Menü

Hogyan védekezzünk penész ellen házilag?

Hogyan védekezzünk penész ellen, lehetőleg természetes módszerek segítségével? Mai cikkünkben megmutatjuk, mit tehetünk egyszerűen, természetesen, házi módszerekkel!

A penész egy, a gombák közé tartozó életforma, ami lebontja a közvetlen környezetében lévő szerves anyagokat. Különféle formái évről évre visszatérnek és szinte bárhol képesek megtelepedni, ahol megfelelő számukra a hőmérséklet és a nedvesség.

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a penész a háztartások egyik legnagyobb réme, számtalan helyen megjelenhet: plafonon, falakon, sarkokban, bútorok mögött, fürdőszobában, számtalan egészségügyi problémát okozva ezzel.

Milyen egészségügyi problémákat okozhat a penész?

A nem túl esztétikus megjelenés mellett a penészgombák allergiás, asztmás tüneteket válthatnak ki, penészmérgezést okozhatnak, illetve sok egyéb légúti panaszt: előfordulhat orrfolyás és orrdugulás, köhögés vagy sípoló légzés és torokfájás is, de okozza a szem és a bőr irritációját, valamint súlyosabb esetekben koncentrációs zavarokat is.

Mitől lesz penészes a lakás?

Ez attól függ, mennyire magas a helyiség páratartalma és milyen a hőmérséklet, illetve milyen a lakók életvitele. A penész a hűvös, nyirkos helyeket szereti, ilyen például a fürdőszoba, ugyanis ott vizesebb a falszerkezet.

Akár a meleget, akár a hűvösebb hőmérsékletet kedvelik a lakók, fontos odafigyelni a megfelelő hőmérsékletre, hogy ne szaporodjon el a penész. Kialakulhat a probléma akkor is, ha túl magas a lakás páratartalma.

60% körüli az optimális, ezt könnyen mérhető is, nálunk például a falióra mutatja a lakásunk páratartalmát is, ha száraz a levegő párásítással, ha túl magas a nedvesség, akkor párátlanítással védekezhetünk.

Pára képződhet a párásítás mellett izzadással, légzéssel, főzéssel, fürdőszobahasználattal, takarítással, felmosással és ruhaszárítással is. Ha nagyon sok a pára a lakásban, a nedvesség pedig kicsapódhat, ezzel utat nyitva a penésznek.

Az ingatlan műszaki jellemzői is szerepet játszanak a folyamatban, számít, milyen a nyílászáró, milyenek az ablakok, akadályozva van-e a szellőzés.

Ha már megjelent a penész…

Kezdem azzal, mit ne csináljunk: ne törölgessük, ne sikáljuk, ugyanis ezzel csak szétszórjuk a helyiségben a spórákat, ami később még több penészes foltot eredményezhet.

A legfontosabb ebben az esetben is, mint minden másban: a kiváltó okok megszüntetése, ezután következhetnek a házi, természetes megoldások:

szagelszívó, párátlanító berendezések használata
gyakori szellőztetés, rendszeres takarítás
teregessünk a szabadban, az erkélyen, vagy a teraszon
használjunk ecetet, mely nagyszerű csíraölő hatással bír
a sós oldat használata is igen elterjedt védekezés a penész ellen
az ezüstkolloid, a teafaolaj, a szódabikarbóna, a sütőpor, a citromsav penész ellen is hatásos szerek: csíraölő hatásuk már évtizedek óta ismert nem csak a háztartásban, de a gyógyászatban is!

Enyhébb mértékű penészproblémákra elegendőek a fenti házilag alkalmazott praktikák, ám nagyobb kiterjedésű fertőzés esetén vegyszerre lesz szükség és a kiváltó okok mielőbbi megszüntetésére.

Cipősdoboz akció, MikulásGyár idén is!

„Cipősdoboz akció idén is! Te is segíthetsz!” – emlékeznek még a tavalyi cikkemre erről? Ha igen, annak nagyon örülök, ebben az esetben ideje ismét emlékeztetni magunkat erre a nagyszerű jótékonysági kezdeményezésre, ha nem, akkor pedig kérem olvassák el a mai témánkról készült írást és lehetőségeik szerint segítsenek a rászorulókon!

A karácsony illatai

A karácsony hangulatához elengedhetetlenek a hagyományos karácsonyi ételek, az apró díszek és kiegészítők és bizonyos illatok is, amelyek igazán meghitté teszik a családi ünnepet.
Aki kedveli az illóolajokat, olvassa el mai cikkünket!

Egy jó weboldal titka

Általánosságban elmondható, hogy akkor szokott magas látogatói szám mellett nagy bounce rate előfordulni, ha valami nem működik jól. Ebben az esetben érdemes a weboldalnál kezdeni a probléma felderítését.

Párizs látnivalói, nevezetességei

Párizs Európa kulturális fővárosaként ismert, és a kontinens legkedveltebb turisztikai célpontja. A francia főváros egy éjszaka is élő, pezsgő város, és rengeteg lehetőséggel várja a turistákat, a túlturizmus szinte minden ismert helyen jelen van. Modern látványosságai mellett viszont rengeteg történelmi épületet, ideszámítva a történelmi belvárost is tartogat számunkra, így hangulatában egy abszolút pozitív, de vegyes élményt nyújt a város.

Szaloncukor házilag! Ajándéknak is tökéletes

Ha nem szeretnénk drága szaloncukrokat vásárolni, vagy egyszerűen a bolti ízvilág helyett a háziasabb jellegű édességeket részesítjük előnyben, akkor készítsünk idén saját magunk alkotta szaloncukrokat, ehhez mutatunk néhány szuper receptet.