Menü

Orrdugulás ellen

Javában tart a közutálatnak örvendő allergiaszezon, a parlagfű virágkorát éli, az orrdugulás, orrfolyás sokaknál szinte minden napos. Nemcsak az allergia, a légkondicionáló helytelen beállítása, vagy a huzat is okozhat orrdugulást, orrszárazságot, íme nézzük mit lehet tenni, hogy kapjunk levegőt.

Természetesen nem mindegy milyen okból kifolyólag milyen panaszoktól szenvedünk, én jómagam megkaptam a magamét a fül-orr gégésztől, mikor elárultam mely orrpsray-t használom allergiás orrpanaszokra, ugyanis kiderült, az pont nem arra való és huzamosabb ideig nem is használhattam volna.

Allergiás orrdugulásra, szénanáthára ne a nátha esetére való orrspray-ket keressük. Allergiás orrdugulás ellen gyulladást csökkentő, szteroidos, esetleg antihisztaminnal kombinált készítményre van szükségünk. Ezeket szakorvos írja fel receptre.

A szteroid ilyen esetben helyileg, az orrnyálkahártyáról szívódik fel, emiatt mellékhatásoktól nem kell tartanunk.

Az orr átmosása is hasznos teendő allergia esetén, hiszen erre azért van szükség, hogy a napközben az orrnyálkahártyára tapadt pollenektől meg tudjunk szabadulni. Erre tökéletesek a tengervizes orrsprayk. A folyadékkal az orrüregeket alaposan át tudjuk mosni, mely nem csak pollenek ellen, hanem orrszárazság ellen is jó kiegészítő kezelés.

Ha nátha miatt nem kapunk levegőt, akkor viszont hiába próbálkozunk az allergiás készítményekkel. A bedugult orr ellen beválnak az ún. orrnyálkahártya lohasztó készítmények, melyek az orrnyálkahártyában található apró ereket húzzák össze, így csökkentik az orrdugulást okozó duzzanatot.

Nagyon fontos, hogy ezeknél be kell tartani a betegtájékoztatóban leírt tudnivalókat és csak a meghatározott és ajánlott ideig alkalmazzuk, különben akár hozzá is szokhatunk a készítményhez, károsítva ezzel az orrnyálkahártyát.

Orrszárazság különböző betegségek, gyógyszerek miatt is kialakulhat, erre is érdemes tengervizes orrspray-t használni.

Természetesen, ha a panaszok huzamosabb ideig fennállnak, akkor a nem szűnő orrdugulással, orrszárazsággal és légúti panaszokkal mindenképp javasolt a fül-orr-gégészeti vizsgálat, ebben az esetben haladéktalanul keressünk fel szakorvost!

Légzőgyakorlatok, amelyek nyugtató hatásúak

A stresszfaktorokat nem tudjuk elűzni,, azon azonban dolgozhatunk, hogy kezelni tudjuk saját érzelmeinket, illetve mérsékeljük a feszültséget. Nagyszerű és könnyen elsajátítható stresszkezelő módszer például a légzőgyakorlat, amelyből számtalan változat ismert, így tényleg mindenki megtalálhatja a neki leginkább megfelelő típust. Az alábbiakban a Women's Health gyűjtése alapján ismertetünk néhányat, és mindenkit arra biztatnánk, hogy kísérletezzen bátran - mentális és lelki egészsége érdekében megéri.

Ganglion– dudor az ízületeken

Sokszor érezhetünk ízületeinknél fájdalmat, egy-egy mozdulat is nehezünkre eshet, de van úgy, hogy már nem csak fájdalom, hanem fizikai jel is látható, ez pedig utalhat ganglion cisztára.

Napégés – így kezeld

Már nem csak nyáron jelentenek gondot a napsugárzás okozta bőrproblémák, a napégés lehet enyhe, de lehet súlyos is. Adunk pár tippet, hogyan kezeld, ha bőrödnek túl sok volt a napból.

A torokfájás okai

A torokfájásnak számos, rendkívül szerteágazó oka lehet, és nem árt tudni, hogy a torokfájás nem önálló betegség, hanem egy tünet. A panaszt okozó betegségtől függően változhat a fájdalom jellege szerint: gombócérzés, viszketés jelentkezhet és lehet fájdalmas a nyelés is. Az intenzitását tekintve is változatos lehet, az egyszerű kellemetlenségtől a súlyos, alig elviselhetőig változhat.

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.