Menü

Vegyünk helyi termékeket!

Napjainkban egyre inkább előtérbe kerülnek és felértékelődnek a regionális és a helyi termékek, melyekkel tulajdonképpen megőrizzük azt az fontos tradicionális értéket, amely generációról generációra átöröklődik. A helyi termékek népszerűsítése a turizmus és a gasztronómia szempontjából is nagyon fontos feladat.

Régebben az idősebb generációk közül szinte mindenki ismerte és foglalkozott háztáji állattartással, növénytermesztéssel, alapvető élelmiszerek készítésével, tőlük még elleshetők ezek a fortélyok, praktikák, ám ez a fajta gondolkodás háttérbe szorult a multinacionális cégek megjelenésével és fokozatos térhódításával, pedig a helyi termékek vásárlása nemcsak a helyi termelők szempontjából hasznos, hanem környezettudatos is.

Mit nevezünk helyi termékeknek?

Helyi terméknek nevezzük azokat az árucikkeket, amelyek előállításuk után nem kerülnek be a kereskedői láncba, közvetlenül a termelőtől vásárolhatók meg vagy helyi piacokon juthatunk hozzá.

Miért kedveltek a helyi termékek?

Köztudott, hogy a kistermelők által termelt élelmiszerek egészségesebbek, mivel kevesebb káros vegyszermaradványt tartalmaznak, mint a nagyüzemi társaik.

E termékek kedveltségének fő oka, hogy azokat megbízható, egészséges élelmiszereknek, valódi tápanyagoknak érzik a vásárlók, egyfajta bizalmi kapcsolaton alapul, noha talán a kínálat szűkösebb, mint egy bevásárlóközpontban.

Hogyan segíti a településeket, ha helyi termelők portékáit vásárolják?

Szerencsére a turisták körében is egyre keresettebbek a helyi termékek, vásárlásuk, fogyasztásuk divattá vált, utazásaik során ebből vásárolnak szuvenírt, ezáltal pedig sokat javulhat a települések arculata, ami kihat a gazdasági helyzetre is.

A helyi termékek megvásárlásával támogatjuk a hazai termelőket, s hozzájárulunk ahhoz, hogy a termelés hagyományai fennmaradjanak. Erre szükség van, mivel a tapasztalatok és tanulmányok azt mutatják, hogy - sajnos - a fiatalabbak túlnyomó többségét nem foglalkoztatja a helyi termékek előállítása, nem érdekli őket az ezekhez kapcsolódó tevékenység, nem kívánnak ezzel foglalkozni a jövőben.

A helyi termék előállítása ráadásul, mint említettem sokkal környezettudatosabb, mérsékelve ezzel a napjainkban tapasztalható környezet- és természetkárosítási folyamatokat.

A kistermelők és családi gazdálkodók általában természetkímélő módszereket alkalmaznak, így támogatják a környezetvédelmet. A helyben előállított termékeket például csak kis távolságokra kell szállítani, ilyen módon is csökken a szállításból kifolyó környezetterhelés.

Összességében tehát elmondhatjuk, hogy a helyi termékek megvásárlásával és elfogyasztásával nemcsak saját életmódunkat reformálhatjuk meg egészségesebbre, hanem környezetünk védelméért is tehetünk.

Cipősdoboz akció, MikulásGyár idén is!

„Cipősdoboz akció idén is! Te is segíthetsz!” – emlékeznek még a tavalyi cikkemre erről? Ha igen, annak nagyon örülök, ebben az esetben ideje ismét emlékeztetni magunkat erre a nagyszerű jótékonysági kezdeményezésre, ha nem, akkor pedig kérem olvassák el a mai témánkról készült írást és lehetőségeik szerint segítsenek a rászorulókon!

A karácsony illatai

A karácsony hangulatához elengedhetetlenek a hagyományos karácsonyi ételek, az apró díszek és kiegészítők és bizonyos illatok is, amelyek igazán meghitté teszik a családi ünnepet.
Aki kedveli az illóolajokat, olvassa el mai cikkünket!

Nem olvasnak a kamaszok

Vajon miért nehéz a 12-16 éves korosztályt olvasásra bírni? Hogyan tehetjük vonzóvá az irodalmat és a könyveket az internettel, mobiltelefonnal, közösségi oldalakkal, „kütyüzéssel” szemben? Hogyan válasszunk könyvet a gyermekünknek?

Egy jó weboldal titka

Általánosságban elmondható, hogy akkor szokott magas látogatói szám mellett nagy bounce rate előfordulni, ha valami nem működik jól. Ebben az esetben érdemes a weboldalnál kezdeni a probléma felderítését.

Milyen előnyökkel jár, ha az apa megy gyedre?

Azon túl, hogy az apák egyre inkább igyekeznek kivenni részüket a gyermeknevelésből, érdemes anyagilag is megfontolni, hogy melyik szülő vegye igénybe a fenti támogatásokat. Hiszen aki többet keres, jóval nagyobb összegű juttatást kaphat. Azonban mielőtt amellett tennénk le a voksunkat, hogy az édesapa vegye igénybe az ellátásokat, alaposan járjunk utána, hogy megfelel-e az előírt jogosultsági feltételeknek.