemre, fejleszti a memóriát, segíti a szociális fejlődés és mindeközben szórakoztat is.

Arról is rengeteg tudományos hír van, hogy annak a gyermeknek, amelyik már korán hallgat komolyzenét, kevesebb problémája lesz az írással, olvasással.

Milyen komolyzenét hallgassunk a picikkel?

A szakemberek Brahms: Altatóját, Bach: 156-os kantáta című művét, de Saint-Saens: Az állatok karneválja című darabját ajánlják különösen a babáknak. Az interneten találhatunk kisbabáknak való zenei összeállításokat, programokat is.

Az is nagyon jó, ha anyuka maga játszik zenekarban, vagy zenél otthon és ezzel terhessége alatt és után is megismerteti, megkedvelteti a gyermekével a zenét. Úgy tűnik, nem lehet elég korán kezdeni a zene és a komolyzene hallgatását, keressünk gyermekeinknek bátran komolyzenét és figyeljük a hatásokat.

Az érzelmi stabilitás nem egy adottság

Csecsemőként kétségbeesetten ordítunk az értetlen felnőttekkel, és – amikor nem kapjuk meg azonnal a magunkét – sokszor felnőttként sem jutunk jobb megoldásra. Vajon miért viselkedünk felnőtt fejjel is gyerekként, amikor nem érjük el a célunkat? Hogyan lehet az, hogy egy nyelvet beszélünk, de hiába, mert mégsem értjük meg egymást? Miért mennek füstbe nagy lánggal indult kapcsolatok, nagy lelkesedéssel indított közös munkák, projektek?

Alufólia kisokos

Számtalan háztartásban megtalálható az alufólia a konyhai eszközök között. A legtöbb ember, sütéshez, vagy élelmiszer csomagolására használja, de számos további lehetőségeket is rejt magába. Az elmúlt években pedig arra keresik a kutatók a választ, hogy egészséges-e a használata.

A legerősebb és legtermészetesebb tisztítószerek

Szeretnék mindenkit lebeszélni a vegyszerekről, erős kemikáliákról, vessünk be helyettük éppoly hatásos, ám természetes, házi tisztító – és fertőtlenítőszereket!

Ne dobj ki ételt!

Előfordul, hogy a hűtő mélyéről olyan finomságok kerülnek elő, melyekről megfeledkeztünk, s mire a tányérunkra kerülne, már lejárt a szavatosságuk, így a szemétben landolnak. Ismerős a helyzet? Ígérjük meg magunknak, hogy mostantól tudatosabb fogyasztók leszünk!

Pörgesd fel az energiaszintedet pár apró trükkel!

Kimerülten minden cselekedet óriási erőfeszítést igényel, ezért folyton azon vagyunk, hogy újabb és újabb praktikákat kipróbálva mozgósítsuk az energiatartalékainkat. Az alábbi tippek is ezt a célt szolgálják.