Mi az élelmiszer-adalékanyag és mennyit eszünk belőle
- Dátum: 2023.10.19., 08:17
- Martinka Dia
- képek:pixabay.com
- állag, E-számok, élelmiszer-adalékanyag, előállítás, eltarthatóság, élvezeti érték, emészthetőség, Európai Unió, fogyasztó egészsége, megtévesztés, összetevő, összeurópai jogszabályok, szakértői bizottság, tápérték, technológiai okok, vitamintartalom
Mi az élelmiszer-adalékanyag? Hivatalosan elkezdve egy megfogalmazást, tulajdonképpen minden olyan, tápértékkel rendelkező vagy nem rendelkező anyag, amely – teljesség igénye nélkül - többek között nem kerül fogyasztásra élelmiszerként, rendszerint nem jellemző összetevője az élelmiszernek, az élelmiszerek előállításakor vagy kezelésekor adják az élelmiszerekhez. Az adalékanyagok elsősorban technológiai okokból kerül felhasználásra.
Összetevő vagy adalékanyag? A besorolásnál az adalékanyagok nem számítanak összetevőnek, de a határok nem élesek, például az aszkorbinsav akkor tekinthető élelmiszer-adalékanyagnak, ha antioxidánsként kerül felhasználásra, ha azonban azért alkalmazzák, hogy növeljék a termék vitamintartalmát, akkor az aszkorbinsav összetevőnek számít.
Egy adott összetevőt tehát elsősorban nem tulajdonságai miatt, hanem felhasználási módja alapján sorolnak az összetevők, illetve az élelmiszer-adalékanyagok közé.
Mire használják az adalékanyagokat?
A cél velük az, hogy megőrizzék vagy javítsák a termékek eltarthatóságát, állagát, tápértékét, élvezeti értékét vagy emészthetőségét. Némelyik adalékanyag nélkül egyes élelmiszerek egyáltalán nem állíthatók elő.
Mielőtt egy élelmiszer-adalékanyagot a termékhez adnak, bizonyítani kell, hogy az a fogyasztók egészségét nem veszélyezteti, alkalmazása technológiai szempontok miatt szükséges, s nem vezet a fogyasztó megtévesztéséhez.
Valamennyi adalékanyagunk egy E-számot kap, ez szolgál az azonosításukra.
Valószínűleg már mindenki találkozott olyan kifejezésekkel, hogy antioxidáns, bevonó anyag, csomósodásgátló, emulgeátor, édesítőszer, nedvesítőszer, színezék, tartósítószer, stabilizátor, hajtógáz, ízfokozó, keményítő és még sorolhatnám. Az élelmiszer-adalékanyagok csoportjai sokfélék.
Milyen szabályok rendelkeznek az élelmiszer-adalékanyagok felhasználásáról?
Az élelmiszer-adalékanyagok használatáról túlnyomórészt összeurópai jogszabályok rendelkeznek, ezek az Európai Unió valamennyi tagállamában érvényesek.
Az adalékanyagokat csak akkor lehet engedélyezni, ha független nemzetközi szakértői bizottságok is megállapították, hogy alkalmazásuk veszélytelen.
Az egészségre gyakorolt hatás vizsgálatakor kitérnek arra részletesen, hogy nem hathatnak-e károsan a fogyasztó egészségére, különösen a várandós és a szoptató anyákra, a kisgyermekekre és a cukorbetegekre.
Van olyan adalékanyag, mely jó hatással lehet az egészségre?
Igen, vannak olyanok, amelyek jó hatással vannak az egészségre. Például az algából kivont sűrítő anyag, a ballasztanyagként alkalmazott szentjánoskenyérmag-liszt csökkenti a koleszterinszintet. Az antioxidánsok pedig megakadályozzák a szabadgyökök képződését. Ide tartozik a C-vitamin, pontosabban az L-aszkorbinsav (E 300)
Vannak, akik elszörnyedve pásztázzák végig a termékeken lévő adalék-listát. Mások rá se hederítenek. Egy biztos: a különböző adalékanyagokat élelmiszereinkkel együtt nap, mint nap elfogyasztjuk. Az E-számok teljes listáját megtalálni a világhálón a Nébih oldalán, ott részletesen megtekinthetjük, mely szám milyen anyagot takar, a lista hosszú, viszont részletes információt ad, hozzásegítve ezzel minket a tudatos vásárláshoz.
Hűsítő nyári koktélok

Hideg és ízletes smoothiek, könnyű turmixok, hűsítő limonádék, alkoholos és alkoholmentes koktélok – ezek kellenek nekünk nyáron a kánikulában!
Hónapos retek, a nyár egyik vitaminbombája

A hónapos retek nem csak télen hasznos növény, hanem tavasszal, vagy nyár elején már segíthetjük vele egészségünket megőrzését.
A sarki fény születése és színei

Hazánkban csak rendkívül ritkán láthatunk sarki fényt, mégis szinte mindenki ismeri. Erőssége és láthatósága sok tényezőtől függ, lényegében három dolog elengedhetetlen a létrejöttéhez: légkör, mágneses tér és naptevékenység. Megfigyelése évről évre millióknak okoz felejthetetlen élményt. Adódik a kérdés, hogy hogyan alakul ki az aurora borealis, milyen elemei és milyen színei vannak?
Kis erkélyek praktikusan

Akik lakótelepen vagy kis lakásokban laknak, jól tudják milyen nehéz berendezni egy parányi kis erkélyt vagy kialakítani praktikusan egy tenyérnyi kis teraszt. Ha jók az adottságai, szép a kilátás, jó az elhelyezkedés, érdemes a lehető legtöbbet kihozni belőle. Praktikus tippek kis erkélyek berendezéséhez.
Fehérjehiány, te felismered?

Mindenhonnan azt halljuk, hogy mennyire fontos a fehérje a szervezetünk számára, de sokan nem is tudják, hogy mi az, vagy, hogy milyen tünetekkel jár a hiánya.