Menü

Magas pulzus csökkentése otthon: 6 egyszerű módszer, ami segíthet

Magas pulzust rossz szokások és betegségek is okozhatnak. Felnőttek esetében a normális nyugalmi pulzusszám 60 és 100 ütés/perc között mozog. Bár a pulzusszám egyénenként, bizonyos értékek felett és alatt veszélyes lehet.

Normális nyugalmi pulzusszám felnőtteknél

A nyugalmi pulzusszám az, amikor a szív azt a minimális vérmennyiséget pumpálja, amelyre a szervezetnek szüksége van. Az Amerikai Szívegyesület (AHA) szerint a normális nyugalmi pulzusszám 60 és 100 ütés/perc között változhat. Érdemes megjegyezni, hogy sportolók nyugalmi pulzusszáma azonban 60 ütés/percnél is alacsonyabb lehet, ami az ő esetükben normálisnak tekinthető.

A felnőttek normálisnak tekinthető pulzusszámát az életkor is befolyásolja. Az egyes életkorokban a következő az átlagos nyugalmi pulzus értékek a következőképpen alakulnak:

18-20 éves korban 81,6

21-30 éves korban 80,2

31-40 éves korban 78,5

41-50 éves korban 75,3

51-60 éves korban 73,9

61-70 éves korban 73,0

71-80 éves korban 74,2

80 felett éves korban 78,1

Az életkoron kívül néhány más tényezők is befolyásolhatják a nyugalmi pulzusszámot.

Hőmérséklet: a pulzusszáma enyhén megemelkedhet, ha meleg hőmérsékletnek van kitéve.

Gyógyszerek mellékhatásai: a gyógyszerek, például a béta-blokkolók csökkenthetik a nyugalmi pulzusszámot.

Érzelmek: ha szorong vagy izgatott, a pulzusszáma megemelkedhet.

Súly: az elhízott embereknek magasabb lehet a nyugalmi pulzusszámuk. Ez azért van, mert a szívnek keményebben kell dolgoznia, hogy a testet vérrel lássa el.

Testhelyzet: a pulzus átmenetileg megemelkedhet, amikor valaki ülő helyzetből álló helyzetbe kerül.

Dohányzás: a dohányosoknál általában magasabb a nyugalmi szívfrekvencia.

Tachycardia - mikor kell orvoshoz fordulni?

A tachycardiát, vagyis a szív túl gyors verését, az alábbi betegségek is okozhatják.

vérszegénység

veleszületett szívbetegség

a véráramlást befolyásoló szívbetegség

pajzsmirigy-túlműködés

a szív sérülése, például szívinfarktus következtében

kamrai vagy szupraventrikuláris ritmuszavarok

Ha a pulzusszáma tartósan 100 ütés/perc felett vagy 60 ütés/perc alatt van, akkor érdemes a problémával orvoshoz fordulni. Ha a magas pulzusszám mellett a következő tünetek is jelentkeznek, azonnal mentőt kell hívni:

légszomj

ájulásos rohamok

szédülés

szívdobogást vagy szívdobogást érez a mellkasban

fájdalom vagy kellemetlen érzés a mellkasban

mozgásképtelenség

Magas pulzusszám csökkentése természetesen

Fontos, ha a magas pulzus hátterében valamilyen betegség áll, akkor pontosan kövesse az orvos által előírt terápiát, és rendszeresen járjon ellenőrzésre. Egyébként a szív egészségének jót tesz a rendszeres testmozgás, az egészséges táplálkozás, és a normális testsúly fenntartása. Ezeken kívül a pulzusszám az alábbi módszerekkel is csökkenthető:

Csökkentse a stresszt! A túl sok stressz ugyanis a pulzus emelkedéséhez vezethet. A szorongást jól oldja például a jóga.

Igyon kevesebb kávét és energiaitalt! A túl sok koffein, taurin fogyasztása növelheti a szívritmust.

Mérsékelje az alkoholfogyasztást! A nőknek naponta legfeljebb egy alkoholos italt, míg a férfiaknak naponta legfeljebb kettőt érdemes inniuk.

Hagyja abba a dohányzást! A dohányzás megnöveli a pulzusszámot, és a leszokás segíthet a csökkentésében.

Legyen tisztában a gyógyszerek mellékhatásaival! Egyes béta-blokkolók emelhetik a pulzust.

Figyeljen oda az alvásra! Az alvási apnoéval, amely alvás közben légzéskimaradásokat okozhat, és hatással lehet a szívritmusra is.

A tartós fáradtság okai

A tartós fáradtság igen komoly probléma, amely nappali teljesítménycsökkenéshez, koncentrációzavarokhoz, akár balesetekhez is vezethet.

Kiknek ajánlott a kompressziós harisnya viselése?

A kompressziós harisnya ismert és gyakran alkalmazott eszköz a mélyvénás trombózis megelőzésében, a trombózis ideje alatt, továbbá a trombózist követő úgynevezett poszttrombotikus szindrómában (PTS), amely krónikus vénás keringési elégtelenséget jelent.

Szupergyors házi praktikák megfázás ellen

Amikor legyengül az immunrendszerünk, könnyebben betegszünk meg, könnyebben kaphatunk el különféle megfázásos betegségeket. A megelőzés természetesen az elsődleges teendőnk vitaminokkal, megfelelő étrenddel, sporttal, azonban, ha mégis sikerült összeszedni valami megfázásos nyavalyát, akkor jól jön néhány szuperhatékony otthoni praktika!

Miről árulkodik a bioritmus?

A Föld minden évben megtesz egy kört a Nap körül és minden nap alatt körbefordul a saját tengelye körül – ezalatt mi, a Földön érzékeljük az év leforgását, a hónapok váltakozását, a nappalok és az éjszakák kezdetét. Mind a világegyetemben, mint a természetben, sőt, az emberi szervezetben is megfigyelhető egy láthatatlan óra működése - különböző, periodikusan ismétlődő jelenségek határozzák meg életfolyamatainkat.

Hogyan csökkenthető futás közben a magas pulzus?

„Elszállt a pulzusom” – mondják gyakran a futók. Mit jelent ez pontosan, miért baj és
hogy lehet tenni ellene?