Menü

Ismerjük-e a zöld dió felhasználását?

Ahogy beköszöntött az ősz, úgy telnek meg a kamráink, polcaink egyre több finomsággal. Ilyenkor már mindenki lelkesen készül a télre és szorgosan takarítjuk be az éves munkánkat. Hasonló képen teszünk így a dióval is. Ha idén lemaradtunk a zöld dió begyűjtéséről, akkor sem kell lemondanunk a gyümölcs előnyeiről, hiszen az érett dió is rendelkezik azokkal a pozitív tulajdonságokkal, melyek hasznosak lehetnek a szerveztünk számára. A diót már ősidők óta használjuk a gasztronómiában, gyógyításban, szervezetünk egészségének megőrzése érdekében, azonban a zöld állapotának felhasználása, még csak az utóbbi időben indult hódító útjára.

Mi is az a zöld dió?

A csonthéját még ki nem fejlesztett, fiatal, zöld termés a zöld dió, amely csak akkor fogyasztható, ha belül még puha. A betakarítása sem egyszerű, hiszen pontosan tudnunk kell, hogy mikor van a legmegfelelőbb állapotban. Elmondások szerint a zöld diót a virágba borulástól számított 40. napon kezdhetjük szüretelni, de van, aki úgy tartja, hogy a legjobb június 24-e, Szentivánéj előtt. 7-10 nap áll rendelkezésre, amíg el nem kezdődik a csonthéjasodás folyamata, szóval ezt a szüretet pontosan be kell tartani. A dió külső héja ilyenkor még élénkzöld árnyalatú, a dióbél puha, ragacsos, szinte szirupszerű.

Ha a héj már sárgább árnyalatú, akkor elkéstünk, hiszen ez azt jelzi, hogy a dió már elkezdett érni. A betakarításnál használjunk kesztyűt, akár kötényt is, mivel a benne található olaj sötét foltokat hagyhat a kezünkön, illetve ruhánkon. A szedést követően sem nyugodhatunk meg, ugyanis a tökéletes felhasználáshoz nagyon kell figyelni a hibátlan darabok átválogatására, megfelelő hőmérsékleten való áztatásra, érlelésre, a fűszerek megválasztására. Majd a használt recept pontos betartása is nagyon fontos. Ezt követően az eredmény magáért beszél. Enyhén diós, fűszeres illatú és ízű, édes finomságokat kapunk.

Rendkívül illatos és kicsit kesernyés íze van a termésnek. Nyers állapotban nem alkalmas fogyasztásra, de számtalan dolog készíthető belőle! A milotai zöld diót a világ egyik leghíresebb és legmagasabb minőségű diójaként tartják számon. A különlegességre eddig kevés figyelmet fordítottak, ám most egyre többen fedezik fel.

Hogyan hat a szervezetünkre?

A gyógyhatása ismert, de mivel még csak most kezd berobbanni a köztudatba, ezért további kutatások folynak ennek kapcsán. A zöld dió is hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint érett társai. Tartalmaz kalciumot, vasat, folsavat, magnéziumot és káliumot is. Más dióféléhez képest jóval gazdagabb antioxidánsokban és növényi alapú omega-3 zsírsavakban. Nagy előnye, hogy ezek a fiatal diók még nem allergizálnak. C-vitamin, vas és tannin tartalma igen jelentős. Ilyenkor még több C-vitamin van benne, mint a narancsban, vagy a csipkebogyóban. Vitaminhiány esetén is fogyasztható, mivel immunerősítő tulajdonsága is van. Segíti a máj, a vér és a gyomor tisztítását, az emésztésben pedig fertőtlenítő hatása van. A vérszegénység és a levertség elleni is jó.

Felhasználása

A zöld dióból különféle eszenciák, borok, likőrök, olajok, lekvárok is készülnek. Előszeretettel használják a gasztronómiában húsokhoz, mint például kacsához, libához, vadakhoz, találkozhatunk vele salátákban, de jól kiegészíti a füstölt sajtok ízét is. Liba és kacsamáj készítményekhez is használják, de szembejöhet velünk gyümölcstálakban, fagylaltokban is. Az üzlet polcain jelenleg, inkább még csak szirup formában találjuk meg.

Ahogy látjuk a zöld dió igazán különleges, az ízvilága miatt számos módon felhasználható. Az így begyűjtött termésben különleges tannin található, ami pont a dió keserű ízért felelős. Ennek az anyagnak a tulajdonságai előnyére szolgálnak az édes likőröknek és a pácoknak, azonban fontos megjegyezni, hogy vita folyik a tanninok lehetséges egészségügyi előnyeiről, illetve káros hatásairól. Míg egyes tanninok antioxidánsként működhetnek, mindeközben gátolhatják bizonyos tápanyagok felvételét a szervezetben. Azért pánikra semmi ok, a fentebb leírt dolgok betartása mellett és a fogyasztás kapcsán betartott megfelelő mennyiség után egészségesebbek lehetünk, mint valaha.

Pörgesd fel az energiaszintedet pár apró trükkel!

Kimerülten minden cselekedet óriási erőfeszítést igényel, ezért folyton azon vagyunk, hogy újabb és újabb praktikákat kipróbálva mozgósítsuk az energiatartalékainkat. Az alábbi tippek is ezt a célt szolgálják.

Alacsony kalóriás édességek nyomában

Ne legyen ellenséged a nassolás, nem baj, ha szereted az édességeket, de igyekezz olyanokat válogatni, amelyektől nem fog többet mutatni a mérleg.Ha te is szereted édességgel befejezni az ebédet vagy a vacsorát, vagy édes reggelivel indítani a napodat, akkor néha biztosan megfordul a fejedben, hogy megpróbáld csökkenteni a cukorfogyasztásod. Ez nemcsak az alakod, hanem az egészséged megőrzése miatt is fontos. Ha úgy érzed, hogy túlzásba vitted a cukorfogyasztást, akkor ezekkel a módszerekkel csökkentheted.

Igyál sok vizet – de mennyit? Veszélyes is lehet a túlivás

Tudjuk, hogy fontos a folyadékbevitel, hiszen „már a csapból is ez folyik”. A víz az örök fiatalság, a kicsattanó egészség és a szépség szere, amelyből nem lehet eleget fogyasztani ahhoz, hogy elérjük ezt a jótékony hatást. Ez mind igaz, ám a túlzásba vitt folyadékfogyasztás ugyanolyan veszélyekkel járhat, mint a kiszáradás. De akkor mennyi az elég?

Mit kell tudni a gyógyvizekről?

Mit nevezünk gyógyvíznek? Azokat az ásványvizeket, amelyek tulajdonságaik, összetételük alapján gyógyító hatásúak és számukra rendelet alapján az ásványvíz vagy gyógyvíz megnevezést engedélyezték.

Zabreggeli – gyors, egészséges finom

Sokan vagyunk úgy, hogy reggel nincs energiánk és időnk egy tápláló, minden elképzelést felülmúló reggelit készíteni, de erre is van megoldás. A reggeli a nap legfontosabb étkezése, kezdjük zabosan a napot.