Menü

Vegyünk helyi termékeket!

Napjainkban egyre inkább előtérbe kerülnek és felértékelődnek a regionális és a helyi termékek, melyekkel tulajdonképpen megőrizzük azt az fontos tradicionális értéket, amely generációról generációra átöröklődik. A helyi termékek népszerűsítése a turizmus és a gasztronómia szempontjából is nagyon fontos feladat.

Régebben az idősebb generációk közül szinte mindenki ismerte és foglalkozott háztáji állattartással, növénytermesztéssel, alapvető élelmiszerek készítésével, tőlük még elleshetők ezek a fortélyok, praktikák, ám ez a fajta gondolkodás háttérbe szorult a multinacionális cégek megjelenésével és fokozatos térhódításával, pedig a helyi termékek vásárlása nemcsak a helyi termelők szempontjából hasznos, hanem környezettudatos is.

Mit nevezünk helyi termékeknek?

Helyi terméknek nevezzük azokat az árucikkeket, amelyek előállításuk után nem kerülnek be a kereskedői láncba, közvetlenül a termelőtől vásárolhatók meg vagy helyi piacokon juthatunk hozzá.

Miért kedveltek a helyi termékek?

Köztudott, hogy a kistermelők által termelt élelmiszerek egészségesebbek, mivel kevesebb káros vegyszermaradványt tartalmaznak, mint a nagyüzemi társaik.

E termékek kedveltségének fő oka, hogy azokat megbízható, egészséges élelmiszereknek, valódi tápanyagoknak érzik a vásárlók, egyfajta bizalmi kapcsolaton alapul, noha talán a kínálat szűkösebb, mint egy bevásárlóközpontban.

Hogyan segíti a településeket, ha helyi termelők portékáit vásárolják?

Szerencsére a turisták körében is egyre keresettebbek a helyi termékek, vásárlásuk, fogyasztásuk divattá vált, utazásaik során ebből vásárolnak szuvenírt, ezáltal pedig sokat javulhat a települések arculata, ami kihat a gazdasági helyzetre is.

A helyi termékek megvásárlásával támogatjuk a hazai termelőket, s hozzájárulunk ahhoz, hogy a termelés hagyományai fennmaradjanak. Erre szükség van, mivel a tapasztalatok és tanulmányok azt mutatják, hogy - sajnos - a fiatalabbak túlnyomó többségét nem foglalkoztatja a helyi termékek előállítása, nem érdekli őket az ezekhez kapcsolódó tevékenység, nem kívánnak ezzel foglalkozni a jövőben.

A helyi termék előállítása ráadásul, mint említettem sokkal környezettudatosabb, mérsékelve ezzel a napjainkban tapasztalható környezet- és természetkárosítási folyamatokat.

A kistermelők és családi gazdálkodók általában természetkímélő módszereket alkalmaznak, így támogatják a környezetvédelmet. A helyben előállított termékeket például csak kis távolságokra kell szállítani, ilyen módon is csökken a szállításból kifolyó környezetterhelés.

Összességében tehát elmondhatjuk, hogy a helyi termékek megvásárlásával és elfogyasztásával nemcsak saját életmódunkat reformálhatjuk meg egészségesebbre, hanem környezetünk védelméért is tehetünk.

Balesetmentes vezetés nyáron: Tippek a kánikulai utak biztonságához

A nyári kánikula nem kell, hogy balesethez vezessen. Megfelelő előkészületekkel, a jármű állapotának ellenőrzésével és tudatos vezetési szokásokkal biztonságosan élvezhetjük a nyári utakat.

Túlélők a frontvonalon: amikor a szülők visszaszámolnak az iskolakezdésig

A nyár a gyerekeknek a szabadságról, a fagylaltról és a késő estig tartó játékokról szól – a szülőknek és nagyszülőknek viszont gyakran inkább egy maratoni túlélőtúrára hasonlít. Bár imádjuk a gyerekeinket és a nagyszülők is az unokákat meg a közös programokat, augusztus végére sok családban felhangzik a jól ismert mondat: „Mikor kezdődik már a suli?”

Allergia a házi kedvencre – hogyan őrizhető meg az otthon allergénmentesen?

Sok családban a házi kedvencek valódi családtagként élnek velünk, ám sajnos egyre többen küzdenek állatallergiával. Az allergiás tünetek – mint a tüsszögés, orrfolyás, szemviszketés, köhögés vagy akár asztmás rohamok – nemcsak kényelmetlenek, de hosszú távon komoly problémát is jelenthetnek.

Albérlet vagy saját lakás? – Mi éri meg jobban?

A magyar fiatalok többsége előbb-utóbb eljut arra a kérdésre, hogy a saját lakás vagy az albérlet a jobb választás. A válasz nem fekete-fehér, mert mindkét opciónak vannak előnyei és hátrányai is. Ráadásul ingatlant venni jelenleg, mint sokan tapasztaljuk, egyre nehezebb. Az árak magasak, a lakosság nagy része pedig a főváros felé orientálódik, miközben a vidéki területek egyre inkább elnéptelenednek.

Tsundoku – az olvasatlan könyvek művészete

Tsundoku – amikor a könyvek gyorsabban gyűlnek, mint ahogy olvasnánk őket? Igen valami ilyesmiről olvastam a neten a minap.