Menü

Orrdugulás ellen

Javában tart a közutálatnak örvendő allergiaszezon, a parlagfű virágkorát éli, az orrdugulás, orrfolyás sokaknál szinte minden napos. Nemcsak az allergia, a légkondicionáló helytelen beállítása, vagy a huzat is okozhat orrdugulást, orrszárazságot, íme nézzük mit lehet tenni, hogy kapjunk levegőt.

Természetesen nem mindegy milyen okból kifolyólag milyen panaszoktól szenvedünk, én jómagam megkaptam a magamét a fül-orr gégésztől, mikor elárultam mely orrpsray-t használom allergiás orrpanaszokra, ugyanis kiderült, az pont nem arra való és huzamosabb ideig nem is használhattam volna.

Allergiás orrdugulásra, szénanáthára ne a nátha esetére való orrspray-ket keressük. Allergiás orrdugulás ellen gyulladást csökkentő, szteroidos, esetleg antihisztaminnal kombinált készítményre van szükségünk. Ezeket szakorvos írja fel receptre.

A szteroid ilyen esetben helyileg, az orrnyálkahártyáról szívódik fel, emiatt mellékhatásoktól nem kell tartanunk.

Az orr átmosása is hasznos teendő allergia esetén, hiszen erre azért van szükség, hogy a napközben az orrnyálkahártyára tapadt pollenektől meg tudjunk szabadulni. Erre tökéletesek a tengervizes orrsprayk. A folyadékkal az orrüregeket alaposan át tudjuk mosni, mely nem csak pollenek ellen, hanem orrszárazság ellen is jó kiegészítő kezelés.

Ha nátha miatt nem kapunk levegőt, akkor viszont hiába próbálkozunk az allergiás készítményekkel. A bedugult orr ellen beválnak az ún. orrnyálkahártya lohasztó készítmények, melyek az orrnyálkahártyában található apró ereket húzzák össze, így csökkentik az orrdugulást okozó duzzanatot.

Nagyon fontos, hogy ezeknél be kell tartani a betegtájékoztatóban leírt tudnivalókat és csak a meghatározott és ajánlott ideig alkalmazzuk, különben akár hozzá is szokhatunk a készítményhez, károsítva ezzel az orrnyálkahártyát.

Orrszárazság különböző betegségek, gyógyszerek miatt is kialakulhat, erre is érdemes tengervizes orrspray-t használni.

Természetesen, ha a panaszok huzamosabb ideig fennállnak, akkor a nem szűnő orrdugulással, orrszárazsággal és légúti panaszokkal mindenképp javasolt a fül-orr-gégészeti vizsgálat, ebben az esetben haladéktalanul keressünk fel szakorvost!

Nyaki gerinc eredetű szédülés, szédülékenység

A szédülésnek – szédülékenységnek számos oka lehet, s a páciensek sokszor hónapokig, évekig járják a diagnosztikus köröket a különböző szakterület képviselői között, amíg az igazi okra fény derül. Jól ismertek a szédüléssel járó gyakoribb kórképek, melyek a belsőfülben található egyensúlyszabályozó végkészülékek megbetegedéseiből, (perifériás eredet) és az agyban - agytörzsben levő egyensúly szabályozásért felelős területek daganatos, infarktusos, vérzéses (TIA), gyulladásos kóros állapotából eredeztethetőek (centrális eredet).

Mit tehetünk hátfájás ellen?

Hátfájás ellen sok mindent tehetünk, elsőként akár meg is lehet(ne) előzni, de ha már kialakult a baj, akkor is hatásosan lehet kezelni, akár otthoni, házi módszerekkel is.

Bokaficam kezelése otthon

A bokasérülések a leggyakoribb sportsérülések közé tartoznak. A bokaízület és a szalagok a lábfej rendellenes behajlása vagy kicsavarodása miatt sérülhetnek meg. Oka lehet sportsérülés, ütés, de egyensúlyzavar miatti botlás, esés is.

Keresztszalag szakadás: így kezelhető műtét nélkül

Számos aktív sportolónak okoz kétségbeejtő helyzetet a keresztszalag szakadása, hiszen a műtét az egyik legnépszerűbb kezelési formává nőtte ki magát. Azonban a szakértő arra hívja fel a figyelmet, hogy sok esetben elkerülhető az operáció, és a keresztszalag szakadás kezelhető más módon is.

A nyár végi depresszió leküzdése

A nyár végi depresszió egy új keletű, viszont igenis létező probléma. Nyaranta a diákok a nyári szünetüket töltik, sokan nyaralni mennek. Majd ősszel beüt a realista valóság, miszerint kezdődik az iskola, vagy éppen a munka. Az alábbi cikkben arra kaphatunk választ, hogy miért alakul ki a nyár végi depresszió, hogyan lehet túllépni rajta, és mit tehetünk ellene.