Menü

Lelki terror: élet egy irányításmániással

Mindenki szereti, ha úgy történnek a dolgok, ahogyan ő azt elvárja. Ebben nincs is semmi különös. Ahogy abban sem, ha a csalódások miatt olykor dühösek, máskor szomorúak vagyunk. Egy egészséges személyiség mindig képes felállni a földről, levonni a konklúziót és tovább menni. Léteznek azonban olyanok, akik számára a döntési jog átruházása olyan elfogadhatatlan lehetőségnek tűnik, hogy életük során egy hosszú távú, titkos stratégiát építenek ki, mások viselkedésének kontrollálására. Ők az irányításmániások.

A kontroller férfi

A kontrollmániás viselkedés sokáig fel sem tűnik senkinek. Főként azért, mert az ilyen személyek általában lebilincselő humorral, lovagias viselkedéssel, óvó magatartással vagy határozott önbizalommal tompítják a személyiségzavar tüneteit.

Sosem parancsolnak, fenyegetőznek vagy zsarolnak meg szemtől szembe senkit, de jaj annak, aki másként cselekszik, mint amit ők elvárnak. Az irányításmániás férfi akkor érzi jól magát, ha olyan nővel élhet párkapcsolatban, aki nem ellenkezik, sőt még el is várja, hogy néha megmondják neki, mit tegyen.

Mivel még ma is sokan elfogadják azt a nézetet, hogy a férfi a felsőbbrendű, a családfő, akinek engedelmességgel tartozik mindenki, számos házasságban íratlan szabály, hogy a férfi irányítja az eseményeket.

A báránybőrbe bújt hárpia

A nevezett viselkedés persze sok nőre is jellemző. A különbség az, hogy a gyengébbik nem színesebb, drámaibb elemekkel tarkított manipulatív viselkedéssel éri el a célját.

Nem retten meg az érzelmi húrok megpendítésétől, simán előadja a védtelen kismadár különszámát, ha azt érzi célravezetőnek. Legtöbbször azonban erősnek mutatkozik. Kötelező programokat ír elő, fáradhatatlanul dolgozik, egyszemélyben szakács, takarítónő, tanár, még autószerelő is, egészen addig, amíg hulla fáradtan össze nem esik.

Minden úgy jó, ahogy ő csinálja. Mindenről tudni akar, semmibe veszi a morális elveket. Gond nélkül elolvassa a párja levelezését, ellenőrzi a híváslistáját, akkor is, ha nem feltételez félrelépést. Egyszerűen csak tudnia kell, kivel és mit csinál a párja, a nap azon részeiben, amikor nem az ő kívánságait teljesíti.

Az irányításmániás szülő

Sajnos sok esetben az irányításmánia nem csak házaspárok kapcsolatában okoz nehézségeket, hanem a gyermek is issza a levét.

A legfőbb jelek abban mutatkoznak meg, ha egy fiatal még 18 évesen is folyamatos szülői felügyelet alatt van, időre kell hazamennie, be kell számolnia arról, kivel és hol járt.

Természetesen a gyerek se bolond, hamar rájön, hogyan verje át a szüleit.

A legerősebb jel ilyenkor az, amikor az egyik szülő még falaz is a gyermeknek, mert neki sincs ereje szembe szállni a párjával és elmondani, hogy amit tesz, az már túl megy az egészséges aggódás határán.

Legnagyobb fegyverük: a lelki terror

Csak akkor szeretlek, ha úgy cselekszel, ahogy én azt elvárom. Csak akkor számíthatsz rám, ha azonos a véleményed. Nem szólok hozzád, amíg úgy nem lesz, ahogy én kértem.

Nagyon fájna, ha mégsem úgy történnének a dolgok, ahogy én szeretném. Ismerős kijelentések?

Valójában sosem kell kimondani ezeket, mert egy valódi irányításmániás szavak nélkül is elülteti a másikban ezeket a gondolatokat. A nyájasság álcájába bújva építgeti szép lassan az üvegfalat a szabad akarat és legközelebbi családtagok közé.

S, ha valaki túl közel merészkedik a falhoz, dühkitörésekkel reagál. Ez persze ritka alkalom és csak végső esetben felhasználandó fegyver, az esetek többségében bőven elég nekik a manipulálás.

A meggyőzés eszköze lehet a szeretet, a szex, a pénz, sőt még az egészség is. Bizony, súlyosabb esetekben akár fizikai tüneteket is produkálnak a kontrollmániások. Márpedig kinek van szíve egy beteg ember kérését megtagadni.

Nem feltétlenül az elbutulás jele, ha leblokkol az agyunk

Kellemetlen és sokunk számára jól ismert jelenség lehet az agyköd (más nevén "agyblokk"): ilyenkor nemcsak kis dolgokra nem emlékszünk, hanem úgy érezzük, mintha agyunk az elmúlt heteket egy paraván mögött töltötte volna.

Kötődési zavar

A pszichológia egyik alapvető felismerése, hogy mindenkit jellemez egy kötődési stílus, mintázat. Ez a klasszikus vizsgálatok szerint háromféle lehet: biztonságosan, elkerülő módon vagy ambivalensen kötődő. A kötődési stílusokat mérni is lehet kérdőívekkel vagy rajztesztekkel. A biztonságosan kötődő felnőttek a többieknél boldogabbnak és megbízhatóbbnak érzik párkapcsolatukat, ami rendszerint hosszabb ideig is tart. Az elkerülők nehezen fogadják el párjuk hibáit, az ambivalenseknél heves fellángolások és féltékenységi rohamok is előfordulhatnak. Ez is jellemző a kötődési zavar kialakulására.

Breadcrumbing - a kenyérmorzsa szórásának jelentése

Emberi kapcsolatainkban sokféle viselkedésformával találkozhatunk, melyek meghatározzák személyiségünket, kivetülnek ismerkedési formáinkra, de sokszor ez az egyik félnek nagyon kellemetlen vagy bizonytalanságot okoz, ilyen a breadcrumbing jelensége is.

Csábítás megjelenése a horoszkópban

Ha még nem tökéletes a szerelmi életed vagy pont, hogy annyira tökéletes, hogy jó lenne, „ha örökké így maradna”, akkor itt a megoldás, vess be egy szerelmi bájitalt, vagy más mágiát amivel valóban meg is pecsételhetitek meglévő, virágzó szerelmeteket, hogy mindig ilyen friss, szenvedélyes és érzelmekkel teli legyen. De ha szingli vagy az sem baj, mert van itt olyan, ami által hamarosan átírhatod a státuszodat

Az önismeret fontossága a mentális jóllétünk kapcsán

Te tudod mi az, ami valóban feltölt, amikor kezdesz lemerülni? Mennyire vagy tudatos az önmagaddal és a mentális egészségeddel való törődés kapcsán? A saját jóllétünkről való hatékony gondoskodáshoz elengedhetetlen, hogy ismerjük önmagunkat. Nehezen határozható meg ugyanis egy olyan eszköztár, mely mindannyiunknak működik.